">
Gyakori kérdések Jooble

Spanyol blog

Latin-Amerika fővárosai II. - Guatemalaváros

Latin-Amerika fővárosai II. - Guatemalaváros

2013-12-09

Guatemala kicsit több, mint tizenötmilliós lakosságának egyötöde a fővárosban él. Guatemalaváros, más közép-amerikai metropoliszokhoz hasonlóan, ötvözi az őslakos, a spanyol és a modern kor építészetét, ahol jól megfér egymás mellett a felhőkarcoló és a négyszáz éves katedrális. Kis ízelítő erről az itthon kevéssé favorizált fővárosról.

Segítség, vizsgadrukk!

Segítség, vizsgadrukk!

2013-12-06

Pánikroham, túlzott verejtékezés, netán hasmenés? Rajtad hogyan jön elő a vizsgadrukk? És mit tehetsz, hogy csökkentsd a szélsőséges tüneteket és magabiztosan lépj a vizsgaterembe? Itt van tíz stresszoldó, önbizalom-növelő ötlet a vizsga előtti napokra és a nagy megmérettetésre.

Latin-amerikai fővárosok I: Mexikóváros

Latin-amerikai fővárosok I: Mexikóváros

2013-12-05

Mexikóváros, ez a gigantikus latin-amerikai metropolisz várhatóan megtriplázza gazdaságát 2020-ra. Húszmilliós lakosság, azték piramisok és töménytelen szmog - szinte hihetetlen, mennyi minden fér a mexikói főváros határain belülre. Itt olvashatsz néhány érdekes tényt Mexikóvárosról.

A spanyol drámakirály

A spanyol drámakirály

2013-11-26

Novemberben ünnepeljük a spanyol drámaírás atyja, Lope de Vega születésnapját. Ki ő, milyen érdemek fűződnek a nevéhez és miért volt ellentmondásos az élete? Pár gondolat a Magyarországon is népszerű szerzőről.

A spanyol nyelv változatai - videókkal

A spanyol nyelv változatai - videókkal

2013-11-25

Sokan kérdezitek tőlem, miben különbözik a spanyolországi spanyol nyelv a latin-amerikaitól. A nyelvtanon és a szókincsen kívül egy kívülálló számára is érzékelhető eltérés is van, ez pedig a kiejtés. Másképp beszél egy perui, mint egy spanyol, egy mexikói vagy egy argentín. Videóval illusztrált összefoglaló.

Ötletek igék tanulásához bármelyik nyelvből

Ötletek igék tanulásához bármelyik nyelvből

2013-11-22

Ha nem szeretnél úgy beszélni egy idegen nyelvet, mint az indiánok a western-filmekben (én lenni Élesszemű Sas), minél több igét és azok ragozását kell megtanulnod. Ám míg a főneveket könnyebben tudjuk gondolatban egy-egy képhez kötni, addig az igékkel nagyobb gondban vagyunk. Néhány instant ötletet adok idegen nyelvi igetanuláshoz, nem csak spanyolosoknak.

Tizenöt alapszó spanyol országismerethez

Tizenöt alapszó spanyol országismerethez

2013-11-21

A nyelvvizsga egyik tétele, hogy mutasd be a célnyelvi ország szokásait, kicsit légy képben a kultúrájával, földrajzával kapcsolatban. Ehhez szeretnék ma egy mini-lexikont összeállítani neked tizenöt alapszóval, valamint azok magyarázatával magyarul és spanyolul. A spanyol kultúra esszenciája itt!

Spanyol szakmai nyelvvizsga: mennyire nehéz?

Spanyol szakmai nyelvvizsga: mennyire nehéz?

2013-11-18

Egyre nagyobb az igény a hallgatók részéről, hogy "sima" nyelvvizsga helyett kétnyelvű szakmai nyelvvizsgát tegyenek spanyolból. Sokan azonban nem is tudják, mibe fognak, amikor elhatározásuk megszületik. Vajon mennyire nehéz a spanyol szaknyelvi vizsga, miben tér el a hagyományostól? Néhány gondolat és tanács.

