">
Gyakori kérdések Jooble

Spanyol blog

Spanyol nyelvtan - kötőmód közel s távol

Spanyol nyelvtan - kötőmód közel s távol

2013-04-07

Pár napja megismerhetted a kötőmód, azaz a subjuntivo jelen idejét. Nézd át ma a közelmúltját a bejegyzésben - sokkal egyszerűbb, mint az előző igealak!

Spanyol régiók: Castilla - La Mancha

Spanyol régiók: Castilla - La Mancha

2013-04-06

A szélsőségek földje, a kastélyok régiója, Don Quijote szülőföldje - ezekkel a jelzőkkel illethetjük Spanyolország harmadik legnagyobb területű tartományát, Castilla-La Mancha-t. A hatalmas kiterjedésnek köszönhetően rengeteg a látnivaló, a kulturális és természeti érték, alig tudtam választani, mit mutassak be belőle!

Murphy törvényei diákoknak

Murphy törvényei diákoknak

2013-04-05

Napok óta rossz jegyeket viszel haza a suliból? Nem megy a tanulás, mindig mindent elfelejtesz, a dolgozatokra képtelen vagy készülni? Jobb, ha tudod: van magyarázat! Murphy apánk évtizedekkel ezelőtt megfejtette a világegyetem működésének valódi titkait. Íme egy csokorral a diákokra vonatkozó Murphy törvényekből spanyolul, magyar fordítással!

Spanyol nyelvtan - kötőmód, te drága

Spanyol nyelvtan - kötőmód, te drága

2013-04-03

Újult erővel ugrunk fejest az áprilisi teendőkbe, lehet rögtön az első az, hogy megértjük végre a subjuntivo, azaz a spanyol kötőmód legmélyebb titkait és elfogadjuk, hogy együtt kell élnünk vele.

Spanyol nyelvtan: felemás, asztmás, névmás

Spanyol nyelvtan: felemás, asztmás, névmás

2013-03-27

Aprócska témának tűnik, mégis ezrek idegeit borzolják a spanyol névmások. Túl sok a kategória, túlságosan hasonlóak az alakok. Ha a névmással kapcsolatban neked is felemás érzéseid támadnak, netán asztmás rohamot kapsz, itt az ideje, hogy nekiülj ennek a cikknek és egyszer s mindenkorra eloszlasd a kételyeidet! Magyar megfelelőkkel!

Tíz dolog, amit ne tegyél szóbeli nyelvvizsgán

Tíz dolog, amit ne tegyél szóbeli nyelvvizsgán

2013-03-26

Az a bizonyos banánhéj ott leselkedik minden sarkon annak a lába előtt, aki nyelvvizsgázni indul. Különösen igaz ez a szóbeli nyelvvizsgára, hiszen nincs sok időd gondolkodni, azonnal kell reagálnod az előálló helyzetre, és sok apró pontocskát lehet veszíteni szeleburdiságból. Íme, tíz kerülendő dolog a szóbelin, bármelyik nyelvből is vizsgázz!

Húsvéti receptek Spanyolországból

Húsvéti receptek Spanyolországból

2013-03-25

Hétvégén itt a húsvét, és a sok egyéb teendő mellett még az ünnepi menühöz is be kell vásárolnod, épp ezért idejekorán megmutatom, milyen finomságokat készítenek a spanyol háziasszonyok. Öt egyszerű recept, öt ízvilág: próbáld ki mindet húsvétra! A receptek mind hús nélküli spanyol ételeket mutatnak be, így a böjti időszakban is finomságokat készíthetsz a családnak.

Spanyol prepozíciók - a mondat motorjai

Spanyol prepozíciók - a mondat motorjai

2013-03-23

Nézd át itt a legfontosabb prepozíciókat! Bár csak pár betűsek, a prepozíciók fontos szerepet töltenek be a mondatban. Elég az egyiket kicserélni egy másikra, hogy a jelentés teljesen megváltozzon. Itt összegyűjtöttem az elöljárószók legfontosabb jelentéseit, példamondatokkal.


