">
Gyakori kérdések Jooble

Spanyol blog

A leggyakoribb igék a spanyolban: poder

A leggyakoribb igék a spanyolban: poder

2013-07-17

A spanyol igék sorát folytatva, a poder ige tűnik a leggyakoribbnak, hiszen segédigeként funkcionál. Tény, hogy sokszor belefuthatsz, és pechünkre néhány igeidőben hasonlít a már bemutatott poner igéhez. Nézzük a különbségeket és a poder ige jelentését!

A leggyakoribb spanyol igék: dar

A leggyakoribb spanyol igék: dar

2013-07-12

Jobb adni, mint kapni, igaz? Ezért nyújtom most át neked a leggyakoribb spanyol igékről szóló sorozat következő darabját, amely az 'adni' igét mutatja be. Ha az elsődleges jelentés mögé szeretnél látni, ha érdekel a 'dar' ige összes létező ragozása, tarts velem!

Leejtődött a poharad? Egy furcsa spanyol szerkezet

Leejtődött a poharad? Egy furcsa spanyol szerkezet

2013-07-10

Cselekvéseinket csoportosíthatjuk szándékos és véletlen cselekvésekként. Ha valamit akaratlanul követünk el, a magyarban egyszerűen azt mondjuk: véletlenül leejtettem a poharat. A spanyolok viszont kitaláltak erre egy nagyon vicces, de picit nehéz szerkezetet, és így fejezik ki: leejtődött nekem a pohár. Hogyan képezzük a hasonló szerkezeteket? Íme!

Spanyol régiók - Asturias

Spanyol régiók - Asturias

2013-07-07

Elfogytak a bemutatásra váró déli tartományok, marad a hűvösebb, esősebb spanyol észak. Ha olvasod a spanyol régiókról szóló sorozatomat, meglepődhetsz, mennyire sokszínű Spanyolország, szinte minden tartomány másért fontos, más miatt híres. Nincs ez másként Asztúriával sem: részben magyaros ételek, rengeteg víz és csodálatos tájak jellemzik.

A leggyakoribb igék a spanyolban: poner

A leggyakoribb igék a spanyolban: poner

2013-07-05

Ha láttad a 101 kiskutyát, ismerős lesz a poner ige jelen idejű ragozása, legalábbis az egyes szám első személy. :) Indefinidos alakjában én csak 'a puszis ige'-ként emlegetem, így mindenki gyorsan megjegyzi. Asztalt terítesz, beindítod a mosógépet, vagy kíváncsi vagy, mit adnak ma a moziban? Akkor figyelj!

El Cid, a spanyolok ellentmondásos hőse

El Cid, a spanyolok ellentmondásos hőse

2013-07-02

Nálunk Toldi Miklós alakjáról született ezernyi legenda és irodalmi mű, a spanyoloknál pedig El Cidről. Volt "rendes" neve is, valóban élt, de a sok mendemonda miatt a történészeknek nehéz dolguk van, ha az igazi embert akarják megkeresni a legendák mögött. A történelemtudomány mai állása szerint El Cid katona volt, hős és hol a spanyolok, hol a mórok oldalán állt.

A leggyakoribb igék a spanyolban: hacer

A leggyakoribb igék a spanyolban: hacer

2013-06-29

Folytassuk a sort az 'hacer' igével, hiszen az eredeti jelentése mellett még sok kifejezésben találkozhatsz vele. Akár sorban állsz, akár ágyazol, ehhez az igéhez kell folyamodnod!

A leggyakoribb spanyol igék: tener

A leggyakoribb spanyol igék: tener

2013-06-25

Gyakran viccelődtem becsmérlőn az angol nyelvvel: ha az angolban ismersz 4 alap igét (make, take, do, have), akkor már szinte mindent ki tudsz fejezni. Ám, ha jobban belegondolok, a spanyolban is létezik 8-10 olyan ige, amelyek a szó szerinti jelentésen túl még sok egyébre is használhatók. A mai cikk az első ilyen igét mutatja be, természetesen példamondatokkal.

Frida Kahlo: a festő és a nő

Frida Kahlo: a festő és a nő

2013-06-24

Júliusban lesz Frida Kahlo születésének és halálának évfordulója. Ki volt ő? Nőies nő bajusszal, kis galamb férje, a hatalmas termetű Diego Rivera mellett, aki mégis örök helyet vívott ki magának a halhatatlan festők klubjában. Olvasd el Frida életének főbb állomásait, nem egy szállal Magyarországhoz is kötődik!

