Gyakori kérdések Jooble

Hogyan gyakorold a hallás utáni szövegértést?

2018-03-05

A hallás utáni szövegértés az egyik legfontosabb kompetencia az idegen nyelv tanulásában, ám ezt lehet a legnehezebben elsajátítani. Segítek pár tippel!

 

Nehéz feladat, de az alábbi tippekkel neked is sikerülhet fejlődni a hallás utáni szövegértés témájában, akár kezdőknek is!

 

1. Nézd meg a neten kedvenc filmjeid spanyol nyelvű előzeteseit

A kedvenc filmjeidet nyilván ismered, tehát nem lesz idegen számodra a téma. A filmelőzetesekben vagy egy narrátor mond pár mondatot a filmekről, vagy a jelenetekből ollóznak ki részeket. Mindkettőből tanulhatsz hasznos kifejezéseket!

 

 

2. Hírportálok Youtube csatornái

Kedvencem a BBC Mundo, itt: https://www.youtube.com/user/BBCMundo  Rövid riportokat, híreket készítenek a legváltozatosabb témákban, rengeteg anyagot forgatnak a számunkra szinte ismeretlen, ám annál vonzóbb Latin-Amerikában. Amikor valaki beszél a videóban, azt feliratozzák is, mindemellett néhány mondatot is beszúrnak a videókba, amelyeket elolvasva nagyobb rálátásod lesz a témára. Én eléggé rákattantam, mert tényleg szuper érdekesek a videók!

 

 

3. Dokumentumfilmek

A videók egyik alkategóriája a dokumentumfilmeké, amelyet azért tartok fontosnak kiemelni, mert mindig a legékesebb spanyolsággal szóló bácsi a narrátor, és lehetőleg szép lassan is beszél. Csak írj be egy téged érdeklő témát a Youtube-ra és máris kidob egy rakás dokumentumfilmet. Ha valamelyikre rákattintasz, jobb oldalt máris ott sorakoznak a vele rokonságban álló videók, csak bírd idővel! Én például beírtam, "la creación de la Tierra" és többek között ezt az emészthető hosszúságú 24 perces videót is kidobta találatként: https://www.youtube.com/watch?v=FgdBE127FCQ  

 

 

Lájkold Facebook oldalamat, hogy minden nap kapj egy kis spanyolos inspirációt!

 

 

4. Sorozatok, sztárinterjúk

Ha találsz 1-2 részt, jobb híján részletet spanyolul a kedvenc sorozatodból, ne habozz! Érdemes megnézni, hiszen már ismered a történetet, a szereplőket, könnyebb lesz a szövegértés spanyolul is. Ha pedig van kedvenc színészed, színésznőd, keress rá a nevére Youtube-on egy spanyol szóval, például: "Viola Davis entrevista". Az említett dívám történelmi jelentőségű Emmy-beszédét például megtaláltam spanyol felirattal, nézd meg te is! https://www.youtube.com/watch?v=QnwjjWr2ZGY 

 

 

5. Egész estés mozifilmek

Ha már jó kis rutint szereztél a fent felsorolt videótípusok segítségével, ugorj fejest egy spanyol nyelvű mozifilmbe! Ebben szintén dúskál a Youtube, csak be kell írnod: "película completa". Nem mondom, hogy minden találat ötcsillagosra értékelhető alkotás, de a cél érdekében mindent! :)

 

 

+1 TIPP

 

A nyelvtant meg lehet tanulni egy jobb nyelvkönyvből. A szavakat sok-sok szószedetből (persze azzal még nem biztos, hogy fogod tudni mondatba helyezve használni őket). A fogalmazás viszonylag egyszerűen megy, ha vannak előtted hasznos példaszövegek. A hallás utáni szövegértés viszont már több gondot okoz, főleg a kezdőknek.

 

Mire lenne szüksége egy kezdőnek? Olyan hanganyagokra és/vagy videókra, amelyekben feliratkozva beszélnek spanyolul, esetleg elérhető az átiratuk. Olyan anyagra, ahol a számukra még érthetetlen szerkezeteket valaki magyarul is tolmácsolja.

 

A haladóknál a szóról szóra fordítás, a feliratozás már nem annyira életbevágó. Számukra az lenne a hasznos, ha a szövegben elhangzott idegen szavakat látnák leírva, magyar megfelelővel, és ezáltal le tudnák magukban fordítani a mondatokat. Az sem ártana, ha szövegértésre irányuló kérdéseket kapnának, hogy lemérhessék, értik-e egyáltalán a lényeget. Ehhez persze elkelne egy megoldókulcs is, hogy lehetővé váljon az önellenőrzés.

 

Szóval, a hallás utáni szövegértés otthoni fejlesztése komplex feladat, amelynek sajnos szinte egyetlen spanyol tananyag sem tudott eddig eleget tenni. Ezért készítettem a ma megjelent MP3 szövegértés kezdőknek és MP3 szövegértés haladóknak című hanganyagokat, átirat e-bookkal. Nézd meg a linkekre kattintva, miről is van szó!