Érintetlen Latin-Amerika 2. rész

Érintetlen Latin-Amerika 2. rész

2013-11-16

Az előző részben megismerhetted a világrekorder latin-amerikai tájakat: a legmagasabb aktív vulkánt, a Föld legszárazabb vidékét és a legmagasabbról lezúduló vízesést. A mai válogatásban a víz és a hegy az úr: a csodálatos tájak középpontjában vagy hatalmas folyó, vagy kéklő lagúna, vagy hófödte hegycsúcs szerepel.

Érintetlen Latin-Amerika 1. rész

Érintetlen Latin-Amerika 1. rész

2013-11-14

A minap a kezembe akadt egy Guinness rekordok könyve, és egy-két természeti rekordot találtam benne, amely Latin-Amerikához köthető. A mellékelt képek annyira megragadták a képzeletemet, hogy elhatároztam, keresek néhány fotót és pár mondatnyi érdekességet vadregényes latin-amerikai tájakról, hogy megosszam veled. Nehéz volt kiválasztani azt a tízet, amely végül bemutatásra kerül ma és pár nap múlva!

Új spanyol nyelvvizsga Magyarországon

Új spanyol nyelvvizsga Magyarországon

2013-11-11

Új egynyelvű nyelvvizsgát tehetsz le, ha egy kedves Kollégánál jelentkezel, ugyanis a la Universidad Europea Miguel de Cervantes szervezésében megvalósuló nyelvvizsga már Budapesten is elérhető.

Valószínűleg ezt még nem láttad így

Valószínűleg ezt még nem láttad így

2013-11-08

Ha a valószínűség kifejezését szeretnéd összefoglalni, nehezebb dolgod van, mint Hamupipőkének a lencse válogatásakor: itt is egy fél mondat, ott is egy kifejezés szétszórva a teljes középhaladó-haladó tananyagban. Szerencsére itt van neked ez a blog, amely ma összefoglalja, hogyan tudsz valószínűséget kifejezni spanyolul, akár a kötőmód mellőzésével is.

Tíz spanyol szent - II.

Tíz spanyol szent - II.

2013-11-06

Álljon itt újabb öt spanyol szent. Régiek és még régebbiek, mártírok és született vezetők - a lista olyan vegyes, hogy biztosan mindenki talál rajta szívéhez közel álló szentet.

Tíz spanyol szent - I.

Tíz spanyol szent - I.

2013-11-05

A Múlt heti Mindenszentek ünnepe apropóján megnéztem, hány szenttel büszkélkedhet Spanyolország. Nos, legyen elég annyi: több, mint százzal. Közülük szeretnék bemutatni néhányat. Változatos életpályák, a végeredmény viszont mindenkinél ugyanaz: szentté avatás. Neked melyikük a legszimpatikusabb? Első rész.

A leghíresebb spanyol barlang

A leghíresebb spanyol barlang

2013-11-04

Van egy barlang Spanyolországban, amely annyira híres, hogy el kellett készíteniük a teljes másolatát, mielőtt az eredetit tönkreteszi a látogatók áradata. Az 1800-as évek második felében végigment a klasszikus szakaszokon: felfedezés, publikálás, kételkedés, gúnyolódás, elismerés, hírnév. Íme, az Altamira-barlang története!

SE veled, SE nélküled

SE veled, SE nélküled

2013-10-30

Nyugi, nem a legújabb mexikói szappanopera szereplőit szándékozom ma bemutatni neked. A címmel csupán érzékeltetni szeretném, mit érez egy átlag spanyoltanuló a SE névmással kapcsolatban. Tekintsük át a sokrétű szócska funkcióit! Haladó spanyolosoknak erősen ajánlott bejegyzés.

Puskás Ferenc és a Real Madrid

Puskás Ferenc és a Real Madrid

2013-10-28

2013. október 23-án indult az a pár hetes ünnepségsorozat Madridban, melyen a legendás magyar játékosra, Puskás Ferencre emlékeztek. Sosem voltam nagy focirajongó, ezért muszáj volt kicsit utánanéznem, ki is ez az ember, akit a világ minden táján nevén tudnak nevezni, akinél népszerűbb magyart nehezen találni. Kis összefoglaló Öcsiről és a madridi eseménysorozatról.

