Gyakori kérdések Jooble

Alapfokú nyelvvizsga kérdezz-felelek

2017-03-09

Mit kell tudnod a spanyol alapfokú nyelvvizsgáról? Az itt felsorolt tényeket biztosan!

1. Miben változott a kétnyelvű nyelvvizsga az utóbbi időben?

2016 novemberében fontos változások történtek a Rigó utcai nyelvvizsgában. Alapfokon bekerült az írásbeli feladatok közé a lyukas szöveg és a rövid üzenet írása. Így az íráskészség és az olvasáskészség is már 2-2 feladattal mérhető, igaz, az új feladatok csak 5-5 pontot érnek, tehát még mindig a hagyományos szövegértés és levélírás esik jobban a latba értékeléskor.

 

2. Hány perc áll rendelkezésre az alapfokú nyelvvizsgán?

Alapfokon 90 perc alatt kell megoldanod az írásbeli feladatsort. A jó hír az, hogy te osztod be szabadon ezt a 90 percet, de lehet, hogy ez neked inkább rossz hír, mert elúszós vagy az idővel. :) A szóbeli összesen kb. 25 perc, ebből nagyjából 10 perc a vizsgabizottság előtti rész és 15 perc a magnózós rész. Ez a két rész két külön helyszínen van.

 

3. Lehet szótárt használni az írásbelin?

Igen, lehet nyomtatott egy- vagy kétnyelvű szótárt használni. 

 

4. Mi a legfontosabb a szóbeli vizsgán?

A legfontosabb szempont a kommunikációs készség. Erre kaphatod a legtöbb pontot. A felkészülés során tehát kiemelten figyelj arra, hogy minél könnyebben megértsd a spanyol szót, minél kommunikatívabb légy. Nem annyira nagy baj az alapfokon, ha vétesz a nyelvtanban! Az annál inkább gond, ha kukán ülsz a szóbelin, vagy nem mersz megszólalni.

 

5. Mik a labor szabályai?

A hallás utáni szövegértés feladatnál két szöveget kapsz. Az egyik leírás, cikk jellegű, a másik egy párbeszéd. Mindkettőt háromszor hallgathatod meg. Az első hallgatás után kapod a kérdéseket a feladathoz. Szótárt nem használhatsz, egyébként is lehetetlen lenne a hallgatás közben még szavakat is keresgélni.

 

6. Milyen felkészítő anyagok léteznek?

Eddig szinte semmi nem volt. A www.onyc.hu oldalon találsz egy db vizsgafeladatsort, ebből lehet némi elképzelésed arról, mire számíthatsz.

 

Új tananyagom, a "Spanyol alapfok könnyedén" azonban változtat a siralmas helyzeten! Március 11-én, szombaton debütál, és egyedülálló lesz a maga nemében. Az alapfokú spanyol nyelvvizsga minden egyes feladatára alaposan felkészít. Tartozik hozzá e-book és videósorozat is, a konkrét feladatokon és megoldásokon kívül pedig egy pöpec tipplista is a birtokodba kerül általa, hogy minél magabiztosabban lépj a vizsgaterembe, ahol már egy fia meglepetés sem érhet! A részletekért figyeld a Facebook oldalamat: www.facebook.com/spanyolonline