Bármelyik nyelvből nyelvvizsgázol, biztos, hogy az alábbi típusok valamelyikébe tartozol. Azonosítsd be magad, hiszen a nyelvvizsga felkészülés ettől nagyban függ!

 

Első: „Éppenhogycsakittvagyok” típus

Ha múlt hónapban még a közelmúltat tanultad, de most májusban mégis elmennél a nyelvvizsgára, te ebbe a típusba tartozol. Gyorsan, intenzíven szeretsz tanulni, egy hónap alatt mindent átnézni, aztán azon frissiben elmenni a vizsgára. Magántanár segíti a felkészülésedet, de te magad is nagyon sok időt, energiát feccolsz a tanulásba szabadidődben.

Ennek a módszernek a veszélye az, hogy mire mind a tizenvalahány igeidőt és -módot végigveszed, óriási káosz lesz a fejedben, mert nem tudtak leülepedni a dolgok, a helyes használat, a rendhagyó igék, a különbségek, stb. Ezért a te felkészülésednek jelentős részét az ismétlés tegye ki! Mindegy, hogy egyszerű cikkeket olvasgatsz a neten, vagy dalszövegeket fordítasz, netán spanyol nyelvűre állítod a mobilodat vagy a skype-odat, a lényeg, hogy az új ismeretek elsajátítása mellett add meg az esélyt magadnak a régiek memorizálására is. A nyelvvizsga így nagy valószínűséggel sikerülni fog, talán nem maximum ponton, de nem is ez volt a célod.

 

Második: „Biztos tudás, biztos nyelvvizsga” típus

Te vagy az, aki már három éve a nyelvvizsgára készül, sőt, azért kezdted el a tanulást, mert tudtad, hogy három évre rá május 16-án középfokú spanyol nyelvvizsgát szeretnél tenni – mi az hogy, FOGSZ tenni! Magabiztosan és nagyon időben vágtál bele a tanulásba, módszeresen, az ismereteket elmélyítve haladsz, mindenre rákérdezel, minden új szót megnézel, a teljes megértésre törekszel. Nem zárod ki, hogy a középfokú után megugrod a felsőfokút is, mondjuk két év múlva.

Nálad a tanulás az élet része, ezért biztos, hogy nem lesz gondod a vizsgán. Mivel arra törekszel, hogy a lehető legtöbb pontot összegyűjtsd, jó, ha az eddigi módszeredet követed: mindent szépen, komótosan tanulj meg. Az ismereteid elmélyítésére kiváló lehet könnyített olvasmányok bogarászása vagy speciális témákat feldolgozó könyvek. Fontos azonban tudnod, hogy száz százalékos nyelvvizsgát valószínűleg nem fogsz produkálni, ne ess át a ló túloldalára, nehogy csalódj magadban, amiért „csak” 93 százalékos tesztet írtál!

 

Harmadik: „Namármegintittvagyok” típus

Te vagy az, aki már többedszerre fut neki a nyelvvizsgának. Pár ponton múlt az egész, és mivel a szabályok szerint, ha egy részfeladatnál nem teljesítjük a 40%-ot, akkor az egész nyelvvizsga bukta, nem sikerült eddig a tudásodat papírra váltanod. Emiatt csüggedt és kedvetlen vagy, nyűgnek érzed a felkészülést, a dátum közeledtével az a bizonyos gombós is egyre nagyobb a torkodban, és nem tudod, miért, de egyre hangosabban lüktet az agyadban: nem fog sikerülni, nem fog sikerülni…

Nálad a legeslegfontosabb mozzanat, hogy túllendülj a pesszimizmuson és az önbizalomhiányon. Amíg ezt nem teszed meg, nem tudsz teljes szívvel készülni a középfokúra. Hogyan teheted meg ezt? Először is, fókuszálj arra a gondolatra, hogy sikerülni fog! Képzeld el magadat a nyelvvizsgával a kezedben, vagy ahogy épp fénymásolod, hogy egy szuper álláspályázathoz mellékeld az önéletrajz mellé. Aztán keress anyanyelvi környezetet! Járhatsz salsázni, a Cervantes Intézet könyvtárába és programjaira, vagy egyszerűen keress a neten olyan oldalakat, ahol anyanyelvűekkel cseveghetsz. Újra fel kell fedezned a spanyol nyelvtanulás szépségeit. Szerintem keress olyan tanárt is, aki képes motiválni és visszaállítani megtépázott önbizalmadat. A felkészülés során azokra a feladatokra fókuszálj, amelyek rosszul sikerültek a legutóbbi megmérettetésen. A másik, hogy próbáld meg a részidődet javítani: ami jól megy, annál azt is gyakorold, hogyan tudod gyorsabban megoldani, hogy több időd jusson arra, amiben nem vagy olyan profi, és ne kelljen összecsapni, ezzel is rontva az esélyeket.

 

Ajánlom továbbá nyelvtani rendszerező email-tanfolyamomat! Itt mindent megtalálsz, amit egy spanyolos rettegve tanul…

Facebookon és Instagramon sok érdekes bejegyzésből tanulhatod a spanyolt. Te követsz már?