Ha érdekel a spanyol konyha és még spanyolul is tanulsz, csak idő kérdése, és receptoldalon fogsz kikötni. Milyen szavakkal találkozhatsz egy spanyol receptben?

 

Természetesen, nem minden spanyol recept tartalmazza az összes szót, de igyekeztem a fontosakat nem kihagyni.

 

LAVAR – ezzel kezdődik a legtöbb spanyol recept; megmosni.

ESCURRIR – és ezzel folytatódik; lecsöpögtetni.

PELAR – meghámozni.

CORTAR – összevágni. Ezen belül sok kifejezéssel összefuthatunk: cortar en pedazos/en trozos – darabokra vágni; cortar en rodajas – felkarikázni; cortar algo por la mitad – félbevágni, stb.

PICAR – összevagdal, apróra vág; általában a hagymánál, friss fűszereknél találkozunk ezzel a szóval a cortar helyett.

TROCEAR – darabokra vágni (ebből jön a trozo – darab – szó).

MEZCLAR – összekeverni.

DORAR – megpirítani (pl. a hagymát az olajon); aranybarnára sütni.

AÑADIR – hozzáadni (többnyire szilárd hozzávalót, pl. zöldséget, húst).

AGREGAR – szintén hozzáadni, többnyire ízesítést (pl. ecetet, sót).

RETIRAR – lehúzni, pl. a héját valaminek: retirarle la piel, vagy lehúzni a serpenyőt a tűzről: retirar la sartén del fuego.

COCER – párolni.

HERVIR – forralni, felforralni.

REPOSAR – kb. “nyugodni hagyni”, pihentetni (pl. rizst a párolás során). Általában így fordul elő: Deja que repose unos minutos. – Hagyd, hogy nyugodjon pár percet.

SALAR – megsózni.

BATIR – összekeverni (turmixolni).

CALENTAR – felmelegít.

ENTIBIAR – langyosra hűt.

ENFRIAR – kihűt.

REMOVER – megforgat, átforgat.

VERTER – kiönt, ráönt.

 

A recepteket hagyományosan felszólító módban írták, de ma már egyre gyakrabban látom azt az interneten, hogy egyszerűen főnévi igeneves alakban hagyják az igét. Talán amiatt, hogy a spanyoltanulók is könnyebben megértsék? Lehet! 🙂

 

franciasaláta

Ha minden  okés, akkor itt egy spanyol recept:

 

Ensaladilla rusa

6 patatas medianas, 2 zanahorias, 200 gr. de guisantes, 300 gr. de judías verdes, 200 gr. de atún en aceite, 4 huevos duros, 2 pimientos morrones, 4 pepinillos, 250 gr. de mayonesa, perejil, sal.

 

Cómo hacer Ensaladilla rusa paso a paso

 

Lavar las patatas y cocerlas enteras y con piel en una cazuela con agua y sal; a los 10 minutos, meter la zanahoria en trozos y los guisantes; a los 15 minutos, las judías en trozos. Dejar 5 minutos más y escurrir las hortalizas.

Mientras, cocinar 8 minutos los huevos en otra cazuela. Enfriar y pelarlos, reservando uno para decorar; pelar las patatas.

En una fuente amplia, verter las hortalizas; trocear los huevos e incorporarlos a la fuente con el atún y los pepinillos en rodajas pequeñas.

Verter por encima la mayonesa y adornar con el huevo reservado, unas tiras de pimiento y perejil picado. Enfriar 2 horas.

Ha van kedved szórakozni vele, tedd át felszólító módba!

 

Spanyol viccek, hírek, bölcsességek Facebook oldalamon: https://www.facebook.com/spanyolonline

Szeretnél spanyolul tanulni? Felkészült csapatom örömmel fogad! https://spanyolozzotthonrol.hu/maganora/