Meg fogsz lepődni, de az alábbi magyar népmesének nagyon is sok köze van a nyelvtanuláshoz, mivel fontos üzenetet hordoz a számodra!

A gyerekeim imádják a Magyar Népmesék videókat, a fürdés utáni meseórájukban gyakran választanak az interneten fellelhető széles repertoárból. Én közben apró-cseprő ügyeket szoktam intézni a számítógépen, de azért fél füllel mindig figyelek, hogy ha cenzúrázni kell, közbeléphessek. 🙂 (Elképesztő, mennyi gagyi mese van! A Magyar Népmesék sorozat természetesen nem tartozik közéjük.)

Így lettem figyelmes „Az állatok beszéde” című népmesére, amit annyira találónak érzek ide, hogy muszáj megosztanom veled is! Fontos tanulságot hordoz a sztori.

Nézd meg, csupán hat perces, ráadásul gyönyörűen megrajzolt!

Azért leírom, miről szól, hátha nincs időd megnézni. Egy szegény juhászlegény, aki a bíró bárányait őrzi, egy napon eltöpreng azon, hogy nem mindenki egyenlő, a gazdagságot nem egyformán osztották szét. Egyszer csak jajgatást hall és arrébb felfedez egy tüzes vermet, amelyben egy kis kígyó vergődik. A juhász megmenti, a kígyó pedig hálából elviszi őt apja, a kígyókirály földalatti palotájába, hogy az megjutalmazza. A kígyókirály két jutalmat ajánl fel választásra: egy tarisznya pénzt, vagy pedig megtanulhat az állatok nyelvén.

A juhász ezt soha vissza nem térő alkalomnak érzi és a másodikat választja. Milyen jól teszi! Amikor visszamegy a nyájhoz és leül a szokásos fája alá, két kismadár az ágon arról csivitel, hogy nagy kincs van a fa alatt, ami által a juhász többé nem lenne szegény. A legény éjjel visszamegy, hogy kivágja a fát, a gyökerei között pedig talál egy kosár pénzt. Gazdag lesz, családot alapít és… tudod, boldogan él, míg meg nem hal.

Sejted, miért érzem fontosnak ezt egy nyelvtanulós blogon?

Ez a kis mese a legfontosabbra hívja fel a figyelmet. Mindig a tudást válaszd! Ha van tudásod, bármit megszerezhetsz, amit csak szeretnél. Ha hagyod magadat „megvásárolni” (gondolok itt például a piacon vett nyelvvizsga bizonyítványokra), olyan leszel, mint a juhász, mielőtt megtanult volna az állatok nyelvén: évekig üldögélt nagy naivan egy kosár kincs fölött, miközben halvány sejtelme sem volt róla. Minden pénz elfogy egyszer, elég csak a lottónyertesekkel példálózni, akik a nagy nyeremény után 99%-ban még szegényebbek lesznek, mint előtte. Sőt, azt is hallottuk már, hogy a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát…

A tudást viszont senki nem veheti el tőled. Ha konkrétan a nyelvtudást nézzük, gondolj csak bele, hány kapu nyílik meg számodra általa! Jobb fizetés, külföldi lehetőségek, tudatosabb tájékozódási lehetőség az interneten, új barátságok és kultúrák felfedezése! Annyi ember vagy, ahány nyelvet tudsz. Többé nem érzed idegenül magad külföldön, szót értesz a helyiekkel, akik azután más szemmel néznek rád.

Szóval, előre! Legyen szó bármilyen nyelvről is, biztos lehetsz benne, hogy a tanulás és a tudás megszerzése csak előnyödre fog válni. Ha a szegény juhász tudta ezt, te ne tudnád? 😉

Kezdésnek akár fel is iratkozhatsz az ingyenes e-tanfolyamaim valamelyikére… vagy akár mindre 🙂

Online videótanfolyam kezdőknek: a legjobb választás önálló spanyoltanuláshoz!

 

Kövess a Facebookon, tanulj velem minden nap valami újat spanyolból! https://facebook.com/spanyolonline

Instagram oldalamon csodás képek, vicces kifejezések, hasznos nyelvtani szösszenetek várnak! https://instagram.com/spanyolonline