">
Gyakori kérdések Jooble

Spanyol blog

Spanyol ínyencségek: a csicseriborsó

Spanyol ínyencségek: a csicseriborsó

2014-08-08

Annyira kedves neve van, hogy szinte halljuk a madárcsicsergést a borsóbokrokon. A spanyol konyhában változatosan felhasznált csicseriborsó nálunk kevéssé ismert, de reméljük, egyre többen felfedezik maguknak ezt a szénhidrátszegény, tápanyagban gazdag hüvelyes zöldséget, mely a világ melegebb felén mindenhol elterjedt.

Spanyol ínyencségek: a queso manchego

Spanyol ínyencségek: a queso manchego

2014-08-06

Folytatom a gasztro sorozatot, ezúttal a világ legfinomabb, juhtejből készült sajtjával, azaz a queso manchego-val. Tapastálak elengedhetetlen eleme, fanyar íz és illat, világos szín az "ennyi nem elég" érzése kóstolás után: íme, Spanyolország leghíresebb sajtja, a queso manchego!

Spanyol ínyencségek: a jamón serrano

Spanyol ínyencségek: a jamón serrano

2014-08-04

A minap volt szerencsém beszerezni néhány igazi, spanyol gasztronómiai különlegességet. Aki jártas a spanyol konyhában, már biztosan találkozott jamón serrano-val, queso manchego-val, csicseriborsóval vagy olívabogyóval. Ezen jellegzetességek elkészítéséről, termesztéséről azonban nagyon keveset tudunk. Szuper érdekes cikksorozat a hasukat szeretőknek!

Mindenki, bárki, senki

Mindenki, bárki, senki

2014-07-17

Ezt a bejegyzést Mindenki olvasná, de Senki nem írja meg, pedig Bárki megírhatná. :) Ismered a történetet a négy barátról? Ma megnézzük, a spanyolok hogyan fejezik ki ezeket a névmásokat és mi a különbség az egyes változatok között. Bárkinek érdekes cikk, Senki se szalassza el!

Argentína esszenciája: a tíz legismertebb argentin fogalom

Argentína esszenciája: a tíz legismertebb argentin fogalom

2014-07-14

Ha tíz szóval kéne Argentínát jellemezni, mi lenne az a tíz szó? Szerintem az alábbi lista fedi le leginkább azt, mit is jelent Argentína.

Hogyan kerülheted ki a subjuntivo használatát?

Hogyan kerülheted ki a subjuntivo használatát?

2014-07-10

Ha meghalljuk a "subjuntivo" szót, általában libabőrös lesz a hátunk, na nem a gyönyörűségtől... Van azonban pár olyan kifejezés, szókapcsolat és trükk a spanyol nyelvben, aminek használatával elkerülhetjük, hogy kötőmódban kelljen ragoznunk. Ezekből szedtem össze párat.

Spanyol saláták a kánikulára

Spanyol saláták a kánikulára

2014-07-06

Neked sincs étvágyad, amikor ilyen meleg van? A nehéz ételek helyett kifejezetten jólesik heti párszor egy kis saláta. A spanyolok a saláták mesterei, így összeszedtem pár spanyolos saláta receptet, itthon is hozzáférhető alapanyagokkal. Jó étvágyat, és várom a képeket az elkészült salikról! :)

A spanyol mondat maltere

A spanyol mondat maltere

2014-06-26

A spanyol mondat szavai, mint a téglák kapcsolódnak egymásba. Mit sem ér azonban a téglasor, ha nincs köztük malter, ami összefogja a szöveget! Ma ilyen "malteranyagot" hoztam: olyan kötőszavakat szedtem össze példákkal, amelyeket bevethetsz a mondatalkotás során.

Igék

Igék

2014-06-16

A "se", azaz a visszaható névmás a spanyolban többnyire kiszámítható rendszerben működik: ha rajta van az igén, akkor a cselekvőre hat vissza a cselekvés, vagyis a cselekvő "magával csinálja" a dolgot. Vannak azonban trükkös igék, amikor a visszaható névmás teljesen megváltoztatja az ige jelentését, amit elsőre így lehetetlen is lefordítani. Ezekből szedtem most össze neked egy csokorral, példamondatokkal!

Kéttannyelvűs voltam - második rész

Kéttannyelvűs voltam - második rész

2014-05-31

Ma két régi spanyol tagozatos diák meséli el, milyen élményekkel lett gazdagabb a spanyol-magyar kéttannyelvű sulijának köszönhetően. Egy Károlyis és egy Kodályos lány válaszolt a kérdéseimre, amit ezúton is köszönök még egyszer!

Kéttannyelvűs voltam - első rész

Kéttannyelvűs voltam - első rész

2014-05-29

A tegnapi kéttannyelvűs összefoglaló cikk apropóján megkértem a Spanyolonline Facebook követőit, hogy számoljanak be spanyol tagozatos gimnáziumi élményeikről, már akinek van. Többen is jelentkeztek a felhívásra, amit ezúton is köszönök! Ma a Károlyit ismerheted meg alaposabban, Judit válaszai alapján.

Spanyol-magyar kéttannyelvű gimnáziumok

Spanyol-magyar kéttannyelvű gimnáziumok

2014-05-28

Már régóta szerettem volna írni a spanyol-magyar kéttannyelvű gimnáziumokról egy kis összefoglalót. Azt hiszem, ezek azok az intézmények, ahol sok fiatalban elkezdődik valami kiolthatatlan vonzódás a spanyol nyelv és kultúra iránt, amely akár egy egész életen át is végigkísérhet. Bár biztos, hogy nagyon kemény egy ilyen iskola, főleg az első év, azért megéri a fáradságot, hiszen felejthetetlen élmények és stabil nyelvtudás jár érte cserébe.

Vadlovak Galíciában - la Rapa das Bestas

Vadlovak Galíciában - la Rapa das Bestas

2014-05-26

Spanyolország, az országos ünnepeken túl, tele van izgalmas, veszélyes és roppant érdekes helyi tradíciókkal, melyek évszázadok óta elevenen élnek az ott lakók hétköznapjaiban. Galíciában például nem kevesebbre vállalkoznak minden nyáron, mint hogy lehozzák a hegyről a félig vad lovakat és levágják a sörényüket - ez a Rapa das Bestas.

Mit olvasnak a spanyolok?

Mit olvasnak a spanyolok?

2014-04-23

Április 23-a a Könyv Napja, ezt a jeles dátumot pedig a spanyolok igen komolyan veszik. Utcai könyvárusok, kedvezményekkel csalogató könyvesboltok, író-olvasó találkozók várják a közönséget országszerte. Nézzük, hogyan változtak a spanyol olvasási szokások az utóbbi években és melyek az utóbbi időszak legolvasottabb könyvei!

Gerundiot tanulgatván...

Gerundiot tanulgatván...

2014-04-16

A gerundio, vagyis a folyamatos melléknévi igenév, a nemrég taglalt participiohoz hasonlóan, sokkal több szerkezetben és értelemben használható, mint magyar megfelelője. sok használati módot azonban nem is tartalmaznak a nyelvkönyvek, ezzel pedig csak akkor szembesülsz, amikor leülsz spanyol regényt olvasni. Itt egy kis segítség a gerundio rejtélyéhez!

A legszebb ismeretlen spanyol strandok

A legszebb ismeretlen spanyol strandok

2014-04-10

Mivel remélhetőleg sokan már a nyaralást tervezgetitek, egy kis összeállítással szeretnék hozzájárulni a tervekhez. Barcelona vagy Málaga strandjait már rengetegen ismerik, ezért most szeretnék bemutatni néhány eldugottabb spanyol tengerparti részt, amitől garantáltan tátva marad a szád!

A sokoldalú participio

A sokoldalú participio

2014-04-07

A magyarból jószerivel már kihalt a befejezett melléknévi igenév, a spanyolok viszont előszeretettel használják a participiot. Variálják, kombinálják, csűrik-csavarják és lehetőleg mindenbe beleteszik. A mai gyűjtemény hasznos lesz azoknak, akik már szinte mindent tanultak a spanyol nyelvtanból, de ezt még egyben sosem látták.

