Nincs időd nyelvet tanulni? Lehet, hogy csupán nem veszed észre, mennyi holt idővel rendelkezel, amit akár nyelvtanulásra is fordíthatnál. Íme, nyolc hely és szituáció a nyelvtanuláshoz.

 

Elismerem, az alábbi pontok többségénél némi előzetes munkára is szükség van. Sok helyütt ugyanis azt javaslom, hallgass nyelvi szövegeket az olvasás helyett, ehhez pedig az kell, hogy a hallgatnivalót rögzítsd előzetesen a telefonodon vagy a számítógépen. Ma már minden telefon képes hangfelvétel készítésére, amit aztán könnyedén visszahallgathatsz. Légy kreatív, az alábbi ötletek pedig azt is megmutatják, hogyan!

 

Nyelvtanulás séta, futás közben

Nehezen megy a szótanulás? Vedd fel magnóra a számodra legnehezebben megjegyezhető szavakat és játszd le újra és újra futás vagy a buszhoz kullogás közben! Tíz hallgatás után garantálom, mindegyiket megtanulod!

 

Nyelvtanulás a várakozási idő alatt

Hányszor állunk sorba hosszú percekig a bankban, a pénztárnál, az orvosi rendelőben, nem igaz? Mindig legyen nálad vagy hangfelvétel, amit ilyenkor hallgathatsz, vagy egy könnyű szöveggyűjtemény, újság, amit olvasgathatsz!

 

Nyelvtanulás a zuhany alatt

Miért ne lehetne hanganyagot hallgatni zuhanyzás közben? Ha csak 2-3 szó ragad meg benned a felvételből, már megérte!

 

Nyelvtanulás utazás közben

Ezt sokan alkalmazzák, de kár lenne kihagyni, hiszen a legértékesebb lopott időt tudjuk a villamoson, metrón, távolsági buszon szerezni nyelvi készségeink fejlesztéséhez.

 

Nyelvtanulás a konditeremben

Megint az mp3 lejátszót hívhatod segítségül, hogy két fekvenyomás között a fejedbe másszon néhány új szó vagy szövegrészlet. Ha memorizálnod kell nyelvi szöveget például az iskolába, kiváló lehetőség, ha öt percben felolvasod a szöveget otthon, felveszed a hangodat és edzés alatt minél többször egymás után meghallgatod. Ez afféle passzív tanulásként működik: szinte oda sem kell figyelned, mert egy idő után automatikusan megjegyzed a hallottakat. Olyan ez, mint a dalok a rádióból: sosem ültél neki bemagolni a dalszövegeket, mégis mindet fújod kívülről, mert óránként lejátssza a rádió.

 

Nyelvtanulás főzés, házimunka közben

Hány és hány elfecsérelt órát töltenek a háziasszonyok a konyhában! A kezük szorgosan jár a főzés, mosogatás közben, az agyuk viszont csak passzív szemlélőként van jelen. Mi lenne, ha az agykapacitásunkat nyelvtanulásra fordítanánk? Míg sül a hús vagy szépülnek az edények, a fülünkbe duruzsolja az mp3 lejátszó a nyelvi szövegeket, szógyűjteményeket, dalokat. Ugyanez természetesen alkalmazható a vasalásra, portörlésre, felmosásra, és még sorolhatnám.

 

Nyelvtanulás a játszótéren

A gyerek megy, amerre lát, mihelyest a játszótérre érünk vele, mi pedig ott ülünk a padon és nézünk ki a fejünkből. Máskor legyen a táskában egy nyelvkönyv, vagy a jól bejáratott hangfelvétel a telefonon! Akinek kisebb babája van, szintén szuper holt időt tud keríteni a sétáltatás közben.

 

Nyelvtanulás a WC-n

Tudom, inkább egy jó magazin, míg unatkozik az ember a klotyóban, de azért bevallhatjuk: nyelvkönyvet is ugyanúgy lehet a WC-n olvasgatni… 🙂

 

A Spanyolonline szinte összes anyaga kivétel nélkül alkalmas az online tanulásra, és még az ingyenesek között is találsz felvételeket. Iratkozz fel Youtube-csatornámra vagy szókincsfejlesztő e-tanfolyamomra, ahol mp3 felvételben is megkapod a szavakat!