Huszonöt spanyol közmondás magyar fordítással

Huszonöt spanyol közmondás magyar fordítással

2013-10-25

Mindig szerettem a közmondásokat, mert találóan foglalják össze egy-egy élethelyzetre a megoldást. Most spanyol közmondásokat olvashatsz, először tükörfordításban, majd a magyar megfelelőjével is. Jó szórakozást!

Tíz dolog, amit nem tudtál Rafael Nadal-ról

Tíz dolog, amit nem tudtál Rafael Nadal-ról

2013-10-23

Hogy jóképű, az egyértelmű. Hogy tehetséges, azt bizonyítja minden mérkőzésén. Én most néhány érdekes tényt gyűjtöttem össze Rafael Nadal-ról, aki 2013 október elején vezette a férfi tenisz világranglistát.

Si, rövid i-vel

Si, rövid i-vel

2013-10-21

Bizonyára tudod, hogy a hosszú í-vel írt 'sí' a spanyol 'igen'. Rövid i-vel írjuk viszont a 'ha' magyar szó megfelelőjét, mely azonban spanyolul még rengeteg mást is jelent. A 'si' szócska jelentéseit szedtem egy csokorba ma, beleértve a gyakoribb kifejezéseket is.

Andi és Costa Rica

Andi és Costa Rica

2013-10-18

Tudod, hol van Costa Rica? Ha igen, már többet tudsz, mint az emberek kilencven százaléka. Eddig én sem ismertem igazán, persze azt tudtam, hogy ellenségeim, a madárpókok tisztes kolóniát alkotnak arrafelé. Andi viszont fogta a családját és kirándult egyet ebbe az eldugott közép-amerikai országba. Olvasd el, milyen tapasztalatokkal gazdagodott!

Öt plusz egy gyakori hiba, amit a nyelvtanárok elkövetnek

Öt plusz egy gyakori hiba, amit a nyelvtanárok elkövetnek

2013-10-17

Erről a témáról azért tudok írni, mert jómagam is elkövettem már az itt felsorolt hibákat. Van, amelyiket csak egyszer, van, amelyiket többször. Rá kellett jönnöm, hogy egy nyelvtanár vagy legyen erős jellemű, vagy egész egyszerűen szétlapítja őt az a rengeteg féle személyiség, amelyekkel a munkája összehozza.

Nemzeti italok IV: az argentín maté tea

Nemzeti italok IV: az argentín maté tea

2013-10-14

Ugye nem ártott meg a sok kubai rum, amit az előző cikkem hatására ittál meg a hétvégén? Rájöttem, hogy társadalmi felelőségvállalásom nem lehet makulátlan, ha mindig csak alkoholos italokat mutatok be, ezért elhoztam neked ma a matét, amely Argentína kedvelt teája. Ne porcelán csészéket és feltartott kisujjakat képzelj el, ez egy másfajta tea ám!

Nemzeti italok III. - a kubai rum

Nemzeti italok III. - a kubai rum

2013-10-09

Latin-Amerikában, főleg, ha Kubáról van szó, minden összefügg a történelemmel. Még az olyan ártalmatlan dolgok is, mint a rum felfedezése és gyártása, elválaszthatatlanok attól, ki, mikor, mit csinált az országban, kezdve Amerika felfedezésétől egészen a kubai forradalomig. Így fonódik össze az alkohol a történelemmel!

Uruguay - a pokol kapuja?

Uruguay - a pokol kapuja?

2013-10-07

És íme, bebizonyosodott, amitől annyira rettegtem: Latin-Amerikában is érezheted magadat rosszul. Olyannyira, hogy még a kiérdemelt ösztöndíjadat sem vagy hajlandó letölteni. Vagy szerinted ez talán országfüggő, emberfüggő? Lucia beszámolója következik Uruguay-ról, kapaszkodj!