Nyolc szokatlan hely nyelvtanuláshoz

Nyolc szokatlan hely nyelvtanuláshoz

2014-04-01

Sokan panaszkodnak, hogy nincs idejük nyelvet tanulni. Naná, mivel nem veszik észre, hogy mennyi holt idővel rendelkeznek, amit akár nyelvtanulásra is fordíthatnának! Ma bemutatok neked nyolc helyet vagy szituációt, amikor a nyelvtanulás tökéletesen megvalósítható. Nyisd ki az elméd, szakadj el az íróasztaltól!

5x5 tipp a sikeres nyelvvizsgához

5x5 tipp a sikeres nyelvvizsgához

2014-03-23

A nyelvvizsga felkészülés ma már sokféle tananyagból megoldható, de vannak olyan kérdések, amelyek minden először vizsgázóban felmerülnek és olyan tippek, trükkök, amelyek nagyban segíthetik, hogy magabiztosan érezd magad a nyelvvizsgád előtt. Öt feladattípust mutatok be, egyenként öt tippel, nyelvtől függetlenül.

Babaugrás Spanyolországban

Babaugrás Spanyolországban

2014-03-20

Igen, jól látod: babaugrás. Ha arra gondolsz, ahogy kis kétévesek édesen eljátsszák a "Nyuszi ül a fűben"-t, nagyon tévedsz. Itt nem a babák ugranak, hanem őket ugorják át! Egy spanyol település nemzeti jelentőségűvé nyilvánított rituáléja egyike a világ legveszélyesebb ünnepeinek, már a babák szemszögéből.

A spanyol ABC problémás hangzói

A spanyol ABC problémás hangzói

2014-03-19

Vissza az alapokhoz: annyi haladó nyelvtani cikk után lássuk, melyek azok a problémás hangzók a spanyol nyelvben, amelyeket máshogyan ejtünk, mint ahogy írunk! Szerencsére a spanyolba kevés jutott belőlük, de ez a kevés is sok gondot okoz a kezdőknek. Kis összefoglaló, sok példával!

Spanyol esküvői szokások

Spanyol esküvői szokások

2014-03-10

Lassan, de biztosan közeleg a tavasz, ezzel pedig együtt jár, hogy egyre több szombati délutánon megy majd végig hangos tülköléssel az ifjú párok kocsikaravánja a városon. Vajon milyen szokásokat követnek a spanyolok, ha lagziról, házasságról, esküvőről van szó? Sok a hasonlóság, de vannak érdekes különbségek. Íme!

Spanyol találós kérdések - megfejtés

Spanyol találós kérdések - megfejtés

2014-03-06

Remélem, jó sokat gondolkodtál a tegnapi spanyol találós kérdéseken és sikerült is néhányat megfejtened! Ma megtalálod a találós kérdések magyar fordítását és természetesen a megfejtést, mert nem szeretnék még egy
Spanyol találós kérdések

Spanyol találós kérdések

2014-03-05

Vegyük ma kicsit játékosra a figurát! Spanyol találós kérdéseket írok, te pedig próbáld megfejteni, miről lehet szó! A következő, holnapi bejegyzésben lerántom a leplet róluk: megadom a megfejtést és a magyar fordítást is. Kommentben lehet tippelni!

Latin-amerikai fővárosok: San José

Latin-amerikai fővárosok: San José

2014-03-03

Míg itthon az 1848-as szabadságharc zajlott, Costa Rica közepén megalakult San José tartomány, mely az azt követő évtizedekben, a köré települt tartományokkal együtt, a kis közép-amerikai ország fővárosává nőtte ki magát. Latin-Amerika egyik legbiztonságosabb fővárosa európai építészeti stílussal és sok-sok pálmafával várja a turistákat.

Miért érdemes szótárfüzetet vezetned?

Miért érdemes szótárfüzetet vezetned?

2014-02-28

A kissé elfogult címből talán számodra is kiderül: az nálam nem kérdés, hogy érdemes-e kiszótáraznod az új szavakat egy szövegből. A lustábbak kedvéért viszont szeretném ezt pár épkézláb, meggyőző érvvel is megtámogatni, hátha kedvet kapsz és holnap a papírboltok eladási rekordot döntenek a középen piros csíkos füzetből, az én javaslatomra.

