Milyen eltérés van, ha meg kell szólalnod, azaz az örök kérdés: mennyit kell beszélni a nyelvvizsgán? Ehhez adok néhány támpontot szintekre bontva.

Nyelvvizsga tippekért itt tudsz feliratkozni: NYELVVIZSGA TIPPEK.

 

ALAPFOKÚ NYELVVIZSGA

Mi az elvárás?

A vizsgáztatók azt szeretnék hallani, hogy szépen, gördülékenyen fejezed ki magad a téged érintő kérdésekben. Itt főleg magadról kell beszélned: a te munkád, a te városod, a te családod, a te utazásod, stb. Nem árt egy rövid bemutatkozó szöveget összerakni magadról: ki vagy, honnan jöttél, kivel és hol élsz, mi a foglalkozásod, hobbid. Aztán, ha ezek közül valamelyiket érdekesnek találják, rákérdeznek és arról folyik tovább a társalgás.

A szituációban is alapvető nyelvi környezetből merítenek párbeszéd ötletet: jegyet vásárolsz, bemutatod a városodat a barátodnak, orvoshoz mész, és ehhez hasonlók.

Milyen témákra lehet számítani?

Család, foglalkozás, utazás, telefonálás, időjárás, vásárlás, orvos a főbb vonalak.

 

Középfokú nyelvvizsga

Mi az elvárás?

A témák szinte változatlanok az alapfokúhoz képest, a különbség az arról való társalgásban van. Itt már nem csak azt kell megmondanod, hogy hol dolgozol, hanem beszélned kell a munkanélküliség okairól. Nem csak a vásárlásról kell szót ejtened, hanem általános vásárlási szokásokról, üzlettípusokról is kérdezhetnek. Összefoglalva: a személyes világodból ki kell lépned a téged körülvevő világba. Ezért minden fő témát bővíts ki kb. 5 odaillő altémával, ezeket pedig fejtsd ki szókinccsel, gyakorolj képekkel, stb. Például, ha a fő téma a városod, akkor lehetnek ezek az altémáid: 1. szomszédok; 2. kulturális programok a városban; 3. tömegközlekedés; 4. fesztivál, városnap, stb.; 5. szeretsz-e ott élni, indoklással.

Milyen témákra lehet számítani?

Felsorolni elég nehéz lenne, de például környezetvédelem, munkanélküliség, álláskeresés, mai divat, sportolási lehetőségek, egészséges életmód, TV, spanyolországi utazási tapasztalatok, stb., a lényeg, hogy komplex témákban gondolkodj!

 

Felsőfokú nyelvvizsga

Mi az elvárás?

A középfok és a felsőfok témalistája lényegében ugyanaz, azonban itt már nem elég tőmondatokban beszélned. Kerek, összefüggő társalgást várnak el, legyen eleje és vége, és ne csak jelen időben beszélj végig! A jelenkor helyzete – amely a középfok témája – kiegészül kifejtősebb, provokatívabb témákkal, még magyarul is tisztességesen el lehet gondolkodni egyik-másik felvetésen. Nem ritka az sem, hogy szándékosan megosztó kérdést tesznek fel, a vizsgáztató pedig az ellenvéleményt képviseli, így be kell bizonyítanod, hogy tudsz érvelni, meg tudod védeni a véleményedet.

Milyen témákra lehet számítani?

Pár kérdés, amely vitát kezdeményezhet a vizsgáztató és közted: lehetséges-e a generációk együttélése? Miért nem tudnak az emberek semleges hozzáállással beszélni a politikáról? Mi a véleményed a tehetségkutató műsorokról? Miért van szegénység Afrikában? A variációk száma végtelen. Nagyon jó taktika a gyakorlásra, ha olvasod a napi sajtót, és egy-egy érdekesebb cikkről megpróbálsz saját véleményt fogalmazni spanyolul. Jó lehet továbbá, ha néha belekukkantasz a spanyol sajtóba is (elmundo.es, elpais.es), és ha időd engedi, nem csak a cikket, hanem a hozzá tartozó kommenteket is olvasgatod.

 

A nyelvvizsga felkészülést nem lehet elég korán kezdeni. Szinte minden típusú nyelvvizsgára van felkészítő tananyagom. Nézd meg itt: NYELVVIZSGA

Gyere, Facebookon és Instagramon szinte minden nap mutatok egy újdonságot!