Gyakori kérdések Jooble

Kalandozás Latin-Amerikában

2017-06-16

Dorka, egyik kedves ismerősöm és régi tanítványom fogta magát és elutazott fél évre Dél-Amerikába. Hogyan készült az útra, milyen élmények érték és mit tervez a jövőben? Olvasd el a vele készült interjút és csodáld meg a képes ízelítőt!

 

 

1. Szia Dorka! Amikor utoljára beszéltünk, még egy cégnél dolgoztál, egyetemre jártál és Budapest központjában éltél. Hirtelen felindulásból találtad ki a latin-amerikai körutat, vagy már régóta tervezted?


Szia! Igen, de tudnod kell, hogy már tizenévesen is állandó mehetnékem volt, folyton utazni vágytam. Érettségi után el is döntöttem, hogy egyszer visszatérek Ecuadorba hosszabb időre, de akkor egyelőre még nem tudtam, hogy mikor és hogyan. Miután befejeztem az egyetemet és a kellő anyagi hátteret is megteremtettem, nekiállhattam a valódi tervezgetésnek. Felmondtam a munkahelyemen, kiadtam a lakásom, és elindultam az úton.


2. Mi volt az, amit még itthonról meg tudtál szervezni?

Sokan minden különösebb terv nélkül fogják a hátizsákjukat, mások minden apró állomást előre megszerveznek. Én próbáltam nagyjából az arany középutat belőni. Az első két önkéntes munkahelyemet előre lebeszéltem, a többit viszont nyitva hagytam, csak alternatívák voltak a fejemben. Tudtam, hogy úgyis rengeteg utazóval fogok találkozni, akiknek az innen-onnan szerzett tapasztalatai befolyásolni fogják a döntéseim.

 

3. Mit vittél magaddal? Gondolom, sok holmit nem lehetett.

A pakolás, pláne elsőre, tényleg nagy kihívás! Egy 55 literes hátizsákba kellett besűrítenem fél évnyi cuccomat. A szép, értékes vagy komfortot biztosító holmik felett győzött a haszonelvűség. Praktikus és könnyű ruhadarabok meleg és hideg időre is, kényelmes cipő, papucs, esőkabát, törölköző, minimális neszesszer, gyógyszerek, használati tárgyak (pl. fejlámpa, bicska), egy-két személyes apróság, iratok + telefon. Ez minden, amit magammal tudtam hozni. A biztonság kedvéért egy vékony hálózsákot is bepakoltam, bár ha tehetném, ezt most jógaszőnyegre cserélném.4. A család, a szüleid mennyire támogatták az ötletedet?

Nagyon szerencsésnek tartom magam, a családom a kezdetektől fogva támogatott. Persze bennük volt az egészséges féltés, ahogyan bennem is kavarogtak félelmek, de ez teljesen emberi. Azóta is folyamatosan tartom velük a kapcsolatot, a szüleim az elsők, akiknek helyzetjelentést adok a változásokról vagy a hogylétemről.5. Mi alapján döntöd el, hogy hová látogass?

Ez egy érdekes kérdés. Ahogy már említettem, volt egy kezdeti elképzelésem arról, hogy mik lesznek a főbb úticéljaim. Itt elsősorban olyan helyeket kerestem, ahol tudok önkénteskedni szállásért, ellátásért cserébe. Szeretem igazán megismerni azokat a közegeket, amiket meglátogatok, nem csak turistaszemmel átutazni. Idővel, ahogy egyre több utazóval találkoztam, a listám csak bővült. Eredetileg pl. a Galápagosra nem terveztem utazni, de a hallott élménybeszámolók hatására meggondoltam magam. Legszívesebben egész Dél-Amerikát bejárnám, de ez most sem az időmbe, sem anyagilag nem fér bele.6. Említs meg párat a már bejárt úticélokból!

Az Andokból indultam. Az utamat Quito-ban, Ecuador fővárosában kezdtem egy helyi hostel önkénteseként, majd egy tengerparti faluban töltöttem két hónapot. Itt egy organikus kávézóban dolgoztam, ami egyben szörf- es jógaiskolaként is funkcionál. Ezután a Galápagos-szigetekre repültem egy pár hétre, ahol mentett állatokkal, főleg lovakkal foglalkoztam. A következő állomásom az amazon térség volt. Csatlakoztam egy esőerdő széli, permakulturális gazdálkodást folytató jóga ashramhoz, ahol főleg kerti munkákban segítettem. Ecuadorban az a szép, hogy habár del-amerikai viszonylatokban kicsi országnak számít, éghajlatát, élővilágát es kulturális hátterét tekintve is elképesztően színes.7. Merre folytatod ezután az utat?

Ecuador után az utolsó két hónapot Kolumbiában fogom tölteni. Busszal viszonylag könnyen elérhető, számtalan pozitív visszajelzést hallottam róla és egy-két meghívást is kaptam barátoktól, ismerősöktől.8. Mikor térsz vissza Magyarországra?

Épp a napokban vettem meg a hazaútra szóló repülőjegyem, szeptember elején fogok érkezni.9. Mit gondolsz, ennyi totálisan különböző élmény után ott fogod folytatni az itthoni életedet, ahol abbahagytad?

Biztosan furcsa lesz ugyanabba a közegbe visszatérni és mindent egy új, immár szélesebb szemszögből nézni. Még nem döntöttem el, pontosan hogyan tovább, de vannak ötletek a fejemben. Az utazás (legalábbis nekem) addiktív, van még egy jó pár hely a bakancslistámon, ahová el szeretnék jutni. A következő úticélom Ázsia lesz, nagyon szeretném bejárni egyszer Indiát.

Képek az utazásról

 

 dorka1banyos.jpg

 

dorka2banyos.jpg

 

dorka3banyos.jpg

 

dorka4banyos.jpg

 

dorka5galápagos.jpg

 

dorka6ayampe.jpg