A nyelvtanulás a tanulási szokások összessége. Itt egy játékos teszt, hogy megállapítsd, te mely szokásokat követed a nyelvtanulás során. Melyik állat vagy?

 

Cápa – el tiburón: a nyerő

Kitűzöl egy célt, és azt tűzön-vízen át végigviszed. Lehet az nyelvvizsga, társalgási fejlődés, vagy a nyaraláshoz szükséges aktív szókincs összeszedése, senki nem állíthat meg abban, hogy eljuss a célodig. Nyerésre játszol, és pontosan tudod, ehhez milyen áldozatokat kell meghozni. Tisztában vagy vele, hogy a siker nem hullik az öledbe, azért tenni is kell valamit.

Előnyei ennek a típusnak: a győzelem garantált!

Hátrányai: sok egyéb teendőt a háttérbe szorítasz a nyelvtanulás miatt, talán túl sok áldozatot vállalsz, mert nem bízol magadban, abban, hogy kevesebbel is eléred a célt.

 

Mókus – la ardilla: az örök gyűjtögető

Ha megjelenik egy új nyelvkönyv, annak a te polcodon a helye. Havonta egyszer megveszel egy spanyol nyelvű újságot, az internetes könyvjelző-gyűjteményed felét pedig nyelvi oldalak, fórumok teszik ki. A baj csak az, hogy a gyűjtögetésnél nem jutsz tovább: sosem nyitod ki a könyveket, újságokat, és soha többé nem nézed meg az elmentett oldalakat. Mint az a mókus, amelyik elássa a diót, aztán nem emlékszik rá, hová rejtette. Mindig a ‘majd ha..’ kezdetű mondatokkal igazolod magad: majd, ha tovább lesz világos, elkezdek tanulni… Majd, ha befejezzük ezt a projektet a munkahelyen…

Előnyei: csinos kis könyvtárat gyűjtesz össze az évek során.

Hátrányai: egyre tolódik a nyelvtanulás kezdő időpontja, végül megunod, és átnyargalsz egy másik nyelvre. Több kitartás, kevesebb könyvvásárlás, és indulhat a tanulás!

 

Elefánt – el elefante: a fontolva haladó

Tudvalevő, hogy az elefánt memóriája nagyon jó. Ha te nyelvtanulási elefánt vagy, bármit olvasol vagy tanulsz, az megmarad benned. Nem viszed túlzásba a tanulást: minden nap egy picike fordítás, pár új szó megtanulása, a célod nem a rohanás, hanem, hogy mindent pontosan vissza tudj adni. A „fontolva haladó” jelző tökéletesen illik rád.

Előnyei: biztos alapokon nyugvó nyelvtudást szerzel.

Hátrányai: ha konkrét dátumot tűzöl ki (pl. nyelvvizsgázni szeretnél), ez a tempó nem túl célravezető. Be kell iktatnod extra foglalkozásokat, nyelvórákat is.

 

Lajhár – el perezoso: a lusta

„Holnap szódolgozat a nyelvórán? Mindjárt tanulok, csak előtte szundítok egyet, hogy friss legyen az agyam…” Te vagy az, aki bárhol, bármikor képes életrevaló kifogással előállni a tanulást illetően. Többnyire a pihenést, az internetezést vagy a kávézást választod a szótanulás helyett. A házikat rendre „elfelejted” megírni, a könyved többnyire otthon marad.

Előnyei: mindig kipihent vagy, ez tény.

Hátrányai: ha valaha is nyelvismeretre lesz szükséged, biztos, hogy ezzel a „módszerrel” semmire sem mész. Jobb lesz, ha átvedlesz valami másik állattá, mert ennél bármelyik másik jobb!

 

Kisegér – el ratoncito: a kapkodó

Mindenhol mindent jól akarsz csinálni, ezért sehol sem csinálsz igazán jól semmit. Egyik héten angolt tanulsz, mert a munkahelyen fel kell hívnod egy külföldi kollégádat, a másik héten spanyolt, mert tetszik a hangzása. A házi öt perccel az óra előtt jut eszedbe, akkor gyorsan összedobod. Szódolgozat után egy órával már nem emlékszel a szavakra. Időhiány miatt a fordításokat az internetről írod le, emiatt a zöme kész zagyvaság. Az órákról késel, és szünetben firkantod le a kihagyott részeket egy csoporttársadról.

Előnye: valamennyire foglalkozol a nyelvvel, ezt lehet még jó irányba terelni.

Hátránya: nem lesz igazán mély tudásod, csak a rövidtávú memóriádat használod, így nem tudnak a szavak, a nyelvhasználat leülepedni. Kicsit állj le a pörgéssel, és rendezd át a teendőidet, hogy valóban minőségi időt tudj fordítani a nyelvtanulásra!

 

Kutya – el perro: a hűséges

Te vagy az, aki sosem ábrándulsz ki egy percre sem a nyelvtanulásból. Ha egy dolgozat rosszul sikerül, csalódottság helyett a javításra hajtasz. Rendkívül kitartó vagy, hűséges a tanárhoz, éveken át ugyanannál tanulsz. Nálad a könyv legutolsó apróbetűs feladata is ki van töltve, a nyelvtani részek széljegyzetekkel ellátva. Addig tanulsz egy nyelvet, míg középfok fölötti szintig el nem jutsz, aztán óvatosan belekezdesz a következőbe, de a régit is folyamatosan szinten tartod. Ha pedig a tanárod vagy egy anyanyelvi megdicséri a tudásodat, a motivációd az egekbe szökken.

Előnye: komolyan veszed a nyelvtanulást, biztos sikert érhetsz el ezen a területen.

Hátránya: talán néha túl alapos vagy, túl sokat kérdezel. Törekedj arra, hogy a kielégíthetetlen tudásvágy ne csapjon át teljesen fölösleges dolgok megtanulásába csak azért, hogy elmondhasd magadról: ezt is tudom.

Te melyik típusba tartozol? És melyikbe szeretnél? Írd le!

 

Minden típusnak szívből ajánlom újrakezdő-rendszerező 15 leckés email-tanfolyamomat sok ajándékkal megspékelve. A 15 leghúzósabb nyelvtani téma egy helyen érthetően magyarázva… Iratkozz fel te is!

Facebookon és Instagramon sok érdekes bejegyzésből tanulhatod a spanyolt. Te követsz már?