Szereted, ha kijavít a tanár?

Szereted, ha kijavít a tanár?

2013-06-20

Egyre több szót ismersz spanyolból, egyre több nyelvtani résszel vagy tisztában. Már ismered a szórendet, ezért szívesen próbálkozol azzal, hogy önállóan rakj össze mondatokat szóban. A tanárod azonban lépten-nyomon belejavít a mondandódba, folyton a hibáidra hívja fel a figyelmet. Hogyan reagálsz?

Mennyit kell beszélned a nyelvvizsgán?

Mennyit kell beszélned a nyelvvizsgán?

2013-06-19

Tegnap arról volt szó, az írásbeli nyelvvizsgák között milyen nyelvtani különbségeket fedezhetsz fel alapfokon, középfokon és felsőfokon. Ma azt szeretném röviden bemutatni, az egyes szintek között milyen eltérés van, ha meg kell szólalnod, azaz a szóbeli nyelvvizsgán mit várnak el tőled, miről beszélj?

Alapfok, középfok, felsőfok - hol vannak a határok?

Alapfok, középfok, felsőfok - hol vannak a határok?

2013-06-18

Mint ismeretes, minden nyelvből, így spanyolból is három szinten tehetsz nyelvvizsgát: alapfokú, középfokú és felsőfokú bizonyítványt szerezhetsz. Ebben a cikkben összefoglalom, kinek melyiket ajánlom, illetve, hol húzódnak a követelményhatárok az egyes vizsgaszintek között, nehogy véletlenül is feleslegesen tanulj a nyáron!

Hallás utáni szövegértés spanyolból - megoldókulcs

Hallás utáni szövegértés spanyolból - megoldókulcs

2013-06-15

A tegnapi hallás utáni szövegértés szövegét és megoldókulcsát hoztam ma el neked. Remélem, megcsináltad a feladatokat! A téma kicsit nehezebben emészthető volt, de a nyelvvizsgán is összefuthatsz tulajdonképpen bármivel, ezért gondoltam, hogy egy egészséggel kapcsolatos szöveget mondok fel.

Hallás utáni szövegértés spanyolból

Hallás utáni szövegértés spanyolból

2013-06-14

Van egy feladattípus, amitől kivétel nélkül mindenki fél a szóbeli nyelvvizsgán, ez pedig a hallás utáni szövegértés. Ez részben annak köszönhető, hogy nem vagyunk túl sok feladattal ellátva a gyakorláshoz, részben pedig annak, hogy kevés élő szöveget hallunk. Segítek picit ezzel a feladattal!

Bachata, a csecsemők kedvence

Bachata, a csecsemők kedvence

2013-06-12

Mi lehet ez a bachata? Talán egy spanyol népi játék, amely megnyugtatja a babákat? Vagy egy nálunk ismeretlen, finom gyümölcs, amely már hat hónapos kortól adható? Netán csecsemőtápszer? Nos, egyik sem. Először is, nem spanyol, hanem dominikai. Másodszor, nem csak a csecsemők szeretik.

Egy mente, ami spanyol

Egy mente, ami spanyol

2013-06-11

Régen a mente megbecsült posztó ruhadarab volt, mely a magyar nemesek ruhatárát színesítette. Férfi és női változata egyaránt létezett. Zsinóros díszítése ma ismét divatba jött, nem egy jelenkori vőlegény öltönyét díszíti mostanában a motívum. Na de ma nem divattörténeti összefoglalót szeretnék írni, hanem bemutatni egy képzőt, mely a spanyolban szintén -mente névre hallgat.

Ez most milyen nyelv?

Ez most milyen nyelv?

2013-06-08

Az újlatin nyelvek kicsi, de annál népszerűbb családjában foglal helyet a spanyol, a francia, az olasz, a portugál, a román és még néhány apróbb nyelv. Kezdőknek néha problémát okoz megkülönböztetni a spanyolt a többitől. Íme néhány hasznos támpont, amelyből kiindulva kiderítheted, milyen nyelvet látsz magad előtt.

Mi a jó: mí, vagy yo?

