A nyelvtanulás roppant egyszerű manapság. Csak leülsz a net elé, böngészgetsz kicsit és máris több ezer ingyenes tananyagra bukkanhatsz. Hiszen ez fantasztikus! Vagy mégsem?

 

Az élet minden területén eláraszt minket a kért vagy kéretlen információ. Nincs ez másképp akkor sem, ha úgy határozol, új nyelvet szeretnél megtanulni. Ingyenes feladatok, leírások tömegével találod magad szemben, és alig győzöd kiválogatni a jobbnál jobb portálokat. Aztán eltelik két hónap, és még mindig ugyanott tartasz a nyelvvel, ahol előtte: sehol. Kijelented, hogy a nyelvtanulás nem neked való és hagyod az egészet. Nem kéne!

Mutatom, miért!

 

Mert ingyen van

Viccesen hangzik, de az ingyenesség az egyik legnagyobb visszatartó erő a tanulásban, már ha felnőttként tanulsz. Azt a tananyagot sokkal jobban becsülöd, amit a verejtékkel megkeresett, összespórolt pénzeden vettél, mint azt, amit csak úgy odatettek eléd. A pénzért megvásárolt könyveket, tananyagokat jobban áthatja az újdonság varázsa, tovább találod érdekesnek és kitartóbban jársz rájuk.

 

Mert nincs rendszer

Tegyük fel, hogy kezdő vagy és találsz a neten egy ingyenes anyagot, ami bemutatja a gustar ige ragozását. Lelkesen megtanulod, és mindenkinek felmondod a családban, aki szembe jön. Ez szuper, de mi a hasznod belőle? Mondatba tudod netán foglalni? Tudsz említeni hasonló igéket? Egyáltalán, érted, miért -o, -as-, a, -amos, -áis, -an a ragja és nem -o, -es, -e, -emos, -éis, -en? A legégetőbb hátránya az ingyen anyagoknak, hogy kis szigeteket tanít meg neked a nyelvből, de nem mutatja meg, hogyan építhetsz közéjük hidakat. Pontokat tanít és nem rendszert; nem helyezi be a globális egészbe a részeket. Így a tudásod mindig rendszertelen, összefüggések nélküli marad.

 

Mert nincs önellenőrzési lehetőség

Ritkán találkozom olyan ingyenes nyelvi anyaggal az interneten, ami még feladatokat is kínál az adott téma elsajátítására, olyat meg végképp nehéz találni, ami megoldókulcsot is ad. A legnépszerűbb formátum erre a teszt; az interaktív feleletválasztós formula megmutatja ugyan a helyes megoldást, de azt sajnos nem mondja el, miért épp az a jó választás, ami. Dehát, ne várjunk el ennyi mindent egy ingyenes anyagtól, ugye?

 

Mert vagy jó, vagy nem

Mi van akkor, ha a tananyag, amit találtál, egy orbitális marhaság? Honnan fogod felismerni a hibákat? A spanyolban például az ékezetek szerepe messze túlmutat a hangsúlyos-hangsúlytalan szótagok megkülönböztetésén. Mégis, szinte nincs olyan ingyenes anyag a neten, ahol jól használnák őket. Csak a szerencséden múlik, hogy a tananyag, amire rábukkantál, megbízható-e vagy sem, és ez nem túl biztató…

 

Ezek szerint az ingyenes nyelvtanulás nem is jó?

Dehogynem, de csak bizonyos feltételek teljesülése esetén.

– Biztos forrásból származzon az anyag (például, nyelvtanár vagy nyelviskola által összeállított);

– tudd, hogy mit tanulsz, tudd elhelyezni a részt az egészben;

– az elmélet mellett gyakorlati részt is tartalmazzon, ellenőrzéssel, magyarázattal!

 

Ilyen például az ingyenes kezdő szókincsfejlesztő e-tanfolyamom, ami a fenti rostákon simán átmegy: nem csak szószedeteket tartalmaz, hanem hozzá kapcsolódó nyelvtant is (híd a szigetek között), feladattal és megoldókulccsal ellátott, és még mp3-ban is meghallgathatod a szószedeteket.

 

Kövess Facebookon és Instagramon, hogy sok hasznos és érdekes tanulnivalót mutathassak!