Nem tudsz egy helyben öt percig ülni, vagy épp hogy órákat elvagy egy könyvvel a fotelben? Nem is gondolnád, de ezek a jelentéktelennek tűnő tulajdonságok nagyon fontosak, amikor tanulásra adod a fejedet.

 

Természetesen nincs két egyforma ember, de általánosságban három kategóriáról beszélhetünk a tanulási stílus megállapításakor. Az itt következő jellemzők alapján te is könnyedén be tudod sorolni magad valamelyik kategóriába. És hogy miért fontos ez? Azért, mert talán egy csapásra kiderül, miért nem tudtál eddig hatékony lenni a tanulásban, és egy apró változtatással nagyságrendekkel jobb eredményt érhetsz el.

 

Vizuális típus (az emberek kb. 35%-a)

Ha vizuális típusú vagy, akkor elsősorban a látásodra hagyatkozol a tanulási folyamatban. Ábrákból, képekből, diagramokból sokkal könnyebben megjegyzed az információt. A vizuális segédeszközöket hatékonyan használod. Sokszor elképzeled az olvasottakat. Nehezen követed a szóban elhangzó utasításokat. Például, egy tánctanfolyamon nem tudod rögtön lekövetni, ha szóban mondják el, melyik kezeddel-lábaddal mit csinálj, de ha bemutatják a mozdulatot, rögtön képes vagy azt visszaadni. Beszélgetés közben a másik személyt megfigyeled, és inkább emlékszel az arcára, mint a nevére. Szeretsz olvasni.

Hogyan tanulj?

Olvass sokat! Húzd alá, emeld ki színnel a fontos dolgokat! Készíts rajzokat, folyamatábrákat, táblázatokat a tanultakról!

 

Auditív típus (az emberek kb. 25%-a)

Ha te is ebbe a típusba tartozol, a hallott információ a legrelevánsabb számodra. Te magad is szeretsz hangosan tanulni vagy a könyvből felolvasni magadnak a fontos részeket. Jól emlékszel az előadásokra, szemináriumi beszélgetésekre, hanganyagokra. Az olvasással hadilábon állsz, inkább felolvasva szereted hallgatni a tanulnivalót. A hangoskönyveket például kifejezetten neked találták ki.

Hogyan tanulj?

Keresd az auditív lehetőségeket! Mondd fel a leckét hanganyagra, hallgasd vissza sokszor! Olvasd fel az új szavakat, szövegeket magadnak!

 

Kinesztetikus típus (az emberek 40%-a)

Számodra a tapasztalatok, élmények a legfontosabbak, ha kinesztetikus úton tanulsz a legkönnyebben. Nem elég látnod vagy hallanod, tapasztalnod is kell a tanultakat, be kell vonódnod. Az elméleti rész bebiflázása gyakorlás nélkül nem a te műfajod. Szívesen tanulsz párban is, ahol szintén aktívabban tudsz részt venni a tanulásban az által, hogy a pároddal megbeszélitek, felboncoljátok a témát.

Hogyan tanulj?

Tanuláskor sétálgass a szobában! Ne elégedj meg az elmélettel: keresd a gyakorlatias tananyagokat, példákat! Ülj össze egy társaddal, beszéljétek ki a témát közösen is!

 

Létezik olyan módszer, amellyel mindhárom típus hatékonyan tud tanulni! Ez nem más, mint a videótanfolyam. Itt találsz hozzá rengeteg anyagot: https://online.spanyolozzotthonrol.hu/

Spanyol jelen idő igéi videósorozat – ingyenes tanfolyam! Iratkozz fel most: https://spanyolozzotthonrol.hu/jelen-ido-igei-videosorozat/

 

Kövess a Facebookon, tanulj velem minden nap valami újat spanyolból! https://facebook.com/spanyolonline

Instagram oldalamon csodás képek, vicces kifejezések, hasznos nyelvtani szösszenetek várnak! https://instagram.com/spanyolonline