Hipermarket, szupermarket, bevásárlóközpont… Nézzük végig, méret és funkció alapján milyen bolttípusokban vásárolhatunk Spanyolországban – hisz nincs vakáció vásárlás nélkül!

Mindenekelőtt szeretnék pár általános kifejezést mutatni, amelyek a vásárlás témájával kapcsolódnak:

  • el establecimiento comercial – kereskedelmi létesítmény (gyűjtőnév)
  • la venta al por mayor – nagykereskedelmi árusítás
  • la venta al por menor – kiskereskedelmi árusítás
  • el autoservicio – önkiszolgálás
  • los bienes de consumo – fogyasztási javak (gyűjtőnév)
  • la cadena de supermercados – szupermarket lánc

 

Tienda de alimentos – vásárlás élelmiszerboltban

„Magyarul”: közért. 🙂 Ez alatt értjük a tipikus, vidéki vagy kerületi kisboltokat, amelyekből sajnos a nagy multik térhódításának következtében egyre kevesebb van itthon is. Archaikus neve ‘tienda de ultramarinos’, hiszen a régi időkben részben a gyarmati területekről – a tengerentúlról: ultramar – behozott áruval (például kávéval, fűszerekkel) töltötték meg a polcokat.

Sok-sok elnevezése ismert még, szinte minden latin-amerikai országban máshogy hívják. Mexikóban lehet „tiendita”, „minisuper” a neve. Argentína és a környező országok „almacén”-nek hívják, de a legviccesebben talán Puerto Rico-ban alakult a keresztelő, ahol az angol „grocery store” (élelmiszerbolt) szókapcsolatból egyszerűen „grosería” lett a neve, ami viszont a sztenderd spanyolban „gorombaság” jelentéssel bír. 🙂

 

Supermercado – vásárlás szupermarketben

Avagy simán „bolt” a köznyelvi szóhasználatban magyarul. Élelmiszer, ruhák, háztartási eszközök, gépek, higiéniai termékek széles skálája vár a szupermarketben, mindez önkiszolgáló módon. Nézzünk pár kategóriát spanyolul is:

  • alimentos – élelmiszerek
  • ropa – ruha
  • artículos de higiene – tisztálkodószerek
  • artículos de limpieza – tisztítószerek

A szupermarketben vásárolhatunk bevásárlókocsival (carrito) vagy kosárral is (cesta). Az üzletben a sorokat ‘góndola’-nak nevezzük spanyolul, a sorvégi polcok pedig a ‘cabecera de góndola’ nevet kapták.

 

Hipermercado – vásárlás hipermarketben

Vásárlás hipermarketben – zöldség-gyümölcs pult

Ez is ismerős lehet a magyar szóhasználatból: hipermarketnek nevezzük a hatalmas eladótérrel rendelkező, többnyire külvárosba vagy bevásárlóközpontok alsó szintjére települt boltokat, amelyek  felépítésükben, kínálatukban hasonlítanak a szupermarketre, viszont annál jóval szélesebb választékot nyújtanak. Spanyolországban például az Auchan szintén jelen van, de a neve Alcampo. A külvárosi hipermarketek hatalmas parkolóval (aparcamiento) is rendelkeznek.

 

Tienda especializada – Vásárlás szaküzletben

Tienda especializada en camisas de varón – Férfi ing szaküzlet

A szaküzletben a kínálat (surtido) igen széles, viszont csak egyféle terméktípust találsz benne. Azt, hogy mire specializálódott az üzlet, az ‘en’ prepozícióval fejezzük ki. Pl. tienda especializada EN trajes de novia – menyasszonyi ruha szaküzlet (menyasszonyi ruháRA szakosodott üzlet).

 

Centro comercial – Vásárlás bevásárlóközpontban

Navidad en el centro comercial – Karácsony a bevásárlóközpontban

Centro comercial a neve az összes olyan létesítménynek, ahol a boltok sokszínűsége mellett megjelennek a gasztronómiai egységek és akár a multiplex mozik is. Madridban az egyik legnépszerűbb ilyen létesítmény az intu Xanadú, amely több mint 220 bolttal, 15 termes mozival és 11000 parkolóhellyel rendelkezik. Ám ez még mind semmi: a plázában helyett kapott egy 18000 négyzetméteres beltéri sípálya (az egyetlen Spanyolországban) és egy 6000 négyzetméteres akváriumrészleg is (Atlantis Aquarium), amely a tenger élővilágát mutatja be.

 

Grandes almacenes – Vásárlás áruházban

Logo de El Corte Inglés – az El Corte Inglés logója

Számunkra talán nehéz lehet megérteni a centro comercial és a grandes almacenes közti különbséget, hiszen nálunk gyakorlatilag „kihalt” ez a fajta kereskedelmi egység. Amennyire emlékeim derengenek a nyolcvanas évek végéről, a Skála áruház hasonló kategóriába tartozott.

De mi az a ‘grandes almacenes’? Másik neve talán többet segít: tienda por departamentos. Itt egy többemeletes kereskedelmi egységről beszélünk, ami bár kinézetre hasonlít a bevásárlóközponthoz, a hasonlóság ennyiben ki is merül. Az áruház egyetlen tulajdonossal rendelkezik és belsejében nem sok apró bolt, hanem osztályok (departamentos) találhatók. Az élelmiszer nem kap hangsúlyos szerepet, így a hipermarketre sem hasonlít. Az egyes osztályok lehetnek például: departamento de ropa (ruhaosztály), departamento de calzado (cipőosztály), departamento de mueble (bútorosztály), stb.

Spanyolország egyértelmű áruház-sztárja az El Corte Inglés, amely Európa legnagyobb áruházlánca, világviszonylatban pedig harmadik. A lassacskán kilencven éves cég (1940-ben alapították) a tengerentúlon is megvetette a lábát: az USA-ban, Mexikóban vagy akár Argentínában is találkozhatsz a jellegzetes zöld zászlócskás márkával.

 

Te jártál már spanyol boltban, bevásárlóközpontban, áruházban? Oszd meg kommentben az élményeidet!

Nézd meg itt, hogyan ejtjük ki a spanyol ABC egyes betűit!