Ha a nyelvi szintek kódjelei annyit jelentenek számodra, mint az E betűs kódok a szalámi csomagolásán, itt az idő, hogy letisztázzzuk, melyik mit takar.

Mit várhatunk el egy A1 szinten álló nyelvtanulótól, miben különbözik a B1 és a B2? Kis összefoglaló.

A szinteket három szempont: a szövegértés, a beszéd és az írás köré rendezve alkották meg. Természetesen nem csak a spanyol nyelvre használhatók, hiszen ez a Közös Európai Referenciakeret, amely minden nyelvre érvényes! Én azért most a spanyolra fókuszálva mutatom be a nyelvi szintek rendszerét.

 

A1 szint

Egyszerű szavakat, szókapcsolatokat megértesz, ha magadról és a családodról kérdeznek és lassan, tagoltan beszélnek hozzád. Katalógusokban, hirdetésekben tudsz tájékozódni. Ha a beszélgetőpartnered lassan beszél, képes vagy az egyszerű kommunikációra és alapvető kérdéseket fel tudsz tenni, tudsz rájuk válaszolni. Be tudod mutatni néhány mondatban az ismerőseidet és a lakóhelyedet. A személyi adataidat meg tudod adni pl. jelentkezési lapokon.

Spanyolban: jelen idő nyelvtanból, valamint a család, lakóhely (város, ház és bútorok), bemutatkozás, útbaigazítás szókincse.

Itt találsz spanyol tanfolyamot hozzá: A1 videótanfolyam

 

A2 szint

Megérted a személyes környezetedhez kapcsolódó szavakat, kifejezéseket. Prospektusban, menetrendben, étlapon tudsz tájékozódni. Képes vagy rövid, egyszerű magánlevelek írására és megértésére. Rutinszerű helyzetekben (vásárlás, ételrendelés) ki tudod fejezni az igényeidet és be tudsz kapcsolódni a beszélgetésbe akkor is, ha nem minden szót értesz. Család, munka, tanulmányok témában meg tudsz szólalni.

Spanyolban: múlt idők, névmások nyelvtani témája elengedhetetlen itt, szókincsben pedig a rutinszerű szituációk szavai: étterem, orvos, vásárlás, telefonálás, baráti levelek.

Itt találsz spanyol tanfolyamot hozzá: A2 videótanfolyam

 

B1 szint

Lassabb beszéd esetén már rádióból, tévéből is ki tudod szűrni a lényeges információkat általános témákban. Események, kívánságok, érzelmek leírását megérted levélben, általános szövegeket értesz. Utazás, munkahely és egyéb általános témákban anélkül is tudsz beszélgetésben részt venni, hogy előtte felkészültél volna. Már nem csak röviden kommunikálsz, hanem meg is tudod indokolni a döntéseidet, érzelmeidet, valamint tudsz beszélni a terveidről, élményeidről. Mindezekről egyszerű, összefüggő szövegeket is tudsz írni.

Spanyolban: jövő idő, feltételes mód, kötőmód jelen ideje, függő beszéd jelen ideje, valamint utazással, munkával és tanulással, alapvető élethelyzetekkel (posta, szobafoglalás, vendégség, stb.) kapcsolatos szókincs.

B1 szint elérése után tehetsz alapfokú nyelvvizsgát (legalábbis akkor érdemes).

Itt találsz spanyol tanfolyamot hozzá: B1 videótanfolyam

 

B2 szint

Számodra ismert témákban a hosszú beszélgetéseket, érveléseket is megérted és be tudsz kapcsolódni. A híreket, sőt, a filmeket is megérted, ha azok köznyelvi beszédet tartalmaznak. Kortárs regényeket képes vagy értelmezni, olvasni, a jelenkor problémáival foglalkozó cikkeket úgyszintén. Az sem akadály az ismert témákról való csevegésben, ha anyanyelvi beszélővel van dolgod. Tudsz érvelni, hosszabban beszélni aktuális témákról. Írásban részletes beszámolót tudsz alkotni, amelyben érveket, ellenérveket sorakoztatsz fel.

Spanyolban: kötőmód minden igeideje, függő beszéd a múlt időben, passzív szerkezet, szókincsben pedig mindenből egy kevés, a környezetvédelemtől a jelenkor problémáin át az egészségügyig.

B2 szint elérése után mehetsz középfokú nyelvvizsgára, illetve a szakmai nyelvvizsgák is ez után tehetők, a maguk specifikus szókincsét hozzáadva (gazdasági vagy turizmus).

Itt találsz spanyol tanfolyamot hozzá: B2 videótanfolyam

 

C1 szint

Erőfeszítés nélkül értesz meg hosszú, akár rejtett jelentéstartamú szövegeket, híradásokat, filmeket is. Szakmai cikkeket, műszaki leírásokat vagy képes értelmezni. Folyamatosan, gördülékenyen beszélsz minden témában. Összetett témákról is képes vagy szöveget alkotni, a lényeget kiemelni, a stílust változtatni az olvasó kiléte szerint.

Spanyolban: gyakorlatilag minden, ami eddig volt, kis szőrszálhasogató dolgokkal kiegészítve, például szakszókincsek (autó fontosabb részei, gazdasági szavak, ruhaanyagok) vagy nyelvtanból a komplexebb, de ritkábban használt szerkezetek.

A C1 szint a felsőfokú nyelvvizsgához szükséges.

 

C2 szint

Tulajdonképpen anyanyelvi szint: hallás után mindent megértesz, könnyedén megszokod az akcentust, bármilyen bonyolult szöveget képes vagy elolvasás után értelmezni, vitákban részt tudsz venni a jellegzetes kifejezések használatával, beszámolókat, szakmai művek összefoglalóját meg tudod írni.

Ehhez a szinthez semmi egyéb nem kell a C1-hez képest, mint sokkal több olvasás, beszéd és hallgatás a célnyelven.

Forrás: https://europass.cedefop.europa.eu/hu/resources/european-language-levels-cefr

 

Te milyen szinten állsz spanyolból? Nehéz volt eljutnod odáig?

 

Kövess a Facebookon, tanulj velem minden nap valami újat spanyolból! https://facebook.com/spanyolonline

Instagram oldalamon csodás képek, vicces kifejezések, hasznos nyelvtani szösszenetek várnak! https://instagram.com/spanyolonline