">
Gyakori kérdések Jooble

Spanyol blog

Spanyol videótanfolyam - eszik-e vagy isszák?

Spanyol videótanfolyam - eszik-e vagy isszák?

2015-06-18

Már A1-B2 szintig minden szinthez kapható spanyol videótanfolyam az új honlapomon. Az érdeklődők 45 leckés videótanfolyamokból tanulhatják meg a spanyol nyelv csínját-bínját. Mi az a spanyol videótanfolyam, hogyan működik az oldal és mi a garancia a sikerre? Gyakori kérdések a videós spanyoltanulásról.

Személyleírás spanyolul

Személyleírás spanyolul

2015-06-15

Milyen szavakkal tudsz személyeket jellemezni spanyolul? Egyáltalán, miért kell a személyleírást jól begyakorolnod? Ma megtanítalak, hogyan vedd észre egy személyt ábrázoló fotón azt, ami van, és azt, ami nincs!

Tanulj játszva szavakat!

Tanulj játszva szavakat!

2015-04-28

Neked is gondot okoz a szótanulás, a szókincsed bővítése? Mutatok három trükkös szótanulási játékot, amivel nem csak a szókincsedet fejlesztheted, hanem még az agytekervényeid is intenzívebben mozognak! Minden nyelvre alkalmas gyakorlatok következnek!

A spanyol ABC

A spanyol ABC

2015-04-16

Ha most kezded a spanyoltanulást, a spanyol ABC ismerete nem csak a szótárazás pillanatában lesz fontos, hanem akkor is, amikor a kiejtési szabályokat tanulod. Nézd meg, hogyan épül fel a spanyol ABC!

Húsvéti spanyol szótanulós bejegyzés

Húsvéti spanyol szótanulós bejegyzés

2015-04-05

Korábbi húsvéti cikkeimből megismerkedhettél spanyol húsvéti szokásokkal és húsvéti receptekkel is. Ma nézzük meg, hogy mondjuk a tipikus húsvéti szavakat spanyolul, ezt pedig egy párkeresgélős feladaton keresztül szeretném neked megtanítani. Ha két tojásfestés között van időd, ugorj neki!

Vicces dolgaink, avagy tanuljunk spanyolul káromkodni!

Vicces dolgaink, avagy tanuljunk spanyolul káromkodni!

2015-03-30

A spanyol web hemzseg a humoros írásoktól. Néhányat már magyarul is olvastam, de a mostani cikk tartalmát még nem láttam a mi webünkön, szóval, itt az idő, hogy ezeket közölje valaki! Mivel ez alapból egy spanyolos blog, a vicceket spanyolul is közlöm, alatta a fordítással. Szerintem zseniális gyűjtemény!

El Camino - tippek leendő zarándokoknak

El Camino - tippek leendő zarándokoknak

2015-03-26

Elhatároztad, hogy nekivágsz a Szent Jakab-útnak, de nem tudod, hogyan állítsd össze a csomagodat? Itt van néhány praktikus tipp olyan oldalakról, ahol az El Camino-t megjárt zarándokok írták le tapasztalataikat.

El Camino - kik a zarándokok?

El Camino - kik a zarándokok?

2015-03-23

A hivatalos szervek minden évben közzéteszik az El Camino-t végigjáró zarándokok statisztikáját. Milyen egy tipikus zarándok, honnan érkezik és mi hajtja? Kis összefoglaló a 2014-es adatokról, egyben készülj a döbbenetre a magyar zarándokok számát illetően.

El Camino - zarándokutak

El Camino - zarándokutak

2015-03-19

Ha a Szent Jakab útról, azaz az El Camino-ról beszélünk, azt hihetnéd, egyetlen útról van szó. Ez viszont így nem teljesen fedi a valóságot: igaz, hogy a végállomás minden esetben Santiago de Compostela, oda azonban több népszerű útvonal is vezet. Ezeket és a köztük lévő különbséget taglalja a mai bejegyzés.

