Kezdő spanyolosoknak szeretnék segíteni ezzel a cikkel, hogy ne hagyják kiaknázatlanul a spanyol szótár rejtelmeit!

 

Akár kicsi, akár nagy spanyol szótár boldog tulajdonosa vagy, biztos, hogy találsz benne olyan hasznos részeket, amelyek nem csak a szótanulásban, hanem a nyelvtani jelenségek megértésében, rendszerezésében is segítenek. Ha ezeket ismered a szótáradban, sokkal könnyebben tudsz például rendhagyó igét ragozni vagy visszaható igét keresni. Lássuk, mire érdemes figyelned!

 

A visszaható igék jelölése

Ha kezdő spanyolos vagy, elképzelhető, hogy a visszaható igéket külön igeként keresnéd a szótárban. Ne tedd! A visszaható alak mindig az adott „sima” ige jelentései között kerül feltüntetésre. Például, ha kikeresed a ‘levantar” igét a szótárból, annak a jelentései között felsorolva fogod megtalálni a ‘levantarse’ igét is, csak annyi a lényeg, hogy a ‘levantar’ nem lesz újra kiírva, azt csak egy kis ~ jel helyettesíti majd. Így néz tehát ki a ‘levantarse’ a szótárban: ~se.

Rendhagyó igék

Minden rendhagyó ige mellett egy * jelet találsz a szótárban. Ezzel jelölik, hogy a szótár végén az adott ige szerepel a rendhagyó igék felsorolásában. A szótárvégi függelék aztán vagy leragozza neked az adott igét minden olyan igeidőben és igemódban, amelyben rendhagyó, vagy utal egy másik igére, amelynek a ragozása ugyanúgy működik, mint az általad keresett igének.

Ezen a képen láthatsz egy részletet a Grimm Kiadó nagy magyar-spanyol szótárából, annak is a hátsó, függelék részéből:

spanyol szótár

 

Amint látod, kétféle igével találkozhatunk itt. Az egyik esetében leírják a rendhagyó alakokat, ez akár több soros felsorolás is lehet. Nézd meg például az ANDAR igét: jó pár igeidőben rendhagyó!

A többi igénél hivatkozást találsz egy másik igére. Például, az almorzar igénél a contar igére hivatkoznak. Ezt azt jelenti, hogy ahol a contar rendhagyó, ott lesz az almorzar is az.

spanyol online

 

A spanyol szótár tehát rengeteget segíthet neked az igealakok tanulásában! Egyrészt, megtanít kategóriákban gondolkodni és asszociálni – melyik igét mely másikhoz lehet kötni, mely igék hasonlítanak egymásra, stb. Másrészt, ha valaha is nyelvvizsgázni mész, ahol használhatsz szótárt, könnyedén leellenőrizheted az általad használt szövegekben, hogy vajon jól ragoztad-e az igéket.

 

Ha messze még a nyelvvizsga, de fejlődnél spanyolból, iratkozz fel a kezdő szókincsfejlesztő tanfolyamomra! Harminc lecke hanganyaggal, házival, emailen, ingyen!

 

Kövess a Facebookon, tanulj velem minden nap valami újat spanyolból! https://facebook.com/spanyolonline

Instagram oldalamon csodás képek, vicces kifejezések, hasznos nyelvtani szösszenetek várnak! https://instagram.com/spanyolonline