A hallás utáni szövegértés az egyik legfontosabb kompetencia az idegen nyelv tanulásában, ám ezt lehet a legnehezebben elsajátítani. Segítek pár tippel!

Nehéz feladat, de az alábbi tippekkel neked is sikerülhet fejlődni a hallás utáni szövegértés témájában, akár kezdőknek is!

  1. Nézd meg a neten kedvenc filmjeid spanyol nyelvű előzeteseit

A kedvenc filmjeidet nyilván ismered, tehát nem lesz idegen számodra a téma. A filmelőzetesekben vagy egy narrátor mond pár mondatot a filmekről, vagy a jelenetekből ollóznak ki részeket. Mindkettőből tanulhatsz hasznos kifejezéseket!

 

  1. Hírportálok Youtube csatornái

Kedvencem a BBC Mundo, itt: https://www.youtube.com/user/BBCMundo  Rövid riportokat, híreket készítenek a legváltozatosabb témákban, rengeteg anyagot forgatnak a számunkra szinte ismeretlen, ám annál vonzóbb Latin-Amerikában. Amikor valaki beszél a videóban, azt feliratozzák is, mindemellett néhány mondatot is beszúrnak a videókba, amelyeket elolvasva nagyobb rálátásod lesz a témára. Én eléggé rákattantam, mert tényleg szuper érdekesek a videók!

 

  1. Dokumentumfilmek

A videók egyik alkategóriája a dokumentumfilmeké, amelyet azért tartok fontosnak kiemelni, mert mindig a legékesebb spanyolsággal szóló bácsi a narrátor, és lehetőleg szép lassan is beszél. Csak írj be egy téged érdeklő témát a Youtube-ra és máris kidob egy rakás dokumentumfilmet. Ha valamelyikre rákattintasz, jobb oldalt máris ott sorakoznak a vele rokonságban álló videók, csak bírd idővel! Én például beírtam, „origen de la Tierra” és többek között ezt az emészthető hosszúságú 24 perces videót is kidobta találatként: https://www.youtube.com/watch?v=FgdBE127FCQ

  1. Sorozatok, sztárinterjúk

Ha találsz 1-2 részt, jobb híján részletet spanyolul a kedvenc sorozatodból, ne habozz! Érdemes megnézni, hiszen már ismered a történetet, a szereplőket, könnyebb lesz a szövegértés spanyolul is. Ha pedig van kedvenc színészed, színésznőd, keress rá a nevére Youtube-on egy spanyol szóval, például: „Viola Davis entrevista”. Az említett dívám történelmi jelentőségű Emmy-beszédét például megtaláltam spanyol felirattal, nézd meg te is! https://www.youtube.com/watch?v=QnwjjWr2ZGY

 

  1. Egész estés mozifilmek

Ha már jó kis rutint szereztél a fent felsorolt videótípusok segítségével, ugorj fejest egy spanyol nyelvű mozifilmbe! Ebben szintén dúskál a Youtube, csak be kell írnod: „película completa”. Nem mondom, hogy minden találat ötcsillagosra értékelhető alkotás, de a cél érdekében mindent! 🙂

 

+1 TIPP

A nyelvtant meg lehet tanulni egy jobb nyelvkönyvből. A szavakat sok-sok szószedetből (persze azzal még nem biztos, hogy fogod tudni mondatba helyezve használni őket). A fogalmazás viszonylag egyszerűen megy, ha vannak előtted hasznos példaszövegek. A hallás utáni szövegértés viszont már több gondot okoz, főleg a kezdőknek.

Mire lenne szüksége egy kezdőnek? Olyan hanganyagokra és/vagy videókra, amelyekben feliratozva beszélnek spanyolul, esetleg elérhető az átiratuk. Olyan anyagra, ahol a számukra még érthetetlen szerkezeteket valaki magyarul is tolmácsolja.

A haladóknál a szóról szóra fordítás, a feliratozás már nem annyira életbevágó. Számukra az lenne a hasznos, ha a szövegben elhangzott idegen szavakat látnák leírva, magyar megfelelővel, és ezáltal le tudnák magukban fordítani a mondatokat. Az sem ártana, ha szövegértésre irányuló kérdéseket kapnának, hogy lemérhessék, értik-e egyáltalán a lényeget. Ehhez persze elkelne egy megoldókulcs is, hogy lehetővé váljon az önellenőrzés.

Szóval, a hallás utáni szövegértés otthoni fejlesztése komplex feladat, amelynek sajnos szinte egyetlen spanyol tananyag sem tudott eddig eleget tenni. Ezért készítettem el az MP3 szövegértés kezdőknek és MP3 szövegértés haladóknak című hanganyagokat, átirat e-bookkal. Nézd meg a linkekre kattintva, miről is van szó!

 

Kövess a Facebookon, tanulj velem minden nap valami újat spanyolból! https://facebook.com/spanyolonline

Instagram oldalamon csodás képek, vicces kifejezések, hasznos nyelvtani szösszenetek várnak! https://instagram.com/spanyolonline