Egyre többen felismerik a spanyol gazdasági nyelvvizsga hasznát és választják második nyelvnek a spanyolt, részben egyéni preferencia, részben a helyesen felismert igény miatt.

 

A spanyol gazdasági nyelvvizsga megszerzése két vizsgahelyen lehetséges: a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE), valamint a Budapesti Corvinus Egyetemen. Minden esetben középfokú nyelvvizsgát veszek alapul, lévén ez a leggyakoribb a spanyol szakmai nyelvvizsgák között.

 

Spanyol gazdasági nyelvvizsga a BGE-n

A Budapesti Gazdasági Egyetem tesztjében találhatsz két szövegértést, egy levélírást és egy összesen 40 pontos tesztet, melyben a legfondorlatosabb módon kombinálják a spanyol nyelvtant a gazdasági szókinccsel. Van itt szóképzés (főnévből melléknevet vagy igéből főnevet), lyukas szöveg, vonzatos igék, ser/estar/hay, rövidítések feloldása, múlt idők helyes használata, hogy csak a gyakoribb feladattípusokat említsem. A honlapon találsz példa feladatsort, itt:

http://www.bgf.nyelvvizsgak.hu/page/default.asp?id=PMSTDL

 

Ami a szóbelit illeti, az egy kedves beszélgetéssel kezdődik, melyben elmondod, hol tanulsz/dolgozol, hol voltál gyakorlaton, mi a szakdolgozatod témája, mik a terveid a spanyollal, egyáltalán, miért pont spanyolul tanulsz. Aztán jöhet a java: egy spanyol nyelvű szöveget kell összefoglalnod magyarul, majd két témakör közül választhatsz egyet, melyet kifejtesz a bizottság előtt. Aztán már csak a szituáció van hátra, és túl is vagy rajta! Ja, és persze a magnózás…

 

Spanyol gazdasági nyelvvizsga a BCE-n

A Budapesti Corvinus Egyetem a másik hely, ahol bizonyítványt szerezhetsz gazdasági spanyolból. Az írásbeli meglehetősen hasonló a fent részletezetthez, természetesen itt is van levélírás, szövegértés, a sort pedig a nyelvismereti teszt zárja (lyukas szöveg, szóalkotás, prepozíciók, mondatok átalakítása, stb.).

 

szóbeli tartalmazza a hallás utáni szövegértést. További feladatok még: bevezető beszélgetés, spanyol nyelvű szöveg részletezése elolvasás után, és az ebből kibontakozó beszélgetésben rejtik el a tételt is, mivel a szöveg mindig egy gazdasági témához kapcsolódik. A szituáció itt sem maradhat ki a feladatok közül.

A Corvinus vizsgafeladatokat az alábbi linken részletezik:

http://www.corvinusnyelvvizsga.hu/page/default.asp?id=HPAEGN

 

Mi a különbség a két gazdasági nyelvvizsga között?

Amint látod, a két vizsga egészen hasonló. Ha eltérést keresünk, inkább a szóbeli részben találhatunk. Míg a BGE-n spanyol nyelvű szöveget kell magyarul elmondanod, addig a Corvinuson spanyol nyelvű szöveget kísérelhetsz meg spanyolul tolmácsolni. A döntésed függhet például attól, hogy mennyire vagy képes rögtön magyarra fordítani és magyarul átadni az olvasott szöveg lényegét. Ha könnyebbnek érzed, hogy a spanyol nyelvű szöveget spanyolul kell összefoglalnod, a Corvinus szóbelije közelebb állhat hozzád.

Természetesen rajtad múlik, melyiket választod.

 

Gazdasági nyelvvizsga felkészítő csomagommal rengeteg gyakorló feladatot kapsz, amelyek eredményesen készítenek fel mind az írásbeli, mind a szóbeli részre. Nézd meg: GAZDASÁGI NYELVVIZSGA CSOMAG

Facebookon és Instagramon sok érdekes bejegyzésből tanulhatod a spanyolt. Te követsz már?

Iratkozz fel ingyenes nyelvvizsga tippjeimért!