Gyakori kérdések Jooble

A hónap hallgatója - április

2017-04-27

Élesben bizonyítottak az online videós tanfolyamaim: újabb hallgatóm tett sikeres középfokú nyelvvizsgát a segítségükkel. Április hónap hallgatója, bár hobbiból tanulja a spanyolt, szorgalmasan és motiváltan vette az akadályt. Bemutatom Emesét!

1. Mutatkozz be pár szóban!

Pappné dr. Demeter Emese vagyok, 41 éves gyógyszerész. Gyógyszertechnológusként dolgozom egy hazai gyógyszergyárban.

 

DSC_0195.JPG

 

Emese Barcelonában (Parque Güell) 

 

2. Honnan jön az érdeklődésed a spanyol nyelv iránt?

A spanyol a nagy szerelem, első látásra. 7 éve mindenképpen ki akartam próbálni a villámtanulást és úgy gondoltam, hogy egy olyan nyelvvel kell megpróbálnom, amiből egy szót sem tudok. Mivel 5 nyelven volt kapható a tanfolyam, az angolt, németet és 1 évig franciát már tanultam, maradt az olasz és a spanyol. Végül a spanyol mellett döntöttem, mivel korábban jártam már Barcelonában és nagyon nagy hatással volt rám.

 

3. Mióta tanulsz spanyolul és hogyan kezdted?

Megvettem a 20 leckés VillámSpanyol (Relaxa módszer) könyvet CD-vel és nagy lelkesedéssel nekiálltam. Mivel azt ígérték villámgyorsan meg fogok tanulni spanyolul arra gondoltam, hogy kell valami, amivel felmérhetem, mit tudok. Beiratkoztam egy középfokú írásbeli nyelvvizsgára. 3 hónapot hallgattam a cd-ket vizsga előtt, igaz napi szinten 1-2 órát, de a legnagyobb meglepetésemre 55%-ot értem el a vizsgán, minden feladat minimum szinten teljesítve volt. Ez kicsit ijesztő is volt, mert soha nem alkottam önállóan mondatokat, nem beszéltem senkivel spanyolul, a nyelvtant sem nagyon tudtam, de mégis fogalmazást írtam, fordítottam. Jó volt ez a rózsaszín köd, mert akkor még nem tudtam, mit nem tudok.

 

4. Milyen szinten álltál, amikor a videótanfolyamokkal elkezdtél tanulni és hol tartasz most?

Madridban voltam novemberben egy spanyol nyelvű tanfolyamon és amikor hazajöttem elhatároztam, hogy elkezdek intenzíven tanulni. A passzív tudásom elég jó volt, mert napi szinten néztem a spanyol tévét, de ez egy nyelvvizsgához kevés. A szintem szerintem A2-B1 lehetett. Arra gondoltam, hogy kihasználom a telet és intenzíven tanulok 3 hónapot, áprilisban elmegyek nyelvvizsgázni. Így befizettem egy komplex középfokú nyelvvizsgára. Akkor még nem tudtam, hogy fogok felkészülni, de közben megjelent az összes tanfolyamod a B2-es szinthez  és ez tűnt a legjobbnak egy vizsga felkészülésre, mert így félig egy tanárhoz jártam. Bíztam a tanfolyamodban és hittem magamban, így áprilisban sikeresen levizsgáztam középfokon.

 

DSC_0172.JPG

 

Emese saját képe a nullás kilométerkőről, Madrid, Puerta del Sol 

 

5. Miben érzed ennek a módszernek a legnagyobb előnyét?

Nagyon sok időt meg lehet spórolni azzal, hogy nem kell utazgatni, meg a sok magyarázatra nagyon nagy szükség van. Bármikor visszanézhetem a videókat. Visszaolvastam régebbi blogbejegyzéseidet is, az is sokat segített, hogy mire figyeljek egy levélírásnál, szóbelinél és minden bejött.

 

6. Nagyjából mennyi idő volt neked egy szintet átvenni 45 leckével?

Én a három hónap alatt vettem át a 4 tanfolyamot, ez nagyon intenzív volt és még jegyzeteltem is, mert nagyon vizuális típus vagyok. Ez nem egy normális tempó, de határidőhöz voltam kötve. Most már lazán újra át szeretném venni az egészet.

 

7. Kinek ajánlanád a videós tanulást és miért?

Aki időhiányban szenved, annak mindenképpen. Nekem nagyon fontos volt, hogy látom is, amit mondasz. Szerintem egyedülálló a piacon a módszered, egy önálló nyelvtanulónak ideális választás.

 

Kedves Emese, köszönöm szépen az interjút, további élvezetes spanyoltanulást kívánok!