Akár nyelvtanulásról, akár bármi másról van szó, a motiváció egy idő után óhatatlanul lecsökken. Nézd meg, mit tehetsz ellene!

Ismered a mondást: minden kezdet nehéz? Azt hiszem, sok esetben ez egyáltalán nem helytálló, sőt: épp az ellenkezője igaz. A nyelvtanulást is a kivételek közé sorolom, mármint azt a részét, amikor valaki önként és dalolva kezdi el egy másik nyelv elsajátítását.

Ugye, hogy te is így voltál? Beszerezted a legszebb könyveket, könyvjelzőzted a legszimpatikusabb oldalakat az interneten, megnéztél minden videót, amit elértél a témában. Még tanfolyamra vagy tanárhoz is beiratkoztál. Aztán egy nap „nem volt időd” leülni elé. Másnap sem. Végül kipurcant az egész, te pedig beszorultál az „újrakezdő” kényelmetlen skatulyájába. Persze, nem csak a nyelvtanulás útja ilyen rögös, gondolj csak a rendszeres testedzésre, az egészséges étkezésre, a mindennapi olvasásra, és még sorolhatnám.

Ma már számos olyan apró trükk áll a rendelkezésünkre, amivel kijátszhatjuk a bennünk lakó lusta dögöt és sokáig fenntarthatjuk a motivációt bármilyen témában. Itt van az én saját tippgyűjteményem!

 

Tipp 1: Oszd fel a terveidet apró elemekre!

Ha csak a nagy egészet látod magad előtt, az elég ijesztő tud lenni. Ha viszont a tevékenységeket felosztod kisebb részegységekre, máris sokkal világosabb lesz, hogy mit kell tenned a végrehajtásig. Például, ha három hónapod van felkészülni a nyelvvizsgára, ne azon pörögj, hogy 15 szóbeli témát kell addig elsajátítanod! Három hónapba 12 hét fér bele, tehát az elején, a könnyebb témákból heti kettőt dolgozz fel, aztán pedig a heti egy témával is fütyülve készen leszel.

 

Tipp 2: Ismerd fel, amikor nem megy!

Sajnos mindenkinek vannak hullámvölgyei. Talán éjszakáztál előző nap és képtelen vagy a feladatodra koncentrálni. Az is lehet, hogy érzelmileg kerültél a béka alá. Ilyenkor nem éri meg erőltetni a haladást, sokkal kifizetődőbb, ha tevékenységet váltasz. Sok nőnél például a porszívózás kiváló feszültség levezető (uraknak is ajánlott a kipróbálása 😉 ). Ha szétrobbansz a dühtől, hagyd az ülőmunkát és mozgasd meg a tagjaidat! Ha írnod kéne és nincs ihleted, olvass vagy tanulj valamit. A lényeg, hogy ne állj egy helyben, valami mindig haladjon, de hogy mi az a valami, az nyugodtan alkalmazkodhat az aktuális létezésedhez.

 

Tipp 3: Ne halogasd, csak kezdd el!

Bár sokat dolgozom az ügyön, sajnos a mai napig képes vagyok arra, hogy ha valamihez nincs kedvem, akkor kerülgetem, mint macska a forró kását. „Mindjárt elkezdem, csak még elolvasom ezt meg ezt meg ezt a hírt a neten.” Ismerős? Az egyetlen megoldás: kezdd el! Nekem is csak ez vált be. Utána majd visz a lendület.

 

Tipp 4: Légy realista!

Az időbeosztás sosem optimista, inkább pesszimista legyen, ha nem akarsz csalódást. Ha úgy gondolod, hogy egy feladatra biztosan elég a két óra, inkább tervezz rá hármat. Nem fogod magadat pancsernek érezni, ha három óra alatt teljesíted a tervet, ha pedig mégis sikerül két óra alatt véghezvinni, te leszel a legboldogabb!

 

Tipp 5: Ajándék, ajándék!

Önmagunkkal hajlamosak vagyunk spártai módon bánni. Igenis, jár az a csoki vagy egy jó kis mozi, ha a tervek szerint végzel a projekteddel! A jutalom motiválhat a befejezésre, semmiképp se hagyd ki!

 

Tipp 6: Emelkedj felül!

Amikor úgy érzed, elvesztél, egy pillanatra állj meg és kérdezd meg magadtól: miért csinálom ezt az egészet? Miért tanulok nyelvet? Ez az adott tevékenység, ahol épp tartok, közelebb visz-e a végső célhoz? Egyáltalán, mi is a végső célom? Az ember hajlamos a közepén elveszni a kuszaságban és elfelejteni, hogy tulajdonképpen miért is kezdte el. A leghíresebb angol nyelvű motivációs guruk vesszőparipája így hangzik: Don’t lose the focus, azaz: Ne veszítsd el a fókuszt! (Spanyolul: no pierdas el foco.)

