A spanyol-magyar kéttannyelvű gimnáziumok választéka igen jelentős. Ezek azok a sulik, ahol a diákokban kialakul az életen át tartó rajongás a spanyol nyelv iránt.

 

Az iskolák honlapja alapján írok pár sort az ottani spanyol-magyar kéttannyelvű tagozatról, valamint mindenhová belinkelem a webes elérhetőséget.

 

Általános információk

– Minden évben megrendezésre kerül az ENIBE, azaz az Országos Spanyol Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumok Találkozója, ahol a különböző spanyol kéttannyelvűsök megismerkednek, versenyeznek.

– Nyolc ország közös munkája nyomán jött létre az Európai Spanyol Diákszínház-fesztivál (Festival Escolar Europeo de Teatro en Español), ahol Magyarország is rendszeresen képviselteti magát valamelyik gimnázium diákszínjátszó körével.

– A Spanyol Nagykövetség aktív támogatója a spanyol kéttannyelvű intézményeknek. Ennek egyik legkiemelkedőbb bizonyítéka, hogy a kiváló tanulmányi eredménnyel végző kilencedikesek tíz napot tölthetnek Madridban egy tanulmányi kirándulás keretein belül — természetesen ennek minden költségét, beleértve az utazást és az ellátást is, a nagykövetség állja.

 

Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium, Budapest

A spanyol kéttannyelvű oktatás ősintézménye a Károlyi Magyarországon, hiszen már az 1988/89-es tanévben elindult a spanyolos gimnáziumi képzés. Jelenleg 15 osztály tanul kéttannyelvű tanterv szerint, évfolyamonként három, ez mintegy 500 tanulót jelent.

Ami a diákéletet illeti, a Károlyi-napok már évek óta hagyományosan megrendezésre kerülnek. Meg kell említeni a spanyol szavalóversenyt, a diákszínpadot és az öregdiák találkozót, mint rendszeresen megrendezett eseményeket. A Károlyi neve ma Magyarországon egyet jelent a legmagasabb szintű spanyolos középiskolai képzéssel.

Link: https://www.new.karolyigimnazium.com/

 

Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen

Már két évtizedes múltra tekint vissza a spanyol tagozat a gimnáziumban, a klasszikus leosztás szerint: első évben csak néhány tantárgy spanyolul, viszont heti 19 spanyolóra, majd a 10. évfolyamtól már heti öt spanyol, de szinte minden tantárgy spanyolul. A diákok szabadidejükben spanyol nyelvű színjátszást gyakorolhatnak és fesztiválokra is járnak a színdarabokkal. Ezen felül a spanyol kultúrkörhöz kapcsolódó ünnepségek, cserediák kapcsolat és sok egyéb program színesíti a debreceni fazekasos hétköznapokat.

Link: http://fmg.hu/spanyol_magyar_ket_tanitasi_nyelvu_tagozat

 

Bolyai János Gimnázium, Kecskemét

Nincs túl sok infó a honlapon a spanyol tagozatról, csupán alapvető dolgokat tudhatunk meg, például, hogy milyen tantárgyakat tanulnak spanyolul a diákok, illetve, hogy a spanyol emelt szintű érettségi legalább 60%-osra teljesítése esetén C1-es, felsőfokú spanyol nyelvvizsgát kap a diák.

Link: http://www.bolyai-kkt.sulinet.hu/index.php/felvetelizoknek-2019/tagozatok/spanyol-magyar

 

Herman Ottó Gimnázium, Miskolc

Sajnos semmit nem találtam a spanyol tagozatról a honlapon. A spanyol tanári munkaközösség almenüjéből viszont látszik, hogy aktív spanyolos élet zajlik a gimnáziumban: versenyek, utazások tarkítják a szorgos hétköznapokat. Nézd meg a képeket: http://hermangimnazium.hu/spanyol

 

Kodály Zoltán Gimnázium, Pécs

Pécsett nem csak spanