Gyakori kérdések Jooble

A spanyol nyelvvizsga számokban

2017-11-14

A spanyol stabilan tartja pozícióját a legnépszerűbb nyelvvizsga nyelvek között. Megnéztem, az idén eddig milyen számok sikerültek a spanyol nyelvvizsgán!

 

A spanyol nyelven nyelvvizsgát tévők száma a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ statisztikái szerint újra emelkedő tendenciát mutat. 2008-2010 tájékán évente 1500-1800 körül volt azoknak a száma, akik spanyolból vizsgáztak. A rá következő években ez a szám kicsit leapadt, 2016-ra viszont elérte az 1300 főt, az idén pedig már 1161-en vágtak neki a vizsgának, tehát valószínűleg év végéig újra meglesz az 1300 fő. (Minden nyelvből 2008-2010 táján voltak a legtöbben a nyelvvizsgázók.)

 

Ez az idei 1161 fő az öszes nyelvvizsgázót magában foglalja. Közülük 791 vizsgázó sikeres spanyol nyelvvizsgát tett, míg 370-en újra kell, hogy próbálkozzanak, ha papírt szeretnének. 

A statisztikákból az is kiderül, hogy a spanyol Budapesten a legnépszerűbb, ezt követi érdekes módon Kelet-Magyarország. Nyilván ez függ a vizsgáztatóhelyek számától is. 

 

Korosztályos bontásban is megnézhetjük a nyelvvizsgázók számát. Ebből kiderül, hogy spanyolból az eloszlás meglehetősen egyenetlen, mert a vizsgázók 84%-a a 14-29 évesek közül kerül ki. Nyilvánvaló, hogy a spanyol nyelvvizsgát sokan az egyetemi felvételihez járó plusz pontok miatt teszik le. Ugyanez az arány egyébként mind angolból, mind németből tetten érhető. 

 

Nyelvek szerint sajnos nincs bontás a nyelvvizsga szintekről, az viszont egyértelmű, hogy a középfokú nyelvvizsgát preferálják a legtöbben. 2017-ben eddigi adatok szerint 5147 alapfokú, 77410 középfokú és 12056 felsőfokú nyelvvizsgát próbáltak meg a nyelvtanulók az összes elérhető nyelvből összesen. 

 

Itt vannak a legnépszerűbb idegen nyelvek a nyelvvizsgázók száma szerint sorrendben:

angol: 67715 fő

német: 19197 fő

eszperantó: 1678 fő

francia: 1450 fő

lovári: 1425 fő

spanyol: 1161 fő

 

Ha levesszük a listáról az eszperantót és a lovárit, amelyeknél egyértelmű, hogy a diplomához szükséges nyelvvizsga megszerzése miatt tolonganak rá a vizsgázók (nem mintha érdemes lenne: a lovárit megpróbálók 47%-a, míg az eszperantóra befizetők 58%-a sikertelen nyelvvizsgát tett, ugyanez az arány a spanyolnál csak 31%), látható, hogy a spanyol a negyedik legnépszerűbb nyelv a vizsgán. 

 

Tapasztalatom szerint, és ez a statisztikákból nem annyira látszik, a spanyolul tanulók száma évek óta megelőzi a franciát tanulókét, csak a spanyolosok nem a nyelvvizsgáért tanulják a nyelvet. Rengetegen költöznek Spanyolországba, mert imádják a kultúrát, az embereket, nem utolsósorban pedig jól meg tudnak élni a szakmájukból.

Azok is meglehetősen sokan vannak, akik itthon, multi cégnél dolgoznak és spanyol nyelvterület ügyfélszolgálatát látják el. Belőlük nagyon sok kell, tekintve, hogy hatalmas cégek telepítették Magyarországra a teljes spanyol nyelvű ügyfélszolgálatukat, ami nyilván nem csak a spanyol, hanem a latin-amerikai piacokat is magában foglalja.

És akkor még nem is említettük azokat a hobbi-nyelvtanulókat, akik egész egyszerűen szerelmesek a spanyol nyelvbe, zenébe, filmekbe, életérzésbe, tájakba és még sorolhatnám, és érzelmi megfontolásból tanulnak spanyolul. Legtöbbször ők sem a nyelvvizsgára hajtanak, csak arra, hogy boldogok legyenek, mert nekik ez kell a boldogsághoz. :)

 

Ha most kezdted a spanyolt és a középfokú nyelvvizsga vagy nyelvtudás a célod, nézd meg ezt a csomagot, ami teljesen kezdő szintről visz el középfokú nyelvtudásig: https://spanyolozzotthonrol.hu/csomagok/spanyol-kezdotol-kozepfokig-gigapack