Mennyi idő kell, mire általában beérik a B2 nyelvvizsga? Ez persze egyénfüggő is, de itt van egy átlagos időráfordítással számolt nyelvvizsga-tervezet!

 

B2 nyelvvizsga a cél? Induljunk ki abból, hogy januárban kezdted el a spanyolt teljesen kezdő szintről. Kétféle átlag nyelvtanuló létezik. Az egyik, amíg lehet, önállóan tanul, és csak akkor vesz igénybe segítséget, amikor már a beszédkészsége nem fejlődik magától. Ők azok általában, akik már beszélnek egy nyelvet és könnyen tanulnak újat.

A másik típus a kezdetektől szeret külső segítséget igénybe venni: nyelvtanfolyamon kezdi a tanulást, később magántanárt választ.

Bármelyik típusba is tartozol, azt kell szem előtt tartanod, hogy kb. 300 tanfolyami/magántanári óra és ugyanennyi óra otthoni tanulás szükségeltetik a B2 nyelvvizsga megszerzéséhez – minimum. Ha kicsit lassabban tanulsz nyelvet, ha nincs időd házit írni és mindig tologatod magad előtt a feladatokat, ez a szám akár másfélszeresére is növekedhet. Nagyon fontos tehát a rendszeresség! A szaknyelvi vizsgára készülők pedig még kb. 150 órát tehetnek hozzá a szakszókincs és a tipikus feladatok begyakorlása okán.

 

Tervezet a B2 nyelvvizsga megszerzéséhez

– Elhatározod, hogy minél előbb nyelvvizsgázol. Sem az időt, sem a pénzt nem éri meg befektetni, ha olyan életszakaszban vagy, amikor lehetetlen kivitelezni a dolgot, mert pl. a munkaadód minden nap éjfélig tart bent az irodában, vagy épp most várod a harmadik gyermekedet. Nagyon fontos, hogy mérlegeld, a most következő pontok beleférnek-e a jelenlegi életviteledbe, a józan ész tehát az első alapja a sikeres nyelvvizsgának! Nem lehetsz magadhoz olyan gonosz, hogy haszontalan dolgokra pazarolod értékes óráidat!

– Heti 2x 90 perc nyelvtanfolyam vagy magántanár. Nem a hazabeszélés miatt, de természetesen a magántanári segítség tízszer olyan hatékony, mint a tanfolyami, és ezt bárki alátámaszthatja, aki már mindkettőt próbálta. A saját tempód diktál, akkor tanulsz, amikor neked megfelelő, és nem akkor, amikorra a nyelviskola hirdeti az időpontot. Nem kell késő vagy nagyon lassú csoporttársakra várni, és még sorolhatnám a rengeteg előnyt. Ha pedig még online is van az a magántanár… hát az maga a mennyország, hiszen még az utazásra sem kell hosszú órákat pazarolnod, az alatt az idő alatt simán megírod a házit.

– Minden nap 10-15 új szó megtanulása. Ez talán könnyebb, ha szótárban vezeted az új szavakat, minden szövegből kiírogatod az összeset. Fel is lehet mondani hangfájlként, azt mp3-ra tölteni, visszahallgatni utazás, sportolás közben (a szókincsfejlesztő tanfolyamomban például felmondtam a szavakat, így a kiejtést is meghallgathatod). Egy korábbi bejegyzésben adtam szótanulási tippeket!

– A házi következetes, rendszeres megírása, mert ez az egyetlen módja, hogy a nyelvtan magolás nélkül rögzüljön. Ami az időzítést illeti, talán érdemesebb előző nap megírni, mint fél órával az óra kezdete előtt. Ha valami nem világos, csillagozd meg, hogy rá tudj kérdezni a tanárodnál!

– Érdemes már középhaladó szinttől böngészni a neten, keresni videókat, dalokat, hírportálokat, és olvasni, hallgatni, amennyit csak tudsz! Nincs annál nagyobb örömmámor, mint amikor az esti spanyol híradóból megérted a… köszönést! Aztán érted a hírek címét, majd pár szót a szövegből… Így halad a fejlődésed apránként. Tartózkodj azonban az irreális elvárásoktól! Nem fogod kezdőként megérteni a hírolvasót, de még a reklámokat sem, és ez így van rendjén!

– Ha már középhaladó-haladó (B1-B2) szint között vagy, itt az idő, hogy elkezdj barátkozni a nyelvvizsga típusfeladataival. Kérd meg tanárodat, hogy mutasson neked tipikus fordítást, szövegértést, hogy mondja el a különbséget az egynyelvű és a kétnyelvű nyelvvizsga feladatok között. Ha elég rugalmas és szakértő, tudni fogja, hogy nem kell megvárni, míg minden szöszt ismersz a nyelvtanból, el lehet kezdeni a készülést sokkal előbb is. Ha nem elég rugalmas, nos… talán érdemes elgondolkodni a tanárváltáson. Elvégre neked is lehet szavad az óra menetéhez, nem igaz?

– Záró gondolat: ne add fel! Az elején eléggé küzdeni fogsz az új feladattal, hiszen az eddigi életed sem volt épp unalmas, most meg még ez a sok plusz teendő… De ha következetes, szorgalmas és kitartó vagy, na meg, ha a megfelelő embert választod segítődül, biztos, hogy meglesz az eredménye! 600 órát (300+300) le lehet tekerni egy – másfél év alatt a fent említett időbeosztással, és tényleg nem kell éjjel-nappal a könyvre borulva elaludnod. Sok sikert!

 

Az itt leírt tervezetet akár negyedére is csökkentheted, ha kezdő szinttől középfokig a videótanfolyamaim segítségével tanulsz spanyolul, majd, ha már közeleg a nyelvvizsga, magántanár közreműködésével készülsz fel. Nincs ennél kényelmesebb módja a felkészülésnek! Az igazán elszántaknak ajánlom a gigapakkot: A1-B2 gigapakk 180 videóval

Facebookon és Instagramon sok érdekes bejegyzésből tanulhatod a spanyolt. Te követsz már?