Gyakori kérdések Jooble

A hónap hallgatója - március

2017-03-23

Március hónap hallgatója gyógymasszőr, hittantanár, autodidakta spanyol- és némettanuló. Az, hogy látássérült, a legkevésbé sem akadályozza meg abban, hogy élményekkel teli, mozgalmas életet éljen. Bemutatom Szalai Szilviát!

  1. Mutatkozz be pár szóban!

Szalai Szilviának hívnak. A vakok Általános és Speciális Szakiskolájában tanítok hittant halmozottan sérült gyerekeknek. Gyógymasszőr is vagyok, amit az ORFI-ban végeztem el. Van egy vakvezető kutyusom, akivel az utca köveit koptatom már több mint hét éve. Őt Rumlinak hívják, labrador fekete kislány.

 

  1. Honnan jön az érdeklődésed a spanyol nyelv iránt?

Amikor az általános iskolában tanultam, sok dél-amerikai zenét hallgattunk. Később az egyetemen latin nyelvet tanultam és úgy éreztem, más élő latin nyelvet is jó lenne megtanulni. Így esett a spanyolra a választásom.

 

 

Madrid.jpg

 

  1. Mióta tanulsz spanyolul és hogyan kezdted?

A nyelvet 2011-ben kezdtem el tanulni. Elöször magántanárnál, mert nekem úgy könnyebb, ha nem kell másokhoz igazodnom, illetve nekem szükségem van több időre bizonyos feladatokhoz. Később már tanultam a Cervantes Intézetben is, illetve Jahromi-Józsa Bertivel is.

 

  1. Milyen szinten álltál, amikor a videótanfolyamokkal elkezdtél tanulni és hol tartasz most?

A videótanfolyam megjelenésekor már a B1/2-es szinten voltam. Sajnos a sok munka miatt nem tudtam a nyelvet gyakorolni, így jó volt megint ismételni.

 

  1. Miben érzed ennek a módszernek a legnagyobb előnyét?

Ha valaki nagyon elfoglalt, akkor a főzés közben, ha van két beteg között időm akkor elő tudom venni és lehet őket hallgatni. 

 

  1. Nagyjából mennyi idő volt neked egy szintet átvenni 45 leckével?

Fontos, ki milyen alaposan szeretne foglalkozni vele, mert lehet gyorsan, de lehet megfelelő időt is egy szintnek adni. Jó, ha az ember még a leckékben lévő szavakon kívül szótárazik is. Úgy gondolom, legalább négy-öt hónap szükséges egy-egy szint alapos elmélyítéséhez.

 

  1. Kinek ajánlanád a videós tanulást és miért?

Már írtam, hogy ezt bárki el tudja sajátítani, az is tud rá időt szakítani, aki azt mondja magáról, ő elfoglalt. Látássérülteknek is hasznos. A feladatokat, a szavakat jó, ha az illető megkapja word-ben is. Mi a videón lévő képet nem látjuk, de a szöveges formátumot a gépen lévő Jaws olvasóprogram segítségével meg tudjuk tanulni a helyesírást is.

 

Kedves Szilvi, köszönjük az inspiráló szavakat! További jó tanulást neked!

 

Szilvi már beszerezte a Spanyol alapfok könnyedén című tananyagcsomagot. Neked megvan már? /csomagok/spanyol-alapfok-konnyeden-csomag