El Camino - Szent Jakab legendája

El Camino - Szent Jakab legendája

2015-03-16

Új cikksorozatomban szeretném közelebbről is megismertetni veled a méltán népszerű El Camino de Santiago zarándokutat. A mai első részből megtudhatod, ki volt Szent Jakab, azaz Santiago és honnan kapta Santiago de Compostela városa a nevét.

Híres spanyolok: José Cura

Híres spanyolok: José Cura

2015-03-10

Májusban Győrbe látogat José Cura, a világ egyik legismertebb operaénekese, hogy Rost Andreával és a győri filharmonikusokkal karöltve, áriaesten kápráztassa el a közönséget. Ki ez a markáns komolyzenei híresség, honnan jött és miért épp az operát választotta műfajául? Íme, a kettős állampolgár José Cura!

Vicces mondatok használati utasításokból

Vicces mondatok használati utasításokból

2015-03-06

Az elektronikai és egyéb cikkek használati utasításai magyarul néha meglepő mondatokat tartalmaznak, köszönhetően a túlbuzgó vagy épp felületes fordítóknak. Nincs ez másképp Spanyolországban sem. Csemegéztem a jobbnál jobb fordításokból, melyeket neked is bemutatok itt. Újabb kiváló alkalom a játékos szótanulásra!

Öt spanyol ünnep márciusra

Öt spanyol ünnep márciusra

2015-03-02

Márciusban a valenciai Las Fallas ünnepe mindent visz, hiszen az ötnapos buliba az utcai felvonulásoktól a gigaszobor versenyen át a tűzijátékokig minden belefér. Spanyolország azonban arról (is) híres, hogy szinte minden naptári napra jut valahol egy ünnep. Találtam pár nagyon érdekes, de apróbb, kevésbé ismert helyi ünnepet, amelyekre szívesen ellátogatnék magam is. És te?

10 motiváló idézet, 10 spanyol nyelvtani szabály

10 motiváló idézet, 10 spanyol nyelvtani szabály

2015-02-25

Megmondom őszintén, imádom a motiváló idézeteket, könyveket. Saját kis gyűjteményem is van belőlük. Ma mutatok neked tíz motiváló idézetet spanyolul, mellé pedig azt is megnézzük, milyen tipikus nyelvtani jelenséget találunk az adott mondatban. Játékos nyelvtanulás és inspirálódás indul!

Kuba kihagyhatatlan helyei

Kuba kihagyhatatlan helyei

2015-02-21

Kuba-trilógiám utolsó részében megismerkedhetsz e távoli ország legszebb strandjaival és legrégibb történelmi emlékeivel, képekben. A legnagyobb városokat még a spanyolok alapították, az európai építészet gyöngyszemei is lehetnének az ottani emlékművek. Ami viszont a tengerpartot illeti, az páratlan élmény!


 

A Facebook spanyolul

A Facebook spanyolul

2015-02-17

Mint minden nyelv, a spanyol nyelv is megtalálta vagy megalkotta a maga sajátságos szavait az internet, konkrétabban a Facebook használatához. Megmutatom, milyen szavakat használ a spanyol Facebook és web, és mit jelentettek ezek a szavak az internet előtti időkben!

Vicces szerelmi vallomások Valentin-napra

Vicces szerelmi vallomások Valentin-napra

2015-02-12

Tavaly szerelmes sms-eknek néztem utána spanyolul, most pedig gondoltam, kicsit vicceljük el a témát! A spanyol eredeti szövegek mellett a fordítást is megtalálod ezeknél a vicces szerelmi vallomásoknál, hátha valamelyiket bevetnéd szombaton élőben is!

Húsz kubai kifejezés

Húsz kubai kifejezés

2015-02-11

Az előző cikkben felhívtam a figyelmedet, hogy minél előbb érdemes megejtened a bakancslistádon lévő kubai kiruccanást, hiszen az amerikaiak békét kötnek Kubával, ami egyet jelent az eredeti kubai kultúra teljes megsemmisítésével. Ha igazán villogni szeretnél, itt van húsz autentikus kubai kifejezés, példamondattal!

