Gyakori kérdések Jooble

Spanyol igeragozás - ingyenes gyakorlás az interneten

2017-04-07

Ezeken az oldalakon találsz hasznos segítséget a spanyol igeragozás elsajátításához vagy gyakorlásához.

 

A spanyol igeragozás elég kacifántos a spanyolos tanulmányok elején: sok a rendhagyó ige vagy igecsoport, egyes igék teljesen rapszodikusan, szabálytalanul ragozódnak. Ne ijedj meg, ezzel mindenki megszenved az elején! 

Az egyetlen orvosság, ha minél többet gyakorolsz. Ehhez kerestem neked ingyenes lehetőséget az interneten.

 

Nr. 1. http://conjugador.reverso.net/conjugacion-espanol.html

Csak beírsz egy igét felülre és már ki is dobja a teljes ragozási sorokat, még azokat is, amiket már nem is használ szinte senki (ld. futuro és futuro perfecto del subjuntivo, valamint az indicativo-nál megjelenő pretérito anterior; ezeket nyugodtan felejtsd el, mintha sose láttad volna). Kiválaszthatod felül, hogy az egyszerű vagy az összetett igealakokra vagy-e kíváncsi (Formas simples vagy Formas compuestas, de egyébként lejjebb megmutatja az összetett alakokat is magától). Gyakorlásra nem ad lehetőséget az oldal, viszont a fenti zászlócskákból ítélve több nyelven is elérhető.

 

Nr. 2. http://www.esfacil.eu/es/verbos/practicar/formas-aleatorias.html

Ezen az oldalon tudsz kicsit gyakorolni. A kezdők számára kialakított feladatban kiválasztasz egy spanyol igét, majd le kell írnod a ragozását. A haladóknak az oldal dob fel egy-egy infinitivot és adott igeidőben/igemódban kell egy adott személyben elragozni. Lehet ellenőriztetni is az eredményt.

 

Nr. 3. http://www.aprenderespanol.org/verbos/verbos-ejercicios.html

Itt interaktív feladatokkal találkozhatsz, például meg kell adni a négy közül a helyes igealakot, vagy kitalálni melyik igeidőben van ragozva adott ige. Mindig leellenőrzi a program, hogy jól válaszoltál-e.

 

 ipad-820272_1280.jpg

Nr. 4. http://www.todo-claro.com/castellano_gramatica_resumen.php

Itt végre olyan gyakorlást találsz, ami mondatokba foglalja a spanyol igét. Szintednek megfelelően ki tudod választani, melyik igeidőt vagy -módot szeretnéd gyakorolni, majd a mondatba illeszteni a megadott spanyol ige megfelelő alakját. Én is annak vagyok a híve, hogy bizonyos idő után mindenképp át kell térned olyan gyakorlásra, ami szövegkörnyezetbe ültetve mutatja be neked a spanyol igéket.

 

Ha mindez nem elég és ennél profibb tartalomra vágysz, nézz körül e-bookjaim között! Mindegyik tartalmaz megoldókulcsot és számos témában nyújtanak hathatós, alapos segítséget! Itt találod a felhozatalt: https://spanyolozzotthonrol.hu/ebook