Mit tanulj meg elsőként a spanyol nyelvből? Ez a pár téma alapvetően szükséges, hogy elkezdhesd a spanyoltanulást!

 

Az alábbi szemléletes példa hűen tükrözi, mi a különbség a világ legtöbbet koptatott nyelve, az angol, valamint a spanyol nyelv között. Ha magad elé képzelsz egy csúcsán álló háromszöget, nos, az az angol nyelv. Az elején (a csúcsán) nagyon keveset is elég tudni ahhoz, hogy meg tudj szólalni. Néhány szóval elboldogulsz, az igéket még csak ragozni sem kell. Ha viszont mondjuk középfokú szintről ugranál fesőfokra, nos, lesz dolgod a felkészüléssel, hiszen ahogy haladsz felfelé, vagyis „befelé” a nyelvbe, úgy szélesedik a háromszög teteje. Mindez a nyelvtanra értelmezhető leginkább.

No, a spanyol épp ennek az ellenkezője. Mintha csak a gízai piramisok közül néznénk valamelyiket. Mi következik ebből? A spanyolban sokat kell melózni az alapoknál, hogy meg tudj szólalni, még többet, hogy elérd a középfokot, de a középfok és a felsőfok között csak árnyalatnyi különbségek vannak nyelvtanban.

Egy kezdő spanyolosnak épp ezért nehéz eldönteni, mik azok a témák, amikkel lefektetheti nyelvtanulása alapjait, hogyan szelektáljon, ha autodidakta módon alapozza meg tudását. Szerintem ezekkel kezdd:

 

Nr. 1. A spanyol ABC, példaszavakkal

Alapvető, hogy az általunk elsajátítani kívánt nyelvnek ismerjük a betűkészletét. Egyrészt, ezzel már közelebb kerültünk, hogy egyáltalán felismerjük az adott nyelvet (gondolok itt az ñ-re például, ami más nyelvben nincs), másrészt, a szótárazás tudománya is az ABC ismeretét igényli. A példaszavak azért fontosak hozzá, mert rögtön megtanulod a kiejtési sémákat: milyen betűt hogyan ejtünk adott betűkapcsolat esetén.

 

Nr. 2. Számok 0-100

A spanyol számok kellenek az életkor kifejezéséhez, az órához, de még a lakcímhez is. Első körben 100-ig javaslom a megtanulásukat, az első 100 spanyol számmal aztán már jól el tudsz boldogulni különféle helyzetekben.

 

Nr. 3. -AR végű igék

Majd fogod látni, hogy a spanyolban háromféle igecsoport létezik. Az első, legalapvetőbb csoport az -AR végű igék csoportja. Őket érdemes megtanulni ragozni már az elején, természetesen jelen időről beszélünk. Egyrészt, szokod a spanyol ragozást és mire a másik két csoporthoz érsz, már érteni fogod a logikáját. Másrészt, az -AR végű igék között van a legkevesebb rendhagyó ige, nem valószínű, hogy az elején belefutsz egy rendhagyóba (kivéve a következő pontban szereplő ‘estar’, de a létigék amúgy is más tészta). Ebből a rövid videóból megtanulhatod a ragozásukat, és ha kedvet kaptál, a többi részből az egész spanyol jelen időt megnézheted: https://www.youtube.com/watch?v=f0j4QoT6G2A

 

Nr. 4. Ser, estar, hay, tener

A létigék nagyon fontos alapkövei a spanyol nyelvnek. A három létigét (ser, estar, hay) más-más helyzetekben használjuk és akár jelentést is változtathat a kifejezés attól függően, hogy melyikkel áll. A ‘tener’ ige csapódik negyedikként a trióhoz, mert birtoklást fejez ki, ami egy csomó témához kell.

 

Nr. 5. Kérdőszavak és ehhez kapcsolódóan kérdések alkotása

Nyelvet nem azért tanulunk, hogy tudjuk, hanem hogy képesek legyünk anyanyelvi vagy azt imitáló környezetben megérteni másokat és megértetni magunkat. Mindezek miatt tartom úgy, hogy a spanyol alapok top 5-ös listájába bele kell férniük a kérdőszavaknak is. Ha ismered a kérdőszavakat, fel tudsz tenni kérdéseket és megérted azokat, amiket neked címeznek, a fenti négy pont segítségével pedig nagy eséllyel tudsz is válaszolni. Ez egy nagyon izgalmas szelete a nyelvtanulásnak, hiszen itt kezdődik az igazi értelme: a kommunikáció alapú nyelvhasználat. Mint ahogy az író sem a fióknak ír, a nyelvtanulásnak sem az lenne az elsődleges célja ugyebár, hogy kitöltsük a munkafüzetet… Ki kell lépned a nyelvtudásoddal az emberek közé és aktívvá tenned azt, amit elsajátítottál! Itt a Segítség, kezdő vagyok csomagom, pont ilyen helyzetre való!

 

Vesd bele magad a spanyoltanulásba minél előbb! A spanyol alapok tisztázásával most már könnyebb lesz! Szókincsfejlesztéshez ajánlom ingyenes email tanfolyamomat, 30 lecke hanganyaggal, feladatokkal és megoldókulccsal. Imádni fogod! Iratkozz fel itt!

 

Kövess a Facebookon, tanulj velem minden nap valami újat spanyolból! https://facebook.com/spanyolonline

Instagram oldalamon csodás képek, vicces kifejezések, hasznos nyelvtani szösszenetek várnak! https://instagram.com/spanyolonline