 

Ő a világ egyik leggazdagabb embere

Ő a világ egyik leggazdagabb embere

2013-03-21

Bár épp most megint Bill Gates a leggazdagabb ember a Földön, pár esztendeje a mexikói üzletember, Carlos Slim vezette a világ milliárdosait összegyűjtő listát, ami nekem azt jelenti, hogy itt egy újabb, bemutatásra váró spanyol anyanyelvű sikerember, akinek az életéből sokat lehet tanulni. Ismerd meg őt közelebbről!

Sikeres nyelvvizsga és nyelvi verseny - én így csináltam

Sikeres nyelvvizsga és nyelvi verseny - én így csináltam

2013-03-20

Pár napja megosztottam veled, miért lettem spanyoltanár, miért kezdtem épp spanyolt tanulni második nyelvként. Ott hagytuk abba a történetet, hogy a gimi negyedik éve előtti nyáron minden vasárnap tanárhoz jártam spanyolozni, szinte egész nap ott ültem, mert két nagy célt tűztünk ki: januárban nyelvvizsgázom, az új tanévben pedig indulok a spanyol nyelvi középiskolai versenyen.

Spanyol nyelvvizsga témák - a felszólító mód

Spanyol nyelvvizsga témák - a felszólító mód

2013-03-19

Múlt heti kalandozásunk a jövő idő és a feltételes mód irányába véget ért, ezt a hetet pedig parancsolgatással kell kezdjem sajnos: jön a spanyol felszólító mód. Ne aggódj, ez a rész egyáltalán nem nehéz, és úgy gondoltam, a rettegett spanyol kötőmódot nem a héten kezdjük el, most inkább kicsit szőrszálhasogatunk, és meghagyjuk a nagy falatot a jövő hétre.

Miért épp a spanyol? - Ezért!

Miért épp a spanyol? - Ezért!

2013-03-18

Amikor spanyoltanár lettem, a rokonok, az ismerősök és az első, akivel szóba elegyedtem a buszon, mind azt kérdezték: "Miért épp spanyolt kezdtél tanulni?" Erre megvolt a bejáratott, hivatalos és jól hangzó válaszom, de valójában a spanyol nyelv iránti rajongásom rettentő prózai, már-már kommersz okból született, melyet egy szóval így írhatnék le: Marimar.

Nyelvvizsga felkészülés - a nyelvvizsgázók három típusa

Nyelvvizsga felkészülés - a nyelvvizsgázók három típusa

2013-03-15

Lassan, de biztosan közeledik a nyelvvizsgák májusi dömpingje, és ezt onnan tudhatod, hogy nemsokára lejárnak a jelentkezési határidők. Ez azt jelenti, hogy nem halogathatod tovább a felkészülést, ha azt szeretnéd érezni, hogy te mindent megtettél a siker érdekében. Hogyan gyakorolj? A nyelvvizsgázók három típusa és a válaszok.

Spanyol igeidők - feltéve, ha

Spanyol igeidők - feltéve, ha

2013-03-14

Álmodozók és kifogáskeresők, figyelem! Itt a legújabb tanulnivaló, melyet feltételes módnak hívunk. Lehet vele jelenben is és múltban is kibújni a felelősség alól, netán jövőbeni álmokat szőni, kinek mi tetszik jobban. Ma a condicional van terítéken, ami a jövő idők után annyira egyszerű, hogy nevetni fogsz.

Tíz érdekesség I. Ferencről, az új pápáról

Tíz érdekesség I. Ferencről, az új pápáról

2013-03-14

Az új, argentin származású pápa tegnapi megválasztása jelentős fordulatot hozhat a latin-amerikai országok megítélésében. I. Ferenc ugyanis, mint egykori jezsuita szerzetes, a társadalmi egyenlőségért harcol évek óta, és többször felemelte már szavát, hogy felhívja a figyelmet hazája és a dél-amerikai kontinens szegényeire. Mivel az új pápa spanyol anyanyelvű, most az egész latin-amerikai sajtó vele van tele. Következzék róla néhány érdekesség!