Argentin út, felejthetetlen élmények

Argentin út, felejthetetlen élmények

2013-10-06

A Facebook-felhívásra, mely szerint jelentkezhetnek Latin-Amerikát megjárt spanyolosok egy interjú erejéig, többen is jeleztek, hogy szívesen beszámolnának élményeikről. Ennek köszönhetően ma Lili utazását ismerhetjük meg kicsit közelebbről, válaszai által pedig az oly távoli országot: Argentínát.

Mi a teendő nyelvvizsga fellebbezés esetén?

Mi a teendő nyelvvizsga fellebbezés esetén?

2013-10-03

Nem sikerült a nyelvvizsgád, de úgy érzed, nem rajtad múlt? Hová fordulhatsz, ha véleményed szerint sérelem ért a vizsga lebonyolítása során, vagy ha szabálytalanságot tapasztaltál? Utánanéztem, melyik vizsgaközpont hogyan kezeli a reklamációt.

Nemzeti italok II. - a mexikói tequila

Nemzeti italok II. - a mexikói tequila

2013-10-01

Ha a hétvégén jól sikerült a sangría-buli, akkor itt van valami ütősebb: a Mexikóból származó tequila. A világhírű agave-párlatról most megtudhatod, mióta létezik, valamint, hogy mit szólnak a mexikóiak, ha sóval és citrommal iszod, és mi a helyzet azzal a bizonyos, sokat emlegetett kukaccal a tequilás üvegben.

Embertornyok Katalóniában

Embertornyok Katalóniában

2013-09-30

Spanyolország rengeteg csodás katedrálissal, erőddel büszkélkedhet, melyek magas tornyaiból messzire ellátni. Alkalomadtán építenek viszont olyan tornyokat is Katalóniában, melyek, bár nem tartósak, biztos, hogy minden bámészkodó emlékezetében sokáig megmaradnak. Te hallottál már a katalán embertornyokról?

Nemzeti italok I. - a spanyol sangría

Nemzeti italok I. - a spanyol sangría

2013-09-28

Azt hiszem, a blog legnépszerűbb sorozatába csapok ma bele én, a megrögzött antialkoholista: megnézzük, milyen nemzeti italai vannak a spanyolajkú országoknak, milyen érdekességeket tudhatunk róluk. Elsőként Spanyolország népszerű italát, a sangría-t szeretném bemutatni, recepttel, hogy a jó hangulat garantált legyen a magyar bulikon is (ha rossz a zene)!

A turizmus világnapja - spanyol turizmus

A turizmus világnapja - spanyol turizmus

2013-09-27

Tudjuk, hogy Spanyolország gazdaságában a turizmus szektor nagy erőkkel képviselteti magát, talán ennek köszönhető, hogy az ország nem dobta be a törölközőt a válság hatására. Vajon milyen volt az idei szezon? Mit tudunk az idényről így szeptember végén? A szeptember 27-i Turizmus Világnap alkalmából kacsintottam rá az adatokra.

A spanyol vonatkozó névmások II.

A spanyol vonatkozó névmások II.

2013-09-26

Folytatom a megkezdett sort, és ezúttal három névmást mutatok be. Ha ezeket nem ismered, nehéz helyesen kifejezni magadat, mert bár nem túl bonyolultak, nagyon fontosak a mondatkohézió szempontjából. Na, nem is húzom tovább az idegeidet, itt van a maradék három névmás!


 

A spanyol vonatkozó névmások I.

A spanyol vonatkozó névmások I.

2013-09-24

A vonatkozó névmásoktól mindenki fél, pedig csak a nevük ijesztő. Mire vonatkoznak, egyáltalán, mi az, hogy vonatkozó névmás? Ha kicsit átrendezzük és más oldalról közelítjük meg őket, sokkal érthetőbbek, áttekinthetőbbek. Lássuk, mit javaslok, hogyan tanuld meg a spanyol vonatkozó névmásokat!

Egy nászút képei Spanyolországból

Egy nászút képei Spanyolországból

2013-09-20

Jó néha rendet rakni a szekrényben, mert az ember valódi kincsekre is bukkanhat, például spanyolországi nászútjának képeire egy CD-re írva. Persze aztán nem ér nyafogni, hogy mennyire elment az idő, mire végignézte mind az ezerötszáz képet... Mutatok neked pár fotót andalúz utunkról, kis ízelítőül!