Mi a jó: mí, vagy yo?

2013-06-04

A spanyol személyes névmások használatára szinte kényszert érez az ember, hiszen az angol lépten-nyomon kiteszi a mondatba. A spanyol nyelv kicsit másképp működik. Ráadásul, itt is két személyes névmással futhat össze a szemfüles nézelődő. Vajon mi köztük a különbség?

Dupla tagadás a spanyolban

Dupla tagadás a spanyolban

2013-05-31

Mi az a dupla tagadás? Ha angolt tanultál, talán ez a fogalom új a számodra, és épp emiatt a spanyolban is nehézséget okoz megszokni. Következzék itt egy hangos bejegyzés a dupla tagadás használatáról, példamondatokkal. Meglepetésként pedig egy kedves kis dalt is megtalálsz itt, ahol sűrűn hallhatod az egyik felvételben említett szerkezetet!

A nő, aki harcol a jogaiért - Rigoberta Menchú

A nő, aki harcol a jogaiért - Rigoberta Menchú

2013-05-29

Kit ne csúfoltak volna az iskolában vélt vagy valós defektjei miatt? Ebből én sem maradhattam ki. Nem is gondoltam volna akkoriban, kamaszként, céltáblaként, hogy az én lelki sebeimnél akadhatnak nagyobbak is. Aztán évekkel később megismertem egy guatemalai indián nő életpályáját, aki oroszlánként harcol népe jogaiért és azért, hogy a nagybetűs élet bűnösei megkapják megérdemelt büntetésüket.

Spanyol nyelvtan: összehasonlítás főnevekkel

Spanyol nyelvtan: összehasonlítás főnevekkel

2013-05-28

Az összehasonlítós témakör utolsó fejezetéhez érkeztünk. Ma a főnevekről lesz szó, és ezek után már ki tudod fejezni, hogy a szomszédnak több, kevesebb, vagy ugyanannyi pénze, autója, ablaka, stb. van, mint neked. Micsoda öröm, nem igaz? :)

Négy apró, de fontos tudnivaló a spanyol számokról

Négy apró, de fontos tudnivaló a spanyol számokról

2013-05-27

Van, aki szereti, mert logikát talál bennük, és van, aki utálja, mert folyton összekeveri őket. Ezek a spanyol számok! A mai bejegyzésben nem a képzésükkel foglalkozom, hanem négy fontos apróságot mutatok be velük kapcsolatban, amire érdemes odafigyelned. Hangos blogbejegyzés következik, a vázlat és a példamondatok írásban is mellékelve!

Spanyol szókincs: sok a dolog!

Spanyol szókincs: sok a dolog!

2013-05-24

Teendőd, feladatod, tennivalód akadt? Itt egy újabb jelentéskör, melynek szavait előszeretettel keverjük spanyolos tanulmányaink elején, nem árt azonban tisztában lenni a néha halovány különbségekkel sem.

Nagyon, sok, netán nagyon sok? Muy vs. mucho

Nagyon, sok, netán nagyon sok? Muy vs. mucho

2013-05-23

Ma azon ritka bejegyzések egyike következik, amelyikhez sikerült hanganyagot rögzítenem. Épp ezért itt csak a vázlatot és a példamondatokat találod meg, a lényeg a hangfelvételen van. Pár perc, és máris érthetőbb lesz számodra is, mi a különbség a muy és a mucho használata között!

Spanyol régiók - Cantabria

Spanyol régiók - Cantabria

2013-05-22

A sok-sok mediterrán régió után kicsit átnézünk Zöld Spanyolországba, azaz északra látogatunk, ahol kellemesebb, csapadékosabb a klíma, de kisebbek a tartományok és állítólag zárkózottabbak az emberek. Milyen rajzokat fedeztek fel Cantabria-ban és hol működik Európa leghíresebb nyári egyeteme? Kiderül itt!

Spanyol nyelvtan: összehasonlítás igékkel

Spanyol nyelvtan: összehasonlítás igékkel

2013-05-21

Többet dolgozol, mint a főnök? Netán kevesebbet, mint a kollégád, de ugyanannyit, mint a férjed? Vagy annyit dolgozol, hogy nincs is időd férjhez menni? Hogyan mondanád el ezt egy spanyolnak?