Spanyol igeidők - vissza a jövőbe

Spanyol igeidők - vissza a jövőbe

2013-03-13

Legutóbb megismertük az egyszerű jövő időt, ami nevéhez híven, tényleg egyszerű. A mai igeidőhöz kell egy kis jövőbelátó képesség, ugyanis a múltat és a jövőt egyszerre kezeljük benne, azaz a jövő múltját fejezzük ki vele. Gondolom, így már érthető. Mégsem? Akkor ideje elolvasnod a bővebb magyarázatot!

Nyelvvizsga témák - a spanyol jövő idő

Nyelvvizsga témák - a spanyol jövő idő

2013-03-11

Folytatjuk a megkezdett sort. Miután kiveséztük a jelen időt és az összes múlt időt, ideje felemelni a fejünket és egyenesen a jövő szemébe nézni! Két jövő időt nézünk ma meg, az egyik csak egy kis szerkezet, ám annál többet használják, a másik pedig afféle "igazi" igeidő, ragokkal és pöpec kivételekkel!

Spanyol régiók - Galícia

Spanyol régiók - Galícia

2013-03-09

Azt a régiót mutatom ma be neked, melynek híres zarándokhelyéről szinte mindenki hallott már, magáról a területről mégis oly keveset tudunk. Galícia zöld tájai, dús legelői és erős hálói a tartományt gazdaggá tették, érdemes tehát kicsit körülnézni, mire is számíthatsz, ha ott szeretnél vakációzni!

Nőnapra - a legszexibb spanyol férfiak

Nőnapra - a legszexibb spanyol férfiak

2013-03-08

Gondolkodtam, kedves Nőtársam, mivel lephetnélek meg nőnap alkalmából. Talán spanyol virágneveket gyűjtsek össze? Vagy nőket dícsérő költőket mutassak be, pár romantikus szonettel kísérve? Esetleg tekintsem át a spanyol feminizmus történetét? Nos, mindezek után született meg ez a bejegyzés...a legszexibb spanyol férfiakról.

Tíz dolog, amit nem tudtál Gabriel García Márquez-ről

Tíz dolog, amit nem tudtál Gabriel García Márquez-ről

2013-03-07

Olvastad a Száz év magányt? Ha igen, minden bizonnyal benned is kitörölhetetlen nyomot hagyott a burjánzó mondatok, szövevényes kapcsolatok és trópusi hangulat eme esszenciája. Az alkotó, a Nobel-díjas író, Gabriel García Márquez tegnap ünnepelte 86. születésnapját. Szép kor, de vajon ismered-e őt? Az életrajzával nem untatlak, hiszen bárhol megtalálhatod, ellenben itt van tíz érdekes, vicces dolog vele kapcsolatban!

A spanyol múlt idő - a múltak múltja

A spanyol múlt idő - a múltak múltja

2013-03-05

Talán már el sem hiszed, hogy az utolsó múlt időhöz érkeztünk, igaz? Pedig nem csalás, nem ámítás, nem lesz több múlt idő, legalábbis kijelentő módban. A mai spanyol múlt idő sokkal egyszerűbb, mint az eddigiek, főleg, ha megtanultad a legelsőt, mert sok párhuzamot mutat azzal. Nem is húzom tovább az időt: itt a múltak múltja, azaz a spanyol régmúlt!

A spanyol múlt idő - nosztalgiázzunk!

A spanyol múlt idő - nosztalgiázzunk!

2013-03-04

Kicsit szusszanhattál hétvégén, nem traktáltalak a spanyol múlt idővel. Most azonban új hét, új energiák, így itt az ideje, hogy megismerkedjünk azzal a múlttal, mellyel ködbe vesző gyermekkorunkat, első szerelmünket, netalán a téli tájat írhatjuk le. Hölgyeim és uraim, ez itt az imperfecto!

A spanyol múlt idő - itt vannak a rendhagyók!

A spanyol múlt idő - itt vannak a rendhagyók!

2013-03-01

Tegnap még oly szimpatikusnak tűnhetett számodra az indefinido: kedves ragsorok, egyszerű, áttekinthető használat. Ma sajnos kimutatja  a foga fehérjét, és te is megérted, miért retteg minden hallgatóm, nehogy megkérdezzem tőle, mit csinált előző nap. Itt vannak az egyszerű múlt idő rendhagyó alakjai, csoportosítva!

