Spanyol kötőszavak

Hiába tudsz már szépen ragozni és mondatokat alkotni, ha nem tudod, mivel kösd össze egy mondat két felét. A spanyol kötőszavak a megoldás!

bővebben…

A si használata, rövid i-vel

A si használata nem csak akkor bukkan fel, amikor a ‘ha’ megfelelőjét keressük. A ‘si’ szócska jelentéseit szedtem csokorba, beleértve a gyakoribb kifejezéseket is.

bővebben…

A spanyol ABC

Ha most kezded a spanyoltanulást, a spanyol ABC ismerete nem csak a szótárazás miatt lesz fontos, hanem a kiejtési szabályok tanulásakor is. Így épül fel a spanyol ABC!

bővebben…

Szerelmes SMS-ek spanyolul

Olyan sablonos már a szívecskés gyertya meg a vörös rózsa! Lepd meg a párodat valami igazán eredetivel! Itt találsz rengeteg spanyol nyelvű szerelmes sms-t fordítással együtt.

bővebben…

Spangolozzunk! A Spanglish

Nem, a cím nem elírás: spangolozni fogunk! A Spanglish a spanyolnak és az angolnak egy Amerikában kialakult, igen sajátos keveréke. Nézzük meg kicsit közelebbről!

bővebben…

Milyen a jó spanyol nyelvkönyv?

Sokan kérdezitek: milyen a jó spanyol nyelvkönyv, hogyan lehet eligazodni a könyvesboltok kínálatában? Ha te is önállóan tanulsz nyelvet, itt találsz pár szempontot a döntéshez.

bővebben…

Szótanulás tippek

Ismersz a szótárazásnál unalmasabb elfoglaltságot? És ismersz más módszert, amellyel szavakat tanulhatsz? Szótanulás tippek a bejegyzésben, hogy szórakozva tanulhass!

bővebben…

A spanyol jövő idő I.

A spanyol jövő idő kétféleképpen fejezhető ki: az egyik csak egy kis szerkezet, ám annál többet használják, a másik pedig afféle “igazi” igeidő, ragokkal és pöpec kivételekkel!

bővebben…

A spanyol jövő idő II.

Ehhez az igeidőhöz kell egy kis jövőbelátó képesség, ugyanis a múltat és a jövőt egyszerre kezeljük benne. Bemutatom a spanyol jövő idő befejezett alakját!

bővebben…

A spanyol feltételes mód

A spanyol feltételes mód nagyszerű! Lehet vele felelősség alól kibújni, netán jövőbeni álmokat szőni, kinek mi tetszik jobban. Jövő idővel együtt érdemes tanulni!

bővebben…

Murphy törvényei diákoknak

Napok óta rossz jegyeket viszel haza a suliból? Nem megy a tanulás, mindig mindent elfelejtesz? Van magyarázat! Murphy törvényei a diákokra is érvényesek…

bővebben…

A subjuntivo használata III.

EItt az utolsó etap a subjuntivo használata témakörhöz. Ezek már nem olyan nagy kategóriák, mint amiket a második részben taglaltunk, de fontosak lehetnek.

bővebben…

A subjuntivo használata II.

Most újabb öt funkció következik a subjuntivo használata témakörből. Azt hiszem, ez a leghúzósabb rész, de ha az alapgondolatot megérted, akkor menni fog!

bővebben…

A subjuntivo használata I.

A subjuntivo használata annyira összetett, hogy többrészes cikkben mutatom be neked. Ez az első rész, az itt található funkciók közül több már alapfokra is kell.

bővebben…

Szenvedő szerkezet a spanyolban

A passzív szerkezet, más néven szenvedő szerkezet a magyar nyelvben nem túl népszerű, “a macska fel van mászva a fára” példával emlegettük a suliban. A spanyolban sokkal nagyobb szerepe van.

bővebben…

Spanyol vonatkozó névmások II.

Ezúttal három spanyol vonatkozó névmás kerül bemutatásra. Ha ezeket nem ismered, nehéz helyesen kifejezni magadat, mert bár nem túl bonyolultak, nagyon fontosak a mondatkohézió szempontjából.

bővebben…

A spanyol ABC problémás hangzói

Melyek azok a problémás hangzók a spanyol nyelvben, amelyeket máshogyan ejtünk, mint ahogy írunk? Szerencsére a spanyol ABC kevés ilyennel dicsekedhet. Kis összefoglaló, sok példával!

bővebben…

Nyolc szokatlan hely nyelvtanuláshoz

Nincs időd nyelvet tanulni? Lehet, hogy csupán nem veszed észre, mennyi holt idővel rendelkezel, amit akár nyelvtanulásra is fordíthatnál. Íme, nyolc hely és szituáció a nyelvtanuláshoz.

bővebben…

A Facebook spanyolul

A spanyol nyelv is megtalálta vagy megalkotta a maga szavait a Facebook használatához. Milyen szavakat használ a Facebook spanyolul? Mit jelentettek ezek a szavak az internet előtti időkben?

bővebben…

Hány spanyol igét tanuljunk meg?

Többen kérdeztétek, hány spanyol ige kell a középfokhoz, vagy ahhoz, hogy valaki jól elboldoguljon spanyol anyanyelvűek között. Érdekesség arról, hogy néz ki a spanyol nyelv igei szókészlete.

bővebben…

Spanyol idézetek a múltról

A múlt kísért, a múlt temetetlen, a múlt spanyolul is létezik… Hoztam pár spanyol idézetet a múltról, magyar fordítással, hogy könnyebb legyen a lezárás és motiválóbb a kezdés!

bővebben…