Ezzel a játékos cikkel megállapíthatod, te melyik Disney-figurára hasonlítasz és abban is segítek, hogyan javíts a gyengéiden. Elő a görbe tükörrel!

 

Hamupipőke – a stréber

Minden helyzethez alkalmazkodsz; ha jól megy a sorod, akkor is a maximumot nyújtod, de ha rosszul megy, akkor is.

Mindent tökéletesen akarsz elvégezni – nálad egy szem lencse sem maradhat a hamuban ám! Reggeltől estig fullon pörögsz. Hogy mi lesz ennek a vége? Görcsösség, valamint az, hogy a számodra élvezetes dolgokra vagy egyáltalán nem, vagy csak kapkodva jut időd. Aztán elhagyod a cipődet a nagy sietségben…

Tipp: neked is jár a lazulás néhanapján! Nem ördögtől való dolog néha leülni és csak bámulni a hulló faleveleket. Ha így folytatod, kiégsz, és nem élvezetes tevékenységként fogod megélni sem a munkát, sem a nyelvtanulást. Márpedig legalább az egyik biztosan élvezetes! (Ha szerencséd van, mindkettő.)

 

Hófehérke – az áldozat

Te vagy az, akinek mindenki parancsol. Akit bevisznek az erdőbe, akinek bármit eladnak, mert amilyen jószívű vagy, úgyis megveszed, ha szépen mosolyog rád az eladó. A szívélyességed aztán előbb-utóbb sírba – vagy üvegkoporsóba – tesz, így leszel a saját magad áldozata.

Tipp: ne dőlj be mindennek! Ha megveszed a legújabb, ultrahangos nyelvtanulási módszert csak azért, mert mosolyognak a reklámban, ne csodálkozz, ha aztán denevérriasztót hoz a postás. Nem mind arany, ami fénylik és a nyelvtanulásban is igaz, hogy tudni kell nemet mondani – vagy a csicsás, felszínes nyelvkönyvre, vagy a csodatévő, vadiúj módszerekre. Járj utána mindennek, mielőtt használni kezded!

 

Csipkerózsika – a bamba

Valamikor a gimiben tanultál spanyolul, vagy bármilyen másik nyelven. Bocs, tanítottak. Aztán jöttek a bulizós évek, majd a főiskola, egyetem. Aminek a végén aztán rájössz, hogy nincs diploma nyelvvizsga nélkül. Hoppá… hol is vannak a gimis tankönyveim? Hú, tud valaki gyorsan egy nyelvtanárt, aki három hónap alatt felkészít nulláról középfokú szakmai nyelvvizsgára? Micsoda, százötvenezer??? Hát ez a gimiben ingyen volt! Azaz, lett volna…

Szó, mi szó, átaludtál pár évet, és mire feleszmélsz, már lehet, hogy késő.

Tipp: bármilyen élethelyzetben is vagy, ne hanyagold el a nyelvtanulást! Lehet, hogy két hónap múlva kapsz egy gagyi főnököt, és sürgősen munkahelyet váltanál, de a legjobb helyeken két idegen nyelv ismerete szükséges (angol és még valami). Vagy annyira megtetszik Spanyolország a nyaralás alatt, hogy elhatározod, ott fogsz élni.

Szerintem még senki sem halt bele heti egy óra idegen nyelvi társalgásba egy magántanárral vagy napi egy online spanyol videólecke megnézésébe. Ha lemaradsz, tényleg kimaradsz minden jóból!

 

Piroska – a szétszórt

Persze, fogok én még nyelvet tanulni, mondogatod, csak előbb még elutazom ide meg oda. Elviszem én a kosárban a kalácsot a nagyinak (= megveszem a tananyagot), csak előbb még elmegyek erre a tisztásra meg arra a tisztásra virágot szedni (= utazni, mozizni, csevegni, bulizni és minden más). Aztán csodálkozol, hogy mire odaérsz, megelőzött a farkas, vagy megszikkadt a kalács (és a kedved is).

Tipp: ha tudod magadról, hogy hajlamos vagy a cél előtt elkalandozni jobbra-balra, tartsd szigorú mederben a nyelvtanulási szokásaidat! Írd ki a nyelvvizsga dátumát a falra, hogy mindig rá kelljen pillantanod. Egyeztess a tanároddal három hétre előre időpontokat, amiket írj be a noteszbe. Jelölj ki fél órát minden nap, lehetőleg ugyanabban az időpontban, amikor csak a nyelvtanulással foglalkozol – szöveget olvasol, szavakat tanulsz, mondatokat írsz! Így legyőzheted önmagad és célba érhetsz.

 

Jázmin – az újító

Míg a többi hercegnő kikent-kifent királyfikkal enyeleg, te álruhában a piacon sündörögsz és tolvaj koldus sráccal jössz össze. Jó szemed van az igazi értékek kiszúrásához, mert nem a felszínt vakargatod, hanem képes vagy a dolgok mögé látni. A szokásos mederben zajló élet számodra sokszor unalmas. Ez persze hátrány olyan szempontból, hogy meg kell magadat erőltetni, hogy elfogadd a hagyományos kereteket (pl. iskolában), de előny is, mert folyamatosan vadászod az olyan ingereket, amik újdonságot, izgalmat visznek az életedbe.

Tipp: te vagy az én ideális tanulóm! Azért készítek nap, mint nap online spanyol tananyagokat, e-bookokat, videókat, mp3 felvételeket, hogy a hozzád hasonló, újító lelkű hallgatók igényeit ki tudjam elégíteni. Örülök, hogy dolgozhatok érted, mert ez a gondolkodásmód viszi előre a világot! 🙂 Persze azért néha nyugodtan lehet kicsit hagyománytisztelni is, hogy a környezeted hajszálai ne meredezzenek az ég felé állandóan.

 

Kövess Facebookon és Instagramon, segítek felturbózni a spanyolodat!