A spanyol múlt idő - egyszerűen bonyolult

A spanyol múlt idő - egyszerűen bonyolult

2013-02-28

Nem a címben szereplő kiváló vígjátékról fogok írni, hanem áttekintem veled a következő múlt időt, amit magyarul nagy naivitással egyszerű múlt időnek hívunk, pedig annyira bonyolult, hogy nem is merészelem egy bejegyzésben összefoglalni. Ma nézzük meg csak a használatát és a hagyományos ragozást, aztán holnap jöjjön a feketeleves! Tatam, itt az indefinido!

A spanyol múlt idő - közel a jelenhez

A spanyol múlt idő - közel a jelenhez

2013-02-27

Múlt héten végigmentünk a spanyol jelen idő állomásain. A héten a spanyol múlt idővel ismerkedünk. Itt is lesz mit tanulni - négy igeidő, keverhető használat, sok-sok rendhagyó ige. Ám ha figyelmesen olvasol, biztos vagyok benne, hogy minden kételyed és kérdésed eloszlik a spanyol múlt időt illetően! Jöjjön ma a közelmúlt!

Spanyol régiók - Murcia

Spanyol régiók - Murcia

2013-02-25

A mai spanyol régió bemutatásával kipipálhatjuk a Földközi-tenger teljes partvonalát, hiszen Murcia épp Valencia és Andalúzia között terül el, Katalónia pedig már szintén szerepelt a cikksorozatban. Kis tartomány, sok értékes kinccsel - nézzük meg Murciát közelebbről!

A spanyol jelen idő - szedett-vedettek és duplázók

A spanyol jelen idő - szedett-vedettek és duplázók

2013-02-22

Ma feltesszük a koronát a jelen időre: olyan rendhagyó csoportok jönnek, amelyek vagy csak kicsit változnak, vagy annyira, hogy egyenesen duplán rendhagyók. Sok apró csoportot ismerhetsz meg, de a mai bejegyzéssel végre nagyjából teljes lesz a listád!

A spanyol jelen idő - guszta és hatásos igék

A spanyol jelen idő - guszta és hatásos igék

2013-02-21

A jelen idő továbbra sincs még teljesen kitárgyalva, ezért újabb fejezet következik. Ezúttal olyan igéket veszünk, amelyeket nem is kell igazán ragozni, illetve olyanokat, amelyeknél saját magunkon követünk el valamit. Rossz az, aki rosszra gondol, jöjjenek a gustar típusú és a visszaható igék!

A spanyol jelen idő - rendhagyók bagázsa

A spanyol jelen idő - rendhagyók bagázsa

2013-02-20

Eljött hát a mai nap is, amikor szép lassan megismerkedünk a jelen idő rendhagyó csoportjaival. Hogy így este ne legyenek rémálmaid, kettészedem a témát. Garantálom, ma csodálatos magyar szavakat is megízlelhetsz: jöjjön a tőhangváltás és a diftongálódás!

A spanyol jelen idő - csak óvatosan!

A spanyol jelen idő - csak óvatosan!

2013-02-19

Ma a jelen idő használatát és alap ragozását tekintjük át. Gondolhatnád, miért kell a jelen idő használatáról beszélni, nem egyértelmű? Nos, sokszor az, de ha olyan furfangos akarsz lenni, mint egy spanyol, akkor tudnod kell, mi másra használhatjuk még a jelen időt. Csapjunk a lovak közé, irány a spanyol nyelvvizsga!

Ezt kell tudnod a spanyol középfokúhoz

Ezt kell tudnod a spanyol középfokúhoz

2013-02-18

Egyik előző bejegyzésem középpontjában az állt, mennyi idő kell, míg eljut valaki középfokig spanyolból. Ma azt szedem össze, mi is kell konkrétan egy spanyol középfokú nyelvvizsgához, egyelőre az írásbeli részhez. Ne vonj le téves következtetéseket, bár a lista rövidnek tűnik, ha jobban megkapargatjuk, elég sokrétűek a témák!

Valentin-napra szeretettel: spanyol szerelmes sms-ek!

Valentin-napra szeretettel: spanyol szerelmes sms-ek!

