Gyakori kérdések Jooble

A visszaható névmás kistesója

2017-07-13

A spanyol visszaható névmást is összefoglalom dióhéjban a cikkben, de a lényeg, hogy megismerheted a 'se' névmás egyik eltitkolt jelentését!

 

Már egészen kezdőként, még a jelen idő nyüstölésekor találkozol (vagy fogsz) a spanyolban a visszaható igékkel. Ők azok az igék, amelyeknek a szótári alakján van egy -se névmás, és ragozáskor ezt a névmást az ige elé emelve, az igével azonos személyben és számban kell ragozni. Azért hívjuk őket visszaható igének, mert a cselekvés, amit velük kifejezünk, nem másra "hat", hanem "visszahat" arra, aki cselekszi. A magyarban ezt jellemzően a -kodik, -ködik igevégződéssel fordul elő. Pl. mosakodik - nem mást mos, hanem magát mossa.

 

Hogyan ragozzuk ezt a spanyolban? Úgy, hogy megnézzük, az ige -AR, -ER vagy -IR végű-e, ennek megfelelően kiválasztjuk a ragsorát. Az infinitivoban hozzáragasztott -se névmást az ige elé emeljük és azt is ragozzuk. Aranyszabály, hogy visszaható ige esetén az igének és a visszaható névmásnak ugyanabban a személyben kell állnia!

 

PEINARSE - fésülködik

me peino

te peinas

se peina

nos peinamos

os peináis

se peinan

 

Most jön az, amit "kistesó"-ként emlegettem a címben. A "se peinan" ugyanis nem csak azt jelentheti, hogy 'fésülködnek', hanem azt is, hogy "fésülik egymást". Ez pedig bevezet egy új fogalmat, a kölcsönösség fogalmát.

 

 egymás.jpg

se miran - nézik egymást

 

Hogyan fejezzük ki a kölcsönösséget a spanyolban?

 

Mindenekelőtt azzal, hogy többes számban használjuk a visszaható névmásos igét. Ilyenformán a "nos peinamos" két dolgot is jelenthet: fésülködünk (mindegyikünk saját magát fésüli) vagy megfésüljük egymást (az egyik ember fésüli a másikat és fordítva). 

T/3 alakban: Las chicas se peinaron. - A lányok megfésülködtek. / A lányok megfésülték egymást.

 

Ne izgulj, a szövegkörnyezetből mindig kiderül, hogy épp visszaható vagy kölcsönös értelemben használjuk-e a 'se' névmást a mondatban. Ha pedig a kifejezés további nyomatékosításra vagy egyértelműsítésre szorul, a spanyol nyelv további támpontokat ad: 'el uno al otro' (egyik a másikat), 'mutuamente/recíprocamente'  (kölcsönösen) kerül a mondatba.

 

Példa:

Se miraron el uno al otro. - Nézték egymást. (egyik a másikat)

Se respetan mutuamente. - Kölcsönösen tisztelik egymást.

 

Fontos! Csak az lehet kölcsönösséget kifejező ige, amelyik többes számban áll! A 'me miro' nyilván csak 'magamat nézem', nincs kivel kölcsönösnek lennem.

 

Feladat: gyűjts öt olyan igét, ami kölcsönösséget is kifejezhet! 

 

Nézd: már háromféle alakban kaphatók a nagy tanfolyamaim! 

Online videós verzió - okostelefonon nagyszerű nézni. https://spanyolozzotthonrol.hu/spanyol-tanfolyam

CD-s verzió - ha szereted "kézbe venni" azt, amit megvásárolsz.  https://spanyolozzotthonrol.hu/cd

Mp3 verzió: ha sokat vezetsz, és szeretnéd a holt időt kihasználni.  https://spanyolozzotthonrol.hu/mp3

 

Válogass kedvedre!