Nyelvtanulás gyerek mellett - az élő példa

Nyelvtanulás gyerek mellett - az élő példa

2013-09-11

Nemrég írtam arról, milyen trükköket alkalmazhatsz, ha kisgyermeked mellett szeretnél nyelvet tanulni. Ma bemutatok neked egy nagyszerű anyukát, aki két kisgyermeke mellett tudott sikeres középfokú nyelvvizsgát tenni spanyolból, ráadásul szakmai nyelvből. Lássuk, hogyan csinálta Viki!

Lopott idő - nyelvtanulás gyerek mellett

Lopott idő - nyelvtanulás gyerek mellett

2013-08-29

Láttad a Lopott idő című filmet? Az alapötlet nagyon jó: a távoli jövőben az emberek valuta helyett idővel fizetnek, és mindenki a bőrén visel egy órát, amelyből másodperceket, perceket vonnak le, ha például a közértbe lemegy egy kifliért. Saját életemre vetítve, a sztori egyáltalán nem tűnik utópiának, és azt hiszem, minden kisgyerekes anyuka osztja a véleményemet, mely szerint legnagyobb kincsed az időd, mert abból sosincs elég.

A leggyakoribb igék a spanyolban: saber

A leggyakoribb igék a spanyolban: saber

2013-08-26

Nézzük meg a saber igét is! Néha keverhető a jelentése más igékkel és sok kifejezésben szerepel, tehát ideális alany a boncoláshoz. Ráadásul egy csomó igeidőben rendhagyó, nyami. Íme, a saber ige ragozása és használata!

Nyolc érv a nyelvtanulás mellett

Nyolc érv a nyelvtanulás mellett

2013-08-22

Lassan eljön a szeptember, és neked el kell döntened, hogy munka, tanulás után milyen extra foglalkozásokon, különórákon vegyél részt. A választék már-már zavarbaejtő: lakberendezéstől kezdve tánctanfolyamig, jóga és főzőtanfolyam mind csak arra vár, hogy letedd mellette a voksodat. Én pár gondolatot szeretnék annak szentelni, miért válassz inkább nyelvórát.

A leggyakoribb igék a spanyolban: querer

A leggyakoribb igék a spanyolban: querer

2013-08-19

Még két igét szeretnék bemutatni a sorozatban, ebből az egyik a querer. Ha még nem hallottál egy Enrique Iglesias-számot sem, bizonyára ismeretlenül cseng ez az ige, ellenkező esetben viszont tudod, mit jelent a te quiero, mi amor. Mire használhatjuk még? Íme!

Miért nincs még spanyol nyelvvizsgád?

Miért nincs még spanyol nyelvvizsgád?

2013-08-15

Talán már évek óta tervezgeted, hogy leteszed a spanyol középfokú nyelvvizsgát, mégsem tudod megvalósítani az álmodat, mert valami mindig hibádzik. Ebben a bejegyzésben bemutatom neked a három alap tényezőt, amely a nyelvvizsgád eléréséhez szükséges, és azt is, mit tehetsz, ha valamelyik hiányzik a háromból.

Spanyol kötőszavak

Spanyol kötőszavak

2013-08-14

Hiába tudsz már szépen ragozni és mondatokat alkotni, ha nem tudod, mivel kösd össze egy mondat két felét, mert nem ismered a kötőszavakat. Többen jeleztétek, legyen erről is bejegyzés, úgyhogy itt egy korántsem teljes gyorslista a leggyakoribb spanyol kötőszavakkal, példamondatokkal!


 

A tíz legnagyobb spanyol filmkasszasiker 2. rész

A tíz legnagyobb spanyol filmkasszasiker 2. rész

2013-08-13

Folytatódjon a tegnap megkezdett sor: újabb öt filmes összefoglalót találsz, melyek a top 10-be még belefértek a spanyolországi bevétel szempontjából.