Május 17-e, az internet világnapja

Május 17-e, az internet világnapja

2013-05-17

Tizenöt éve még alig néhány felhasználó élvezhette az internet előnyeit. Ma már nem is e századinak tekintjük azt, aki nem tudja az internetet, a számítógépet kezelni, az okostelefonok vírusszerű terjedésével pedig elmondhatjuk: az internet életünk minden percében jelen lehet, ha úgy akarjuk. Ma van az internet világnapja, nézzünk pár érdekességet a spanyol felhasználói szokásokról!

Egy gimnazista kalandjai Mexikóban

Egy gimnazista kalandjai Mexikóban

2013-05-15

Nagy örömömre megismerhettem egy tizenhét éves miskolci gimnazista lányt, akivel sikerült interjút készítenem a blogra. Mexikó-rajongók, figyelem: végre első kézből is megtudhattok egyet s mást kedvenc országotokról! Csodás képek, érdekes beszélgetés: következzék Luca beszámolója Mexikóról!

Egy tucat cselekvés, amit egy tárggyal csinálhatunk

Egy tucat cselekvés, amit egy tárggyal csinálhatunk

2013-05-14

Egy tárggyal rengeteg mindent lehet csinálni, mégis, ha spanyolul kéne igéket felsorolni, fogadjunk, hogy 4-5-nél nem jutnál tovább, igaz? Javítsunk ezen a számadaton! Itt van mindjárt tizennyolc olyan ige, amit tárgyakkal tudsz használni. Példamondatokat is találsz az igékhez.

Spanyol nyelvtan - összehasonlítás melléknevekkel

Spanyol nyelvtan - összehasonlítás melléknevekkel

2013-05-13

Van még olyan szelete a spanyol nyelvtannak, amit nem tárgyaltunk ki. Az összehasonlítás egy ilyen téma, és kapásból háromfelé is szedhetjük, a szerint, hogy melléknevet, főnevet vagy cselekvést hasonlítunk össze. Érdemes talán a melléknévvel kezdeni, hiszen ezt használjuk legtöbbször.

Tomar vagy tocar? A spanyol szókincs rejtelmei

Tomar vagy tocar? A spanyol szókincs rejtelmei

2013-05-12

Az elkövetkezőkben többet foglalkozunk majd a spanyol szókinccsel, nevezetesen azokkal a szavakkal, amelyek nekünk, mezei magyarként gondot okoznak a spanyol tanulása során. Ma két elég egyforma igét veszünk górcső alá, jelentésük ugyanis eléggé szerteágazó ahhoz, hogy megtöltsenek egy blogbejegyzést.

Tizenhárom érdekes tény Salvador Dalí-ról

Tizenhárom érdekes tény Salvador Dalí-ról

2013-05-09

Salvador Dalí 1904. május 11-én született. A már életében is óriási tiszteletet kiváltó művész sokak szemében afféle csodabogárnak számított, bár ő maga is bőven tett annak érdekében, hogy neve közszájon forogjon. Mondhatnánk, ő volt az első celeb a művészvilágban, aki szívesen lovagolta meg a körülötte kialakult felhajtást. Következzék itt tizenöt érdekesség munkásságával és magánéletével kapcsolatban!


 

Nüansznyi különbségek

Nüansznyi különbségek

2013-05-08

Megpróbálni, kipróbálni, felpróbálni... Csak kis különbségek a magyarban, mégis mindegyiket más szóval fejezi ki a spanyol. Ma ezeket szeretném bemutatni, illetve egy másik igegyűjteményt, amely a "sikerülni" jelentés köré csoportosul.

Spanyol-magyar szótár: végre van választék!

Spanyol-magyar szótár: végre van választék!

2013-05-07

Sokan kérditek, milyen szótárt ajánlok utazáshoz, nyelvvizsgához. Körülnéztem kicsit a nagy könyvesboltokban, mivel lehet összefutni. Jobb, ha tudod, szerencsés vagy: míg 14 éve, amikor én kezdtem a spanyolt, egyetlen árva szótár létezett, addig ma már egy tucatnyi közül válogathatsz. Itt vannak a fontosabbak!