2013-02-14

Olyan sablonos már a szívecskés gyertya meg a vörös rózsa, nem igaz? Lepd meg a párodat valami igazán eredetivel! Itt találsz rengeteg spanyol nyelvű szerelmes sms-t fordítással együtt. Írj neki egyet, de csináld úgy, hogy a fordítást csak tőled tudhassa meg!

Spanyol régiók - Valencia

Spanyol régiók - Valencia

2013-02-13

Narancsligetek, la Dama de Elche, csodás tengerpart és egy óriási buli március közepén: ez Valencia. Ismerd meg közelebbről ezt az iparilag is jelentős, gazdag spanyol tartományt!

Hogyan érd el az áhított célt? Hét egyszerű tanács

Hogyan érd el az áhított célt? Hét egyszerű tanács

2013-02-12

Legyen szó akár nyelvvizsgáról, akár szakmai sikerről, akár bármi másról, a célok eléréséhez néha igen rögös út vezet. Sokszor feladod, vagy úgy látod, teljesen értelmetlen folytatni, mert egy kudarc elbátortalanít? Nem látod a fától az erdőt, nem érted, hogyan kéne folytatnod? Itt van hét egyszerű lépés, melyek követésével a siker garantált!

Európa leggazdagabb embere

Európa leggazdagabb embere

2013-02-07

Vajon ki ma Európa leggazdagabb embere? Milyen üzletben utazik és mi köze a mi spanyolos blogunkhoz? Válaszok a cikkben!

Mennyit kell tanulni a középfokú nyelvvizsgához?

Mennyit kell tanulni a középfokú nyelvvizsgához?

2013-02-05

Nulláról, lelkesen elkezded a spanyolt és megfogadod, hogy a májusi középfokúra befizetsz. Nos, nem akarlak elkedvetleníteni, de ennél azért picit több idő kell egy középfokúhoz... Hogy pontosan mennyi? Itt van egy átlagos időráfordítással számolt nyelvvizsga-tervezet!

Spanyol régiók - Baszkföld

Spanyol régiók - Baszkföld

2013-02-04

Baszkföld Spanyolország talán legellentmondásosabb régiója. Titokzatos nyelve, északi elhelyezkedése és a terrorszervezet sajnálatos működése nem teszi olyan barátságossá, mint a napsütötte déli tájakat. Érdemes azonban kicsit a felszín mögé nézni,
Igeidő-egyeztetés: kötőmódos verzió

Igeidő-egyeztetés: kötőmódos verzió

2013-02-01

A legutóbbi felvételen meghallgathattad az igeidő-egyeztetés szabályait kijelentő módban. Most egyet nehezítünk a dolgon, és megnézzük ugyanezt subjuntivoban. Azt hiszem, ezek után bátran gyakorolhatod a témát, mert ennél egyszerűbben összefoglalva még nem hallottad!

Igeidő-egyeztetés a spanyolban

Igeidő-egyeztetés a spanyolban

2013-01-31

A legutóbbi hangos bejegyzés után kaptam egy olvasómtól a tippet, hogy készítsek hangfájlt az igeidő-egyeztetésről, hiszen ez elég nehéz téma. Nos, tényleg az, épp ezért kettészedtem. Ma a kijelentő módú egyeztetést hallgathatod meg, holnap pedig a kötőmódosat. Hallgasd meg, és megvilágosodsz!

Szótanulási tippek

Szótanulási tippek

2013-01-28

Ismersz a szótárazásnál unalmasabb elfoglaltságot? És ismersz más módszert, amellyel szavakat tanulhatsz? Itt van pár tipp arra, hogyan teheted színesebbé a szótanulás folyamatát, egyúttal megjegyezhetőbbé az új szavakat. Bármilyen nyelvet is tanulsz, hasznos tanácsok következnek!

Spanyol táncok - dobd fel a telet!

Spanyol táncok - dobd fel a telet!

2013-01-26

A tánciskolák tele vannak salsázni, merenguézni, bachatázni tanulókkal, ám a spanyol táncok közül igazán csak a flamenco-t ismerjük itthon. Ebben a bejegyzésben videókat hoztam neked további három spanyol táncról. Ismerd meg az eredetüket és dobd fel a szürke, hideg napot ezekkel a feszes, büszke dallamokkal!

