Többen kérdeztétek, hány spanyol ige kell a középfokhoz, vagy ahhoz, hogy valaki jól elboldoguljon spanyol anyanyelvűek között. Érdekesség arról, hogy néz ki a spanyol nyelv igei szókészlete.

 

Természetesen csak az élő spanyol igéket nézzük meg, hiszen több ezer olyan van, amely már nincs használatban vagy épp átalakult helyesírással él tovább.

A kutatók az élő spanyol igéket több csoportba szokták sorolni, én egy fórumon találtam egy kiváló csoportosítást, amit most megosztok veled. Egy lelkes nyelvkutató három csoportba osztotta a spanyol igéket.

 

Az első csoportba azokat az igéket tette, amelyeket egy 10 év körüli spanyol anyanyelvű, középosztályba tartozó gyermek napi szinten használ. Ezek száma 500 körülire tehető. Értelmezésem szerint ezek a legalapvetőbb igék, amelyek nélkül napi tevékenységeinket nem tudjuk leírni, tehát megfelelnek az alapfokú nyelvtudás igei szókincsének.

 

második csoport újabb 2.000 igét tartalmaz, és azon középosztálybeli felnőttek szókincsét fedi le, akik szívesen járnak moziba, színházba, olvasnak kortárs és klasszikus irodalmat. A középfokú nyelvtudás igeszámlálója tehát körülbelül kétezer igénél akad ki. Lehet, hogy soknak tűnik, de ha most nekiülnél és összeírnád az összes spanyol igét, ami eszedbe jut, plusz pl. az elmundo.es oldalról az összes igét, amit értesz, biztos, hogy elérnéd az ezres nagyságrendet.

 

Az idézett nyelvkutató szerint, a harmadik csoport a többi sztenderd igét tartalmazza, melyekből még 4300-at szedett össze a spanyolból.

 

Itt azonban nem állt meg: igei számvetéséből nem hagyta ki azt a kb. 6100 igét sem, amelyek latinizmusok, „rétegigék” (azaz bizonyos társadalmi csoport használja csak őket), valamint a technikával, tudományokkal és valamely szakmával kapcsolatos igék táborába tartoznak.

 

A spanyol nyelvnek tehát összesen körülbelül 12900 igéje van (500+2000+4300+6100).

 

A magyar nyelvvel kapcsolatban sajnos nem találtam hasonló statisztikát, de arra rábukkantam, hogy egy átlag magyar 200 ezer magyar szót ért meg és 10 ezer magyar szót használ. A Dorogman-féle spanyol-magyar nagyszótár kb. 40 ezer címszót tartalmaz, ennek valószínűleg 10-12%-a lehet ige.

 

Spanyolul tanulsz, de csak nemrég kezdted? A spanyol gyakorlásához ezt a tananyagot ajánlom: Gyakorló csomag kezdőknek

Kövess Facebookon és Instagramon, spanyolozzunk együtt!