Nővé válás Mexikóban - a Quinceañera-ünnep

Nővé válás Mexikóban - a Quinceañera-ünnep

2013-05-05

A nőket sokféleképpen ünneplik a világon. Itt van mindjárt a Nőnap márciusban, vagy az Anyák napja. Mexikóban viszont találkozhatunk egy kedves ünneppel is, amely a felnőtté váló kamaszlányok ünnepe, ez pedig a Quinceañera.

Spanyol nyelvtan - most az egyszer légy passzív!

Spanyol nyelvtan - most az egyszer légy passzív!

2013-05-03

A passzív szerkezet, más néven szenvedő szerkezet a magyar nyelvben nem túl népszerű, mindenki csak "a macska fel van mászva a fára" példával emlegette a suliban. A spanyol nyelvben ennél sokkal nagyobb szerepe van, és nem is egy fajtája létezik. Tekintsd át velem a szenvedő szerkezetet, azaz a voz pasiva-t!

Juan Manuel Sánchez Gordillo, a spanyol Robin Hood

Juan Manuel Sánchez Gordillo, a spanyol Robin Hood

2013-05-02

Jelenleg a spanyol gazdaság romokban hever, a növekedés csak nem akar beindulni. A munkanélküliség már 27%-on tart, tegnap is tüntettek országszerte. Ez a kiábrándító helyzet sok helyütt kedvez a szélsőséges véleménynyilvánításoknak, viselkedésnek. Így történhetett, hogy egy andalúziai polgármester boltokat fosztogatott, hogy az élelmet a szegényeknek adja.


 

Spanyol régiók: Castilla y León

Spanyol régiók: Castilla y León

2013-04-30

Spanyolország magtára, a spanyol nyelv bölcsője, a legnagyobb tartomány - mindezek a jelzők egy régióra, nevezetesen Castilla y León-ra utalnak. Ismerd meg a katedrálisok földjét, ezt a Magyarországnyi területet a maga szépségeivel és nehézségeivel együtt!

Ha tudtam volna... a spanyol feltételes mondatok

Ha tudtam volna... a spanyol feltételes mondatok

2013-04-29

A feltételes mondatok minden nyelvben központi szerepet játszanak. Akár embertípusokat is rendelhetünk a háromféle verzióhoz, amely valójában négyféle. Nézd meg, melyik típushoz milyen jellemet lehet társítani, és tanuld meg így a nyelvtant! Kíváncsian várom, te magad melyik kategóriába tartozol?

A modern Mexikó lényei: alebrijes

A modern Mexikó lényei: alebrijes

2013-04-28

Az alebrije egy fából, kartonból vagy papírmaséból készített fantázialény, mely többnyire két állat keverékéből született. Mexikó modern művészetében annyira elterjedt, hogy minden ajándékboltban találkozhatsz szárnyas teknőssel, sárkányfejű békával vagy más érdekes állattal, csodálatos színekben pompázva. De hogy született meg a semmiből az alebrije? Érdekes keletkezéstörténet!

Spanyol nyelvtan - pont a subjuntivo végén

Spanyol nyelvtan - pont a subjuntivo végén

2013-04-26

Elérkeztünk hát a subjuntivo végéhez, talán el sem hiszed, ugye? A harmadik részben még ötféle funkcióját ismerheted meg ennek a kacifántos igemódnak. Ezek már nem olyan nagy kategóriák, mint amiket a második részben taglaltunk, de fontosak lehetnek. Az életben ugyanis két dolog biztos: a halál és az, hogy a spanyol középfokú nyelvvizsga nyelvtani teszt részét telerakják kötőmóddal.

Spanyol nyelvtan - a subjuntivo használata II.

Spanyol nyelvtan - a subjuntivo használata II.

2013-04-23

A hónap végére befejezzük a spanyol nyelvvizsgához szükséges összes nyelvtani elem átismétlését, remélem, hasznos számodra ez a cikksorozat! Ma újabb öt funkciót nézhetsz át a subjuntivo-ból, azt hiszem, ez a leghúzósabb rész, de ha az alapgondolatot megérted, akkor menni fog!

Amit ma megtanulhatsz, ne halaszd holnapra - a halogatásról

Amit ma megtanulhatsz, ne halaszd holnapra - a halogatásról

2013-04-22

Emlékszel még Pató Pál úrra? Petőfi Sándor ikonikus antihőse egyre csak halogatta teendőit. Szaladt a ház, a kert, rongyos ruhában járt, mégsem izgatta magát. Te mennyire vagy Pató Pál (vagy Pató Petra)? Most kiderül, szenvedsz-e a krónikus halogatás betegségében, és azt is megmutatom, hogyan gyógyulhatsz ki belőle!