Spanyol régiók - Andalúzia

Spanyol régiók - Andalúzia

2013-01-24

Aki járt már Andalúziában, csak szuperlatívuszokban tud beszélni róla. Pazar kertek, arab építészet, gyönyörű tengerpart és a Sierra Nevada fenséges látványa - ismerd meg közelebbről te is ezt a csodás régiót!


 

Főnévi igeneves szerkezetek a spanyolban

Főnévi igeneves szerkezetek a spanyolban

2013-01-23

A mai, második fordítást segítő részben átismételjük a főnévi igeneves szerkezeteket. Ha a múltkor tanult igei körülírásokkal együtt ezeket is megpróbálod beilleszteni a spanyol fordításodba, biztos lehetsz benne, hogy siker koronázza erőfeszítéseidet! Jelszó továbbra is: tanulj mosogatás közben!

Igei körülírások: ezzel szebb lesz a fordításod!

Igei körülírások: ezzel szebb lesz a fordításod!

2013-01-22

Az előző bejegyzésben két nyelvi elemet is említettem, amellyel szebbé teheted a magyarról spanyolra fordítást. Ma ezek egyikét, az igei körülírásokat tárgyaljuk ki. Szó szerint, hiszen hangfelvételt is találsz itt! A hangfájlban említett körülírásokat és példamondatokat a bejegyzésben leírom. Jelszó: tanulj mosogatás közben!

Nyelvtanulási állatkert - te milyen állat vagy?

Nyelvtanulási állatkert - te milyen állat vagy?

2013-01-19

Bizony, a nyelvtanulókat is csoportokba tudjuk sorolni, mégpedig tanulási szokásaik alapján. Te vajon melyik csoportba tartozol? A megállíthatatlan cápa? A kitartó kutya? Vagy épp a gyűjtögető kismókus? Most minden kiderül!


 

Spanyol régiók - Katalónia

Spanyol régiók - Katalónia

2013-01-17

Sorozatunk következő részében a legkedveltebb spanyol város, azaz Barcelona régióját vesszük górcső alá. Ez az a spanyol város ugyanis, amelyet a statisztikák szerint a legtöbb turista látogat meg évről évre. Tengerpartok, híres épületek, még híresebb alkotók és egy saját nyelv: ez Katalónia!

Hogyan válassz nyelvkönyvet?

Hogyan válassz nyelvkönyvet?

2013-01-15

Sokan kérdezik tőlem: milyen a jó nyelvkönyv, hogyan lehet eligazodni a könyvesboltok kínálatában? Ha te is önállóan tanulsz nyelvet, itt találsz pár szempontot, amely alapján eldöntheted, melyik az igazi segédanyag számodra. Az ideális nyelvkönyv tulajdonságai - nem csak spanyolosoknak!

A spanyol nyelv itthon és a világban

A spanyol nyelv itthon és a világban

2013-01-14

Spanyolul tanulsz, vagy csak fontolgatod a spanyoltanulást? Megmutatom, miért érdemes ezt a csodás nyelvet elsajátítanod, nyomós érvekkel alátámasztva! Álljon itt néhány érdekes adat a spanyol nyelv mai helyzetéről a világban.

Spanyol régiók - Madrid

Spanyol régiók - Madrid

2013-01-11

Talán tudod, hogy Spanyolország tizenhét autonóm tartományból, azaz comunidadból áll. Új sorozatomban minden héten bemutatok egyet közülük: milyen ott az élet, a természet, a gazdaság, a turizmus? Mit érdemes megnézni, ha kilátogatsz? Már csak udvariasságból is, az ország közepével kezdjük: la Comunidad de Madrid.


 

Spanyol sorozat nyelvtanulóknak

Spanyol sorozat nyelvtanulóknak

2013-01-07

Egy email-tanfolyam feliratkozóm küldött linket egy spanyol sorozatról, amely kifejezetten nyelvtanulóknak íródott. Szerintem nagyon jó és pont megfelel egy kezdő spanyolosnak. Kíváncsi vagy rá? Itt a link!