A tíz legnagyobb spanyol filmkasszasiker 1. rész

A tíz legnagyobb spanyol filmkasszasiker 1. rész

2013-08-12

Ha jobban meg szeretnénk ismerni egy ország kultúráját, érdemes a művészetébe is belelesni kicsit. Ebben a két részes bejegyzésben tekintsük át, melyek voltak a filmtörténelem legjövedelmezőbb spanyol kasszasikerei! Érdemes utánanézni, mit tudsz beszerezni belőlük, hisz amellett, hogy szórakozol, eredeti nyelven nézve a film a legjobb eszköz a hallás utáni szövegértés gyakorlására.

A leggyakoribb igék a spanyolban: ir

A leggyakoribb igék a spanyolban: ir

2013-08-07

A "menni" ige a spanyolban rengeteg jelentéssel bír, és főleg szókapcsolatokban találkozhatsz vele meglepetten, hiszen ezekben elveszíti eredeti jelentését. Következzék a spanyol nyelv legrövidebb igéje, amely az egyik legbővebb használati körrel rendelkezik!

Hogyan találj időt a nyelvtanulásra?

Hogyan találj időt a nyelvtanulásra?

2013-08-05

Sokan kérdezik tőlem: hogyan fér ennyi minden a napomba? Háztartás, gyerek, spanyolórák, blogolás, olvasói és feliratkozói levelek megválaszolása, órák leszervezése. Talán le sem fekszem? Nos, de, lefekszem, és nem csak fekszem, alszom is. Van viszont pár jól bevált módszerem, amelyeket tűzön-vízen át alkalmazok, hogy időt nyerjek magamnak.

Furcsaságok Spanyolországból: mohaember és a többiek

Furcsaságok Spanyolországból: mohaember és a többiek

2013-07-30

Minden nemzetnek vannak olyan szokásai, jellegzetességei, amelyek a kívülállók szemével nézve enyhén szólva is furcsák. Nálunk ilyen lehet a busójárás vagy a húsvéti locsolkodás, és persze a spanyoloknál is találunk pár hasonlót. Meg is mutatom, melyekre gondoltam!


 

Hamis barátok a spanyol és a magyar között

Hamis barátok a spanyol és a magyar között

2013-07-29

Egyik olvasómat megihlette a tizenöt leckés nyelvtani rendszerező tanfolyam egyik fejezete, amelyben az angol és a spanyol nyelvben előforduló hasonló alakú, különböző jelentésű szavakat, azaz hamis barátokat (falsos amigos) szedtem össze. Készített hát egy kis szógyűjteményt, de ezúttal a magyar és a spanyol hasonló alakú szavairól. Nézzük a korántsem teljes listát, egyéb ötletet várok a hozzászólásokban!

A leggyakoribb igék a spanyolban: decir

A leggyakoribb igék a spanyolban: decir

2013-07-24

A decir ige a függő beszéd miatt megkerülhetetlen a spanyolban, hiszen az 'azt mondta' kezdetű alárendelt mondatok neked is ismerősen csengenek talán. Ez is azok közé az igék közé tartozik, amelyek nem dicskedhetnek rengeteg önálló jeneltéssel, van viszont rengeteg kifejezés, amibe beletuszakolták. Ezekből válogattam párat.

Képleírás a nyelvvizsgán - konkrét példák

Képleírás a nyelvvizsgán - konkrét példák

2013-07-23

Választottam neked két képet, próbáltam egymástól eltérő témába belenyúlni. Figyeld meg, hogy az előző blogbejegyzésben taglalt három képleírás szakasz hogyan jelenik meg a leírásokban! Mivel képleírás középfokú nyelvvizsgán van, feltételezem, hogy nem okoz gondot az itt leírt szöveg, ezért csak a kifejezéseket, ritkább szavakat írtam ki magyarul is.

Képleírás a nyelvvizsgán

Képleírás a nyelvvizsgán

2013-07-20

Picit belenézünk a képleírás témájába, adok pár támpontot egy kép elemzéséhez. A titok: tanulj meg beszélni arról, amit látsz, na meg arról, amit nem látsz!