A leghíresebb mexikói rendező

A leghíresebb mexikói rendező

2015-02-01

Új filmje, a Birdman kapcsán újra reflektorfénybe került a mexikói rendező, Alejandro González Iñárritu neve, akinek olyan filmeket, köszönhetünk, mint a Babel vagy a Korcs szerelmek. Ismerd meg közelebbről ezt a nagyszerű művészt, a Birdman alkotóját!

Spanyol tehetségkutatók nyomában

Spanyol tehetségkutatók nyomában

2015-01-20

Itthon már évek óta tombol a tehetségkutató-láz. Sztárok születésének lehettünk szemtanúi már nem egy alkalommal, de hogy egy-egy felfedezett karrierje mikor ér véget, azt csak a jóég tudja. Vajon a spanyolok is ennyire szomjazzák az újabb és újabb énekes tehetségek felfedezését, mint mi, magyarok? Mutatom, Spanyolországban kik maradtak porondon a résztvevők közül. Zenés cikk!

Hogyan tervezz sikeres nyelvvizsgát?

Hogyan tervezz sikeres nyelvvizsgát?

2015-01-13

Tapasztalom, hogy sokan nem a nyelvtudás hiánya miatt buknak el a nyelvvizsga megpróbáltatásain, hanem azért, mert nem tervezték meg eléggé előre a sikeres nyelvvizsgához vezető lépéseket. Hogyan tervezz magadnak eredményes nyelvvizsgát? Segítek pár gondolattal!

Újévi fogadalmak nyelvtanulás terén

Újévi fogadalmak nyelvtanulás terén

2015-01-10

Ha már szépen lefogytál, abbahagytad a dohányzást, rendszeresen felhívod anyukádat és gitározni is megtanultál, bajban lehetsz, mi legyen az újévi fogadalmad. Segítek néhány nyelvtanulós ötlettel és elárulom, hogy csináld végig, hogy a fogadalom ne csak január végéig tartson!

A spanyol álompár: Penélope Cruz és Javier Bardem

A spanyol álompár: Penélope Cruz és Javier Bardem

2014-12-28

Bár azt is írhatnám: a hollywoodi álompár. Pe és Javier már jó pár éve az amerikai filmgyártás foglalkoztatottjai, mégsem tudjuk elfelejteni nekik, hogy spanyolok. Köszönhető ez a jobbnál jobb spanyol nyelvű alkotásoknak, amelyekben szerepet vállaltak. Hogyan ismerkedtek össze? Mi az ő love story-juk?

Karácsonyi kérdezz-felelek Spanyolországról

Karácsonyi kérdezz-felelek Spanyolországról

2014-12-22

Spanyolország karácsonyi szokásai némiképp eltérnek a mieinktől. Vannak persze közös pontok is, de inkább dominálnak azok az elemek, amelyeket ott, Európa másik felében kicsit másképp élnek meg. Kérdések és válaszok formájában mutatom be neked a lényeges különbségeket!

Egy rövid bejegyzés

Egy rövid bejegyzés

2014-12-16

Kért tőlem egy olvasóm tisztázást bizonyos nyelvtani szösszenettel kapcsolatban. Mivel szeretem teljesíteni az olvasóim kívánságát, írok a 'lo de' és 'eso de' szerkezetekről, de a téma korántsem terjedelmes, úgyhogy a mai bejegyzés csak afféle jegyzet lesz.

Ecuadori ünnepek

Ecuadori ünnepek

2014-12-09

Ecuador, ez az Egyenlítő mentén fekvő trópusi ország - az őt körülvevő nemzetekhez hasonlóan - megadja a módját az ünneplésnek. Több napos fiesták követik egymást az év folyamán, amelyekben az indián hagyományok és a katolikus szokások ügyesen keverednek. Nézd meg, milyen egyedi ünnepei vannak Ecuadornak!