Kérdeztetek, válaszoltam

Kérdeztetek, válaszoltam

2013-04-19

Két hete megkértelek a Facebookon, írd meg, mit kérdeznél egy spanyoltanártól. Ugyanezt a kérést a feliratkozóim is megkapták. Mivel majdnem hatvan kérdés gyűlt össze, egy hétig készültek a válaszok, de most megvan mind! Töltsd le te is ezt a hasznos kis segédletet!

Spanyol nyelvtan: a subjuntivo használata I.

Spanyol nyelvtan: a subjuntivo használata I.

2013-04-17

Fogadni mernék, hogy már kívülről fújod a kötőmód összes alakját és rendhagyó igéjét, igaz? Akár így van, akár nem, ma és még három bejegyzésben azt taglaljuk, mire kell nekünk ez a sok subjuntivo, milyen szituációkban használjuk? Bár a beszélt nyelv szereti hanyagolni, ne hagyd ki ezeket a cikkeket, ha nyelvvizsgára készülsz, mert annak komoly következményei lehetnek.

Szörnyek Puerto Rico-ban

Szörnyek Puerto Rico-ban

2013-04-16

Ami Mohácson a busó, az Puerto Rico-ban a vejigante. Kitömött marhahólyag, ijesztő, szarvas maszkok, szárnyas jelmezek - ezzel találkozik a mit sem sejtő turista, aki belecsöppen ennek a közép-amerikai országnak valamelyik ünnepségére. Itt az ideje, hogy Spanyolország mellett kicsit felfedezzük magunknak Latin-Amerikát, kezdjük hát a hólyagosokkal!

Spanyol nyelvtan: az utolsó kötőmód

Spanyol nyelvtan: az utolsó kötőmód

2013-04-13

Nem, nem káprázik a szemed: ma tényleg az utolsó kötőmódos igeidőt nézheted át! A legutóbbi, imperfecto de subjuntivo után azt hiszem, ez a habkönnyű kis kötőmód régmúltja meg sem kottyan majd. A használata elég korlátozott, az alakja kísértetiesen hasonlít jónéhány eddigi igeidőre - mi mást kívánhatsz még? Jövő héten kivesézzük a subjuntivo használatát, mehetsz nyelvvizsgázni!

A magyar költészet napja Federico García Lorca-val

A magyar költészet napja Federico García Lorca-val

2013-04-11

Április 11-e József Attila születésnapja, a magyar költészet napja. Spanyolországban is szép számmal akadtak világhírű költők, de mind közül a legkiemelkedőbb Federico García Lorca pályája, aki egyszerre volt poéta, dramaturg és esszéíró. Hazánkban Nagy László költő fordította le nemcsak verseit, de a velük járó életérzést is. Itt egy példa, vesd össze az eredetit a fordítással!

Spanyol nyelvtan: még egy subjuntivos múlt idő

Spanyol nyelvtan: még egy subjuntivos múlt idő

2013-04-10

A helyzet fokozódik: a harmadik kötőmódos igeidő következik. Ezt mindenki a háta közepére kívánja, készülj fel, az elején te is így leszel. Aztán viszont azon kapod majd magad, hogy még munka közben is az igeragozással szórakozol: vajon mi az adott igének az imperfecto de subjuntivo-s alakja? Jó kis agytorna, szenilitás ellen.

Híres Harry Potter-mondatok spanyolul

Híres Harry Potter-mondatok spanyolul

2013-04-09

A húgom épp tízéves volt, amikor az első kötetet karácsonyra megvettem neki, pár nappal az ünnep előtt. Gondoltam, hírnév ide vagy oda, azért elolvasom előtte, nehogy valami rémeset adjak a kezébe. Leültem a kollégiumi szoba ágyára délután négykor a könyvvel a kezemben... és fel sem álltam negyed nyolcig, akkor is csak azért, mert elfogyott a lap. Azóta vagyok HP-rajongó, és már spanyolul is megvannak a regények. Kitalálod, ezek a spanyol mondatok melyik könyvben hangzottak el?