Gyakori kérdések Jooble

Hét döbbenet, amivel minden kezdő spanyolos szembesül

2017-07-04

Te is elképzelted, még mielőtt elkezdtél spanyolul tanulni, hogy milyen lesz, ha majd jó sok mindent tudsz? Emlékszem, én meglehetősen idealizált képet dédelgettem magamban a spanyolról, de aztán jött a rideg valóság: itt is vannak furcsaságok!

 

Most összeszedtem neked azokat a megdöbbentő dolgokat, amiket egy kezdő spanyolos vagy máshogy "tudott" (azaz képzelt el), vagy sosem gondolta volna, hogy ilyen egyáltalán lehetséges! Ne csüggedj, ha te is épp most akadtál össze a felsoroltakból valamelyikkel! Előbb vagy utóbb meg fogod emészteni (most mondjam, hogy lesz még rosszabb? :) )!

 

1 - Különleges betűk

 

Főleg angolosoknak nehéz megszokni, hogy a spanyolban szinte mindent úgy ejtünk, ahogy leírunk. A spanyol nyelvben kevés az 'x', alig akad 'z' és a 'k' csak idegen szavakban fordul elő, van viszont három olyan betűjük, amely csak itt, csak most: az ñ a magyar 'ny'-nek felel meg, a 'ch' a magyar cs-nek, míg a 'll', vagyis a dupla l betű olyan a sztenderd spanyolban, mintha egy j és egy l hangot ejtenénk egymás után.

 

2 - Különleges karakterek

 

Addig nincs baj, amíg csak kijelentő mondattal találkozik a kezdő spanyolos. Na de, amikor meglátja a tótágast álló kérdőjelet és felkiáltójelet, akkor aztán kikerekedik a szeme! Igen, a spanyol ilyen előrelátó nyelv: a kérdő, felszólító, felkiáltó, óhajtó mondatoknál már az elején tudjuk, hogy másképp kell hangsúlyozni, mint a kijelentő mondatot. 

 

3 - A spanyol ékezet más, mint a magyar ékezet

 

Hiába néz ki ugyanúgy, a funkciója teljesen eltérő. A magyarban, ami ékezetes, azt egyúttal hosszan is kell ejteni. A spanyolban viszont az ékezet csak a hangsúly jelölésére szolgál. Attól nem lesz 'á' hangként ejtett hang egy 'a' betűből, mert ékezet van rajta. Ezt az egyik legnehezebb "átkapcsolni" fejben, ha leülsz a spanyol elé. 

 

4 - A számokban nincs 'q'

 

Az olasz behatása miatt (pl. Fiat típusok neve, bútoráruház, dalok) mindenki azt hiszi az elején, hogy a spanyol számokat is q-val kell írni. Nos, nem. A spanyolban összesen 3, azaz három olyan alapszám van, ami Q-t tartalmaz. Ezek: quince (15), quinientos (500), quinto (5.). Minden más számban a 'c' használatos: cuatro (4), cinco (5), cuarenta (40), stb.

 

5 - Kiejtetlen magánhangzók

 

Mi az, hogy egy szóban benne van az 'u', mégsem kell kiejteni? És mi az az 'ü' betű ott? Mindezt nem véletlenül kérdi meg egy kezdő spanyolos a teljes összezavartság tetőfokán, ha meglát egy-egy releváns szót. Mert például a 'guerra' (háború) szót 'gerra'-nak ejtjük magyarul, és így teszünk minden más szóval is, ahol a 'gue', 'gui' betűkombináció megjelenik. Előfordulhat azonban olyan is, hogy mégiscsak kiejtenénk azt az u-t. Ekkor két pontot tesznek rá a spanyolban, mint ahogy mi írjuk az ü betűt. Ejteni nem ü-t ejtünk! Csak u-t. Klasszikus példa erre a nicaragüense (nicaragua-i), aminek kiejtése fonetikusan leírva: nikaraguensze. (Hú, de rondán néz ki így leírva...)

 

6 - A spanyolok elképesztő gyorsan beszélnek

 

Már kutatások is kimutatták, hogy a spanyol a világ egyik leggyorsabb nyelve. Szóval, gratulálok a nyelvválasztáshoz! :) Kezdőként ez még igazi sokk, de én azt vallom, hogy minél előbb szokod meg a gyors tempót, 1. annál könnyebben érted meg az anyanyelvi spanyolokat, 2. annál könnyebben fogsz te magad is dadogás helyett spanyolul beszélni.

Szemléltető videó a tempóra (ez a srác szépen beszél és nagyon ügyel rá, hogy a nyelvtanulók is értsék, de néha elszalad vele a ló):

 

 

7 - Rengeteg a különböző nyelvjárás

 

Még ha ki se teszed a lábad az Ibériai-félszigetről, akkor is érnek meglepetések: a madridiak "csak" gyorsak, de a katalánok már szinte ijesztően gyorsak, az andalúzok meg hírből sem ismerik a szóvégi 's' fogalmát... Ha pedig Latin-Amerikába mész, az tényleg kész káosz. Én a helyedben nem aggódnék ezen: a sztenderd spanyolt kell először megtanulnod, azután már lesz füled ahhoz is, hogy különbséget tegyél az akcentusok között. Van, ahol csicseregnek, máshol nem gyengén hadarnak vagy épp olyan, mintha énekelnének. Ez a lány zseniálisan adja elő 20 ország spanyol kiejtési módját, érdemes megnézni!

 

 

Sötétben tapogatózol, hogyan is kezdj spanyolul tanulni? Ezzel a sokoldalú csomaggal belekóstolhatsz a spanyol nyelv alapjaiba, miközben azt is eldöntheted, hogy milyen mélységben érdekel a spanyol nyelv! E-bookok, videók és hanganyag egy helyen itt: https://spanyolozzotthonrol.hu/csomagok/spanyol-alapozo-csomag-kezdoknek