Gyakori kérdések Jooble

A hónap hallgatója - február

2017-02-10

Ha a 'spanyoltanuló' szóra egy copfos egyetemista lány képe ugrik be, ideje eloszlatni a sztereotípiáidat! A nyelvtanulás nincs korhoz kötve, és ha agilis és nyitott maradsz, könnyedén elsajátíthatsz bármilyen nyelvet. Íme, február hónap hallgatója, Edina!

 

1.    Mutatkozz be pár szóban!

       Edina vagyok, Budapesten élek és friss nyugdíjasként igyekszem aktivizálni magam.

 

DSCF9146.JPG

 

2.    Honnan jön az érdeklődésed a spanyol nyelv iránt?

       Inkább úgy fogalmazom, hogy Spanyolország került érdeklődésem látókörébe 1977-ben, amikor váratlanul kijutottam egy andalúziai körutazásra. Elbűvölt az ország, a kultúra és nem utolsósorban az emberek. Akkoriban gyötrődtem a német nyelvvel, és fontolgattam, hogy inkább angollal próbálkozom. Ennek tudatában gondosan ügyeltem, hogy még véletlenül se vegyek meg spanyol nyelvű útikönyet, mert én spanyolul soha...

 

3.    Mióta tanulsz spanyolul és hogyan kezdted?

       Sok év telt el, néhány nyelvet kipróbáltam, jó néhány nyelviskolát ismertem belülről, de egyikből sem lett sikertörténet. 2013 körül botlottam bele megintcsak véletlenül az e-spanyol oldalba az interneten és akkor ott felejtettem magam. Nem határoztam el semmit, csak érdekelt a nyelv, annyira kellemes kikapcsolódást okozott, hogy beszereztem egy nyelvkönyvet, és minden érdek és kötelezettség nélkül elkezdtem tanulni. Mikor rátaláltam ingyenes tanfolyamodra, végleg ez lett a hobbim, így aztán bővült a repertoár az e-book-okkal.

 

4.    Milyen szinten álltál, amikor a videótanfolyamokkal elkezdtél tanulni és hol tartasz most?

       A1 körül, de sok zavar volt még a fejemben, amit a tanfolyam kitisztított. Most ismétlem újra az A2-t, hogy a B1-nél jobban képbe legyek, ha kimarad hosszabb idő, muszáj ismételni.

 

toledoi.JPG

 

5.    Miben érzed ennek a módszernek a legnagyobb előnyét?

       Én személy szerint a kötetlenségét, ha nézem a videót, szinte órán vagyok, annyira közvetlen, ha nem értem, nem kell szoronganom, visszanézem.

 

6.    Nagyjából mennyi idő volt neked egy szintet átvenni 45 leckével?

       Úgy gondolom, legalább 3 hónap. Az eleje gyorsabban ment, reggel és este szoktam nézni, általában ugyanazt a leckét, megcsinálni a feladatokat. De volt, amikor több napig is ugyanannál a leckénél kellett maradni, mert éreztem, hogy nem vagyok biztos magamban. Aztán előfordul, hogy kimarad kisebb-nagyobb időszak és akkor kiderül, hogy mennyit kell visszaismételni. Nekem mindig kell valamit ismételni, annál is inkább, hogy sikerült szert tennem egy baszkföldi barátnőre, akivel tudok levelezgetni.

 

7.    Kinek ajánlanád a videós tanulást és miért?

       Mindenkinek ajánlom, íme, az én példám, nekem 4 nyelvet sikerült megutálnom, mert képtelen voltam más módszerekkel tanulni. Szerintem a világ legjobb találmánya (persze ez alatt nem elsősorban a technikát értem, hanem, hogy a videók anyaga szuper), nem hiszem, hogy valakinek ez a módszer ne válna be, ha igazán a szívügye a spanyol nyelv. Legfeljebb, ha nem kapcsolja be......  :))

 

Kedves Edina! Köszönöm szépen az interjút, további eredményes és lelkes spanyolozást kívánok!