Paco de Lucía, a flamenco gitár mestere

Paco de Lucía, a flamenco gitár mestere

2014-02-26

Szomorú hír járta ma be a világhálót: elhunyt Paco de Lucía, a híres flamenco gitáros és zeneszerző. A 66 éves művész a mexikói strandon lett rosszul, és mire a mentők kórházba értek vele, életét már nem tudták megmenteni. Ki volt ő, mit tett le az asztalra, honnan indult és hová jutott? Kis összefoglaló az életéről, zenével.

A tíz legdögösebb spanyol focista

A tíz legdögösebb spanyol focista

2014-02-20

Tegnap a spanyol bajnokságról olvashattál pár érdekességet. Azt hiszem, az a cikk inkább a fiúknak kedvezett. Mivel a lányokat sem szeretném kihagyni a jóból, íme, tíz délceg focista, természetesen fotóval és pár infóval, hogy mindenki kiválaszthassa a neki legmegfelelőbb poszterfiút.

Tíz dolog, amit nem tudtál a spanyol labdarúgó bajnokságról

Tíz dolog, amit nem tudtál a spanyol labdarúgó bajnokságról

2014-02-19

A spanyol labdarúgó bajnokság, azaz a Primera División, Európa élvonalába tartozik. Százezrek követik nyomon a meccseket itthon is, kívülről fújjuk a játékosok neveit és élénken vitatkozunk arról, vajon a Barça vagy a Real Madrid-e a jobb. Találtam néhány érdekességet a bajnokság múltjával kapcsolatban, ami most szeretnék veled megosztani.

Nem ugyanaz! A mismo és az igual

Nem ugyanaz! A mismo és az igual

2014-02-10

Számtalan bejegyzést írtam már hasonló jelentésű, de különböző használati körű spanyol szavakról. Ezt a sort folytatom ma is: megnézzük, milyen helyzetekben használhatók a mismo és az igual szavak, a hasonló jelentéskörön túl milyen egyéb jelentéssel bírnak. Remélem, számodra is hasznos lesz a mai szőrszálhasogatás!

Mini Buenos Aires Budapesten: bemutatkozik a Barrio del Tango

Mini Buenos Aires Budapesten: bemutatkozik a Barrio del Tango

2014-02-06

Egy fiatal pár gondolt egyet, kiszakított egy szeletet Buenos Airesből és berakta Budapest szívébe. Nem másról van szó, mint a Barrio del Tango-ról, amely a táncos esteken és tánctanfolyamokon kívül egyéb színes programmal is vár téged. A hely megálmodóival, Timivel és Simonnal beszélgettem.

Kolompos ördögök Spanyolországban - la Endiablada

Kolompos ördögök Spanyolországban - la Endiablada

2014-02-05

Spanyolország nagy ünnepei mellett rengeteg kis településnek megvan a maga különleges fesztiválja. Így van ez az eldugott cuencai faluval, Almonacid del Marquesado-val is, amely az egyik legegyedibb ünnepet őrizte meg az évszázadok során, manapság pedig már nemzeti érdekeltségű ünnepként tartják számon a spanyolok.

Te is sokat változtál?

Te is sokat változtál?

2014-02-03

A spanyol nyelvnek vannak egészen érdekes, vagy inkább, érthetetlen részei. Azt hiszem, ezek közé tartoznak a változást kifejező igék. Vajon miért kell hatféle igét kitalálni ugyanarra a folyamatra? Ha számodra is örök rejtély a téma, nézd meg ezt az összefoglalót!

Kis összefoglaló a visszaható névmásról

Kis összefoglaló a visszaható névmásról

2014-01-27

A spanyol visszaható igék elég idegenül csengenek számunkra, hiszen a magyarban ritka ennek a szerkezetnek a használata. A spanyol ráadásul megcsavarja őket egy visszaható névmással is, amit sokszor nem tudunk hova tenni, ha felismerjük egyáltalán. Kis összefoglalót írtam ma a visszaható névmásokról, kérdés-felelet formájában.