Peru ünnepei

Peru ünnepei

2014-12-05

Folytassuk a latin-amerikai ünnepek bemutatását Peruval! A varázslatos Andok-béli ország kecsua hagyományai olyan ügyesen keveredtek a katolikus tradíciókkal, hogy ma már nagyon nehéz kettéválasztani, egy-egy bulin belül melyik elem honnan ered. Itt sem hiányoznak a karneválok és a folklór ünnepek, na meg a vállon cipelős Szűz Mária-szobrok.

Így buliznak az argentinok

Így buliznak az argentinok

2014-11-28

Argentínában azt hinnénk, minden a tangóról szól, pedig nem minden. Ha kicsit körülnézünk, milyen tipikus ünnepségeket rendeznek az országban, a tangófesztiválnál sokkal népszerűbb program a különféle szépségversenyek megrendezése. Szóval, Argentínában érdemes szépnek születni! Mi más van még? Nézzük!

Színpompás ünnepek Kolumbiában

Színpompás ünnepek Kolumbiában

2014-11-24

Megint kicsit elhanyagoltam Latin-Amerikát az utóbbi időben itt a blogon, van is lelkifurdallásom rendesen. Ezt enyhítendő, új sorozat indul a mai cikkel a tipikus latin-amerikai ünnepekről. Ha azt hiszed, a brazil karnevál az egyetlen színpompás fiesta az egész latin-amerikai kontinensen, tévedsz! Méltatlanul hanyagolt, számunkra ismeretlen csodákat rejt ez a téma. Kezdjük Kolumbiával!


 

Így használd a spanyol szótárt

Így használd a spanyol szótárt

2014-11-14

Amikor spanyolt kezdünk tanulni, rögtön felmerül bennük az igény egy használható spanyol szótár iránt. Meg is vesszük életünk első szótárát, majd hónapok telnek el anélkül, hogy igazán jól tudnánk használni. Használati utasítást ugyanis nem mellékeltek hozzá... Kezdő spanyolosoknak szeretnék segíteni ezzel a cikkel, hogy ne hagyják kiaknázatlanul a szótárukban rejlő tudást!

Mindenszentek ünnepe Spanyolországban

Mindenszentek ünnepe Spanyolországban

2014-10-31

Spanyolország különböző régióiban kicsit másképp emlékeznek meg Mindenszentek Ünnepéről. Vannak általános szokások, de csak egy bizonyos tájegységre jellemző elfoglaltságok is. És mivel a spanyolok (is) szeretik a hasukat, erről a napról sem hiányozhatnak a tipikus édességek. Lássuk, milyen egy november elseje Spanyolországban!

Subjuntivo vagy indicativo? Attól függ!

Subjuntivo vagy indicativo? Attól függ!

2014-10-29

Nem elég, hogy a spanyol nyelv a subjuntivo-val fáraszt minket, ráadásul még egy csomó olyan kifejezés is létezik, amely mind kötőmóddal, mind kijelentő móddal értelmes és használható. A kérdés csak az, mit szeretnél kifejezni. Itt egy kis válogatás a három leggyakoribb kétszínű kifejezéscsoportból!

A sziklák alatt élő spanyol falu

A sziklák alatt élő spanyol falu

2014-10-21

Setenil de las Bodegas egy kis spanyol falu 3000 lakossal, Cádiz provincia északkeleti részén. A szokásos, fehérre meszelt tüneményes házikókon kívül nem is lenne itt semmi érdekes, ha a falu nem egy gigantikus szikla alá épült volna. Talán nem volt hely másutt letelepedni, vagy mi az oka, hogy az őslakosok épp itt választottak lakhelyet? Egy újabb mágikus hely Spanyolföldről!

A leghíresebb arab műemlékek Spanyolországban

A leghíresebb arab műemlékek Spanyolországban

2014-10-17

A muzulmánok hétszáz éves spanyolországi tartózkodása szerencsénkre nem múlt el nyom nélkül. Szemet gyönyörködtető épületek, meglepő építészeti megoldások, hatalmas belső kertek és a mindenütt, örök körforgásban jelen lévő víz jellemzik az arab műemlékeket, melyekből a legszebbeket, leghíresebbeket szeretném most neked pár szóban bemutatni.

Anglicizmusok a spanyol nyelvben

Anglicizmusok a spanyol nyelvben

2014-10-15

Minden nyelvben felfedezhetünk olyan szavakat, amelyeket az angolból, mint a legvirálisabb nyelvből vettek át. Nálunk ilyen a taxi, a box, a diszkó, és még sorolhatnám. A spanyolban is találunk hasonló szókategóriát, most ebből válogattam. Vannak egész megmosolyogtató változatok is, ahol a kreativitás már-már az eget veri. Tanulj te is új szavakat!

1492 - Kolumbuszon túl

1492 - Kolumbuszon túl

2014-10-11

Október 12-e a "spanyolság napja" Spanyolországban, hiszen 1492-ben ezen a napon ért Kolumbusz Kristóf a messzi Ámerika földjére. Az az év viszont sokkal mozgalmasabbra sikerült Spanyolországban, hiába, hogy csak ezt az egy jeles eseményt ismeri a világ. Íme, egy kis történelmi visszatekintés a messzi Hispánia földjéről!

Tizenöt összetett spanyol szó DE-vel

Tizenöt összetett spanyol szó DE-vel

2014-10-07

Mi a magyarban könnyen elintézzük az összetett szavakat: egyszerűen összeragasztunk két szót és kész. A spanyolban ennek egyrészt bonyolultabb szabályai vannak, másrészt több opciónk adódik az összetett szavak képzésére. Én most a 'de'-vel képzettekből mutatok meg neked tizenötöt, példamondatokkal.

Milyen a tanulási stílusod? Most kiderül!

Milyen a tanulási stílusod? Most kiderül!

2014-10-03

Nem tudsz egy helyben öt percig ülni, vagy épp ellenkezőleg: órákat elvagy egy könyvvel a fotelben? Az emberek nevére vagy arcára emlékszel inkább? Nem is gondolnád, de ezek a jelentéktelennek tűnő tulajdonságok nagyon fontosak lehetnek, amikor tanulásra adod a fejedet. A kutatások szerint ugyanis nem mindegy, hogyan tanulsz!

Tananyagok spanyol nyelvvizsga felkészüléshez

Tananyagok spanyol nyelvvizsga felkészüléshez

2014-09-30

Novemberben rengetegen újult erővel vágnak bele a nyelvvizsgázásba. Ha te is köztük vagy, néhány spanyol tananyagot szeretnék a figyelmedbe ajánlani, amelyek gördülékenyebbé teszik a felkészülést, téged pedig magabiztosabbá varázsolnak. Van itt minden, a teszttől a gazdasági nyelvvizsgáig!

Sztereotípiák - ki, kiről, mit gondol?

Sztereotípiák - ki, kiről, mit gondol?

2014-09-25

Innen, Európa közepéről nézve is elég sok sztereotípia él a fejünkben a spanyolokról és a latin-amerikaiakról. Azt hihetnéd, hogy a spanyolajkúak jobban ismerik egymást és nincsenek fals elképzelések a spanyolul beszélő nemzetek között. Pedig dehogynem! Ezzel akkor szembesültem, amikor megtaláltam egy nagyon jó fotót a neten.

Az El Corte Inglés története

Az El Corte Inglés története

2014-09-22

Aki járt már Spanyolország valamelyik nagyobb városában, biztosan látott zöld és fekete nyilakkal telenyomott nejlonszatyrot, elsétált a legnagyobb spanyol bevásárlóközpont-lánc egyik épülete előtt, de még az is lehet, hogy belülről is látott El Corte Inglés-t. Honnan indult a lánc és hogyan lett az egyik legismertebb spanyol márka? Történet a kezdetektől.

Egy spanyol recept szókincse

Egy spanyol recept szókincse

2014-09-17

Ha érdekel a spanyol konyhaművészet és ráadásként még spanyol nyelvet is tanulsz, csak idő kérdése, és egy spanyol receptoldalon fogsz kikötni. A főzési műveletek viszont speciális szókinccsel bírnak, így talán egyszerűbb lesz, ha először megnézed, milyen szavakkal fogsz összefutni egy spanyol receptben - azaz: mi mindent csinálhatunk az alapanyagokkal spanyolul?

