Bizony, ragozni is tudni kell, ha szeretnél értelmes spanyol mondatokat alkotni. A továbbiakban ahhoz adok néhány támpontot, hogyan lehet a spanyol igeragozás könnyebb számodra.

 

A spanyol igeragozás nem mondhatom, hogy könnyű téma. Vagy talán mégis az: ha kellő elszántsággal gyakoroljuk, felfedezhetjük azokat az apró összefüggéseket, amik a spanyol igék közti „kapcsolati hálót” fenntartják.

 

Íme, néhány trükk a spanyol igeragozás gyakorlásához!

 

Grafománoknak

A legősibb: ragozd el az összes igét, ami az utadba kerül! Persze csak épp abban az igeidőben vagy igemódban, amit épp tanulsz, különben száz évig görbülnél a füzet fölött. Egy volt tanítványom büszkén mutatta meg pöpecül kivonalazott-kitöltött igeragozós táblázatait, amiket az imperfecto elsajátításához készített. Sok gyönyörű kis táblázat egymás alatt – nagyon megdicsértem őt érte! 🙂 Persze nem fontos táblázatba önteni az igéket, de az mindenképp jó, ha szellősen és áttekinthetően oldod meg az elrendezést. Ennek a módszernek két nagy előnye van. Egyrészt, ha az igéket elragozod és leírod, már jobban rögzülnek. Másrészt, bármikor vissza lehet keresni őket és a táblázatos elrendezés miatt ez könnyen is fog menni.

 

Igecsoportok

Nekem ez vált be leginkább, amikor még csak tanultam a spanyolt. Bármelyik igeidőnél bevethető és nem olyan melós, mint a grafomános verzió. A lényeg, hogy minden rendhagyó igecsoportból tanulj meg egy darab spanyol igét elragozni, és gyűjtsd ki mellé azokat, amik ugyanolyan rendhagyóságot követnek, mint az első ige! Ha a csoportokat tanulod meg, elég lesz csak felidézni a „vezérige” ragozását ahhoz, hogy a csoport többi tagját is bármikor el tudd ragozni. Például, ha a jelenben tőhangváltó igéket tanulod, akkor elég a seguir igét megtanulni ragozni és köré gyűjteni még a servir, pedir, vestir, medir, stb. igéket. Vizuális típusoknak nagyon megéri ezt rajzba is önteni: pl. egy csokor lufi, mindegyik lufiban egy igével. 🙂

 

Mondatok özöne

Ez a módszer is időigényes, viszont ez adja vissza leginkább az igeragozás megtanulásának a lényegét. Miért tanulunk spanyol igét ragozni? Hát azért, hogy mondatba tudjuk foglalni ugyebár! Fogod az igét, elragozod és mindegyik alakjával írsz egy mondatot. (Én is épp ezt csináltam az Első 160 spanyol igém című e-bookban, amiben majdnem ezer spanyol példamondatot találsz! Ebben a csomagban meg tudod vásárolni.) Nem kellenek kacifántos mondatok, a lényeg azon van, hogy értelmes legyen és az ige a megfelelő alakban szerepeljen benne.

 

Igebogarászós

Szerettem ilyet is „játszani” annak idején, szerintem nagyon hasznos kis gyakorlat! Keress egy szintednek megfelelő szöveget internetről vagy nyelvkönyvből, mentsd le / nyomtasd ki. Ezután haladj mondatról mondatra és jelöld meg benne az igéket! Ha ezzel is megvagy, menj újra végig a szövegen és minden bejelölt igéről mondd el, hogy melyik ige az, melyik személyben és melyik igeidőben! Ahol öt másodpercnél többet gondolkodsz, ott bibi van: azt az igét adott igeidőben végig kell ragoznod.

 

Ha van egyedi módszered a spanyol igeragozás gyakorlására, kíváncsian várom hozzászólás formájában!

Hétről hétre sok érdekességgel készülök neked Facebook és Instagram oldalamon is. Kövess, hogy ne maradj le az újdonságokról!