Évek óta tervezgeted, hogy leteszed a spanyol középfokú nyelvvizsgát, mégsem tudod megvalósítani az álmodat? Három fő oka lehet együtt vagy külön-külön.

 

Ha a hőn áhított spanyol nyelvvizsga már évek óta csak tolódik, ennek három fő oka lehet: vagy nincs időd, vagy nincs pénzed, vagy nincs elég alapanyagod felkészülni.

Nézzük, mit tehetünk!

 

Nincs időd a spanyol nyelvvizsgára – szervezd jobban!

Az időgazdálkodásról manapság könyvek tucatjai születnek, nem könnyű téma, mert kemény tükröt tart az életünk elé. Köztudott ugyanis, hogy arra van időnk, amire időt AKARUNK szánni. Érdemes tehát a motiváció megalapozásával kezdeni a dolgot (erről születik a másik tucat könyv): miért lesz jó nekem, ha levizsgázom? Netán plusz pontot kapok az egyetemen? Vagy megpályázhatok egy rangosabb állást? Lehetőségem lesz külföldön dolgozni, tanulni? Ha ezt letisztázod magadban, máris könnyebb megállni, hogy napi tizenötször lépj be a Facebookra. Elég lesz a napi három alkalom, és a fennmaradó tizenkettőször öt percet (kerek egy óra!) máris nyelvtanulásra szánhatod.

 

Nincs pénzed a spanyol nyelvvizsgára – keresd a takarékos megoldásokat!

Nem kell feltétlenül a legpöpecebb nyelviskolában tanulni és a legdrágább tananyagot megvenni. Az internet tele van használt, olcsó könyvekkel vagy ingyenes, mégis megbízható tanulási lehetőséggel, és tanfolyam helyett ár-érték arány miatt is érdemes inkább magántanárt választani.

Ha magántanárral készülsz, a figyelem kizárólag rád összpontosul, nem kell osztozni rajta még öt-hat másik emberrel, ezáltal tíz magánóra felérhet akár egy teljes 40 órás tanfolyam hatékonyságával! Beleszólásod van abba, milyen könyvből készülnél, és ha az érdeked azt kívánja, át is ugorhatsz fejezeteket. A szóbeli nyelvvizsga felkészülés is könnyebb, ha van egy „társalkodó-társad”. Mindehhez csak egy rugalmas tanárra van szükséged.

 

Nincs alapanyagod – járj nyitott szemmel!

Az internet ontja magából a jobbnál jobb honlapokat, videókat, cikkeket, blogokat, amelyeket olvasgatva fejlesztheted szövegértés készségedet. Hangosan olvasva javul a kiejtésed, a beszédtempód gyorsabb lesz (ami nem hátrány, ha spanyolt tanulsz). Érdemes egy-egy általános könyvből készülni, és ha nem megy egy nyelvtani vagy szókincs rész, azt külön könyvvel fejleszteni. Az én pár ezer forintos könyvemmel a teljes spanyol nyelvtant átismételheted gyakorló feladatokkal, kezdőtől középfokig.

 

Kérlek, írd meg te is, neked a háromból melyik okozza a legnagyobb gondot? Netán van negyedik oka is a nyelvvizsgád halogatásának? (Figyelem: a családra kenni nem ér! 🙂 )

Facebookon és Instagramon sok érdekes bejegyzésből tanulhatod a spanyolt. Te követsz már?