Öt tipikus hiba, amit tanulás közben elkövetsz

Öt tipikus hiba, amit tanulás közben elkövetsz

2014-01-24

Ha nem ismered a gyenge eredményt hozó tanulási módszereket, könnyen belesétálhatsz a csapdájukba, mert elterjedt és kézenfekvő hibákról van szó. Miken kell javítanod, mit kell teljesen kiiktatnod, ha célod az eredményes tanulás és a fejlődés? Íme, az öt tipikus hiba, amit már biztosan elkövettél te is!

Franciát tanítok Spanyolországban - interjú II. rész

Franciát tanítok Spanyolországban - interjú II. rész

2014-01-21

Ágival, aki franciatanárnak tanul és Spanyolországban tölti gyakorlatát, a tegnapi bejegyzésben ismerkedhettél meg. Lássuk a folytatást a spanyol gyerekekről, tanárokról, ételekről, na meg persze a spanyol férfiakról!

Magyar franciatanár Spanyolországban? Igen!

Magyar franciatanár Spanyolországban? Igen!

2014-01-20

Nemrég kerültem kapcsolatba Ágival, aki rendkívül izgalmas vállalkozásba kezdett: Spanyolország déli részén, Andalúziában tanít franciát egy középiskolában, erről pedig blogot is vezet franciatspanyoloknak.blogspot.com címen. Hogyan került oda, mennyire sikerült beilleszkednie és milyen benyomásokat szerzett? Ági válaszolt a kérdéseimre, az interjút ma és holnap olvashatod itt!

Folyamatosan ezen gondolkodsz?

Folyamatosan ezen gondolkodsz?

2014-01-15

Nevezetesen azon, hogy hogyan tudod a folyamatos jelen időt kifejezni és azt milyen egyéb igeidőkben lehet használni? Ma bemutatom neked az estar + gerundio szerkezetet és összeszedem, mi az, amit elbír és melyik az az igeidő, amelyben szinte sosem fordul elő. Ugyebár soha ne mondd, hogy soha, ezért a "szinte" szócska...

Hogyan tartsuk be az újévi fogadalmunkat?

Hogyan tartsuk be az újévi fogadalmunkat?

2014-01-12

Az újévi fogadalmak megtétele óta eltelt már majdnem két hét, és büszke lehetsz magadra, ha még mindig állod a január elsején adott szavadat. A legtöbben ugyanis már az első héten feladják az újévkor oly bőszen fogadott álmaikat, hogy újra belesüppedjenek a szürke hétköznapok talajába. Hogyan kerüld ezt el, hogyan lehet betartani az újévi fogadalmakat?

Latin-amerikai fővárosok V: Managua

Latin-amerikai fővárosok V: Managua

2014-01-09

Nicaragua fővárosa, Managua, bár egyike a legfiatalabb latin-amerikai fővárosoknak, mozgalmas történelmet tudhat magáénak. Forradalmak, vérengzések és a térségben tipikus természeti csapások tépázták meg újra és újra, hogy most, a huszonegyedik század első évtizedeiben eddig sosem látott fellendülést és fejlődést produkáljon. Nem épp sziklára épült, de érdemes megnézni!

Gáspár, Menyhért, Boldizsár, minden spanyol gyerek vár!

Gáspár, Menyhért, Boldizsár, minden spanyol gyerek vár!

2014-01-06

Nem is gondolnád, hogy a Mikulás bácsinak kőkemény konkurenciája van Spanyolországban, sőt, tulajdonképpen a piros ruhás az, aki betolakodott az eredeti spanyol ünnepkör figurái közé. Miért szeretik a spanyol gyerekek a Háromkirályokat, mivel kedveskednek nekik és miért jobb a Háromkirályok szene, mint a Mikulás virgácsa?

Spanyol számok - az alapokon túl

Spanyol számok - az alapokon túl

2014-01-03

Ha a spanyol számokat szeretnéd megtanulni, az interneten is számtalan lehetőség adódik rá, már ami a tőszámneveket illeti. A sorszámnevek, törtek, egyéb ínyencségek azonban eléggé háttérbe szorulnak, pedig gazdasági nyelvvizsgán például külön feladat is foglalkozik a számok helyesírásával. Hoztam pár tipikus példát arra, mit találsz az uno, dos, tres után!