 

Tipp 7: Naplózz!

Van egy nagyszerű módszer arra, hogy kiszűrd, mi az, ami előrébb visz és mi az, amit hanyagolnod kéne a cél érdekében. Ez a módszer nem más, mint a naplózás. Egy teljes hétig félóránként jegyezd fel, hogy mit csinálsz, nap végén pedig az elért eredményeidet. Pár nap után gyönyörűen kirajzolódik, melyek voltak azok a napok, amikor egy helyben toporogtál. Nincs más dolgod, mint megnézni, mivel töltötted adott napokon az idődet, máris világos lesz számodra, min kell változtatnod a sikerért.

 

Tipp 8: Ellenőrizd magad!

Érdemes bizonyos pontokon (például, a projekt harmadánál, felénél) végezni egy gyors ellenőrzést azzal kapcsolatban, hogy a haladásod megfelelő ütemben zajlik-e. Ha az derül ki, hogy túl lassan haladsz, kanyarodj a 7. pontban részletezett módszerhez, hogy felszínre kerüljön a hiba.

 

Tipp 9: Álmodozz!

Más néven: vizualizálj! Alvás előtt tölts pár percet azzal, hogy a célodra fókuszálsz. Elképzeled magadat a nyelvvizsgán, a diplomaosztón, vagy bárhol, ami a célodat jelképezi. Mit fogsz viselni, hogyan fogsz viselkedni? Érezd az örömöt, amit a célod elérése okoz!

 

Tipp 10: Néha félhetsz is…

A legenda szerint, az embereket a vágyaik vagy a félelmeik viszik előrébb. Te melyik típusba tartozol? Ha az utóbbiba, akkot a 9. pont helyett inkább ezt a tizediket alkalmazd. Gondolkodj el azon, mit fogsz veszíteni, ha a célod nem valósul meg! Miért lenne számodra félelmetes ez az opció?

 

Tipp 11: Keress társat!

Ha nagy a célod, sosem árt egy kis külső támogatás. Keress olyan Facebook csoportokat, ahová a hasonló célokkal rendelkezők tömörültek! Kérdezz körbe az ismerősök között, van-e valaki, aki ugyanazt szeretné, mint te. Teszem azt, ha a maraton lefutására készülsz, egy elhivatott társsal, akivel együtt edzel, könnyebben veszed a mélypontokat is.

 

Tipp 12: Ne hajtsd túl magad!

Egyszer-kétszer valóban hatékony lehet (jómagam is alkalmazom), ha a megszokottnál kevesebbet alszol, hogy többet dolgozhass. Nem érdemes azonban hosszú távon erre alapozni, mert teljes szellemi leamortizáláshoz vezet (ezt is próbáltam már…) és egy hét után ájultan hullasz az ágyba este hétkor. A jó teljesítményhez a jó alvás elengedhetetlen!

 

Tipp 13: Tőled függ!

Sose felejtsd el: minden, amit elérsz – és minden, amit nem érsz el – a döntéseid következménye! Nem a gyereké, a párodé, az anyukádé vagy a tanárodé, csakis a tiéd. Nincs olyan helyzet, amin adott személy ne tudna változtatni. A sikered tőled, saját magadtól függ a legnagyobb mértékben.

 

Tipp 14: Nincs párhuzamos munkavégzés!

Az ún. „multi-tasking”, azaz a párhuzamos munkavégzés a legveszélyesebb lehet a sikeredre nézve. Elsőre ugyanis úgy tűnik, hogy amikor elkezdesz egyszerre több nagy projekten dolgozni, szuperül haladsz. Azonban a munkafolyamatok közötti agyi átállás egyáltalán nem egyszerű, a vége pedig totális agyi fáradtság, kimerültség és motiválatlanság lesz, ahol úgy érzed, egy csődtömeg vagy, mert semmit sem tudsz igazán jól csinálni, pláne befejezni.

 

Tipp 15: Tarts rendet!

Tudjuk, a zseni átlát a káoszon, de jobb, ha tudod: nem muszáj odáig eljutni, hogy tíz percet kelljen pakolásznod ahhoz, hogy a könyv- és iratkupac alól kibányászd a tolladat. A rendetlenség időt vesz el tőled, az idő pedig a legértékesebb valutád. Ne pazarold el! Napi egy perc rendrakással elkerülheted, hogy két hét múlva fél órát kelljen ezzel töltened.

 

Kövess a Facebookon, tanulj velem minden nap valami újat spanyolból! https://facebook.com/spanyolonline

Instagram oldalamon csodás képek, vicces kifejezések, hasznos nyelvtani szösszenetek várnak! https://instagram.com/spanyolonline