Az új spanyol király első hónapjai

Az új spanyol király első hónapjai

2014-09-14

A foci vb alatt kaptuk a hírt: lemond János Károly spanyol király, a trónt pedig fia, Felipe (Fülöp) veszi át. Spanyolországban azonnal megerősödtek a köztársaságpárti hangok, hiszen sokan csak fölösleges, minden funkciót nélkülöző koloncnak érzik a királyság intézményét. Úgy néz ki azonban, Fülöp első intézkedéseit megelégedéssel fogadták az alattvalók.

Spanyol nyelv: birtoklás kifejezése

Spanyol nyelv: birtoklás kifejezése

2014-09-10

Van a tener ige, amit már az elején megtanul az ember a birtokos névmásokkal együtt, és van még az a 4-5 verzió, amivel szintén ki tudjuk fejezni a birtoklást a spanyolban. Melyek ezek és milyen árnyalatnyi különbség van köztük? Íme.

Környezettudatos spanyol város - romokban

Környezettudatos spanyol város - romokban

2014-09-05

A válság és a politikai csatározások Spanyolországban is megtépázták az induló építőipari projekteket. Náluk is szép számmal akadnak olyan építkezések, amelyek szellemvárosként ugyan megállják a helyüket, de hogy mikor lesz belőlük az elképzelések szerinti város vagy városrész, azt senki sem tudja. Ilyen a "Ciudad del Medio Ambiente" projekt is.

Igék és főnevek egyszerre

Igék és főnevek egyszerre

2014-09-01

Spanyol szavakat tanulni nem mindenkinek az élete álma. Épp ezért, sosem árt ismerni azokat a szavakat, amelyekkel két legyet üthetünk egy csapásra, mivel több jelentésük is van. Itt egy kis válogatás azokból az igékből, melyek egyúttal főnévi jelentéssel is bírnak. Minden jelentéshez példát is írtam.

Mi az a chacarera?

Mi az a chacarera?

2014-08-29

Már javában zajlik a budapesti tangófesztivál, amely egészen szeptember 1-ig tart majd. A tangón kívül pálinkakóstolót, sok-sok workshopot és programot látogathatnak az érdeklődők, azon kívül, hogy rengeteg profi hazai és külföldi tangóssal lehet összefutni. A program része a holnapi chacarera workshop este 6-tól az ELTE BTK Gólyavárban. Na de mi az a chacarera?

Spanyol, olasz, portugál - így ismerd fel!

Spanyol, olasz, portugál - így ismerd fel!

2014-08-19

Az újlatin nyelveken belül a spanyol, az olasz és a portugál okozhat némi kavarodást egy külső szemlélőnek: vajon az a szó, mondat, amit lát, melyik nyelvhez tartozik? Ma néhány tipikus

Fiú vagy lány? Nem túl egyértelmű!

Fiú vagy lány? Nem túl egyértelmű!

2014-08-13

Manapság, amikor szakállas lányok és miniszoknyás fiúk uralják a showbizniszt, fel sem kapjuk a fejünket néhány spanyol szó ambivalens nemi identitására. Nem mindig tudjuk első ránézésre megállapítani, hogy egy spanyol szó hímnemű-e vagy nőnemű, ráadásul, van pár trükkös résztvevője a bulinak. Ezeket szeretném most letisztázni.

Spanyol ínyencségek: az olívabogyó

Spanyol ínyencségek: az olívabogyó

2014-08-11

Melyik az a termény, amelynek termesztésében Spanyolország a világon az első? Milyen fajtái vannak és hogyan fogyasztják a spanyolok? Mely más nemzetek versenyeznek a mediterrán térségen kívüli országok kegyeiért? Tudd meg a válaszokat a cikkből! Főszerepben: az olívabogyó!