Szilveszter Spanyolországban

Szilveszter Spanyolországban

2013-12-30

Itthon rotyog a virsli és pukkan a pezsgő, na de mi a helyzet szeretett országunkkal, Spanyolországgal? Mit találhatsz szilveszter éjjel az utcán? Üres, vagy zsúfolásig telt tereket? És miért van szükségük a spanyoloknak szőlőre? Spanyol szilveszteri kulisszatitkok a cikkben!

Ha így nézem, kérdés, ha úgy nézem, állítás

Ha így nézem, kérdés, ha úgy nézem, állítás

2013-12-27

Gyere, készíts egy eperkoktélt és telepedj ide kicsit, mert megmutatom, miért fontos, hogy egy spanyol kérdőszón legyen ékezet és mi történik, ha lehagyod. Csak, hogy tudd!

Spanyol karácsonyi dalok - boldog karácsonyt!

Spanyol karácsonyi dalok - boldog karácsonyt!

2013-12-24

Remélem, minden családtagnak beszerezted az ajándékot, elkészültél a karácsonyi menüvel és örömmel várod a mai estét! Ha van pár perced olvasni, szeretném neked bemutatni a spanyol karácsonyi dalokat, azaz a villancico-kat. A rövid cikk végén pedig egy aranyos videót is találsz spanyol karácsonyi népdalokkal és nemzetközi "slágerek" spanyol verziójával.

Spanyol karácsonyi szokások

Spanyol karácsonyi szokások

2013-12-21

Még pár nap karácsonyig, lázasan keressük az utolsó ajándékokat és persze az ideális fenyőfát, amit még épp be lehet préselni a bútorok és a plafon közé. Ezen a rohanós napon kicsit elgondolkodtam: vajon Spanyolországban is olyan a karácsony, mint nálunk? Van karácsonyfa, halászlé és ajándék? A választ a cikkben találod!

Latin-amerikai fővárosok IV: San Salvador

Latin-amerikai fővárosok IV: San Salvador

2013-12-19

Közép-Amerika piciny országai egytől egyig hasonló gonddal küzdenek: a városaik lassan betelnek, ez pedig növekvő bűnözéshez és rendezetlen városképhez vezet. Ez a megállapítás San Salvador-ra, El Salvador fővárosára is áll.

Mit csináltak a spanyolok péntek 13-án?

Mit csináltak a spanyolok péntek 13-án?

2013-12-16

A címben feltett kérdésre a válasz: semmit. Náluk az égvilágon semmit nem jelent a péntek 13, úgyhogy a múlt heti precedens is szépen, csondben lezajlott. Van viszont egy rakás olyan babonájuk, amelyekről még mi nem hallottunk - ezekből szedtem most össze egy csokorral. Jó mulatást!

Latin-amerikai fővárosok III - Tegucigalpa

Latin-amerikai fővárosok III - Tegucigalpa

2013-12-13

Fogadni mernék rá, hogy olvasóim közül sokak számára még a neve is ismeretlenül cseng a ma bemutatott fővárosnak. Honduras kiesik a mi látókörünkből, pedig fővárosa, Tegucigalpa tekintélyes városnak számít a közép-amerikai régióban. Már csak azért is, mert még ikertestvére is van! Íme, Tegucigalpa szépségei és hátrányai!

Állásinterjú - tizenöt tipikus kérdés és válasz

Állásinterjú - tizenöt tipikus kérdés és válasz

2013-12-10

Ha úgy gondolod, az új évben ideje lenne új állást keresni, az álláskereső portálokon biztosan találsz majd sok spanyolos vagy más nyelvvel kapcsolatos állást. Mindegyik elnyeréséhez szükség van azonban egy állásinterjún való részvételre, ahol néha teljesen kiszámítható, néha viszont meghökkentő kérdésekkel találod szembe magad. Melyek a tipikus állásinterjú kérdések és milyen a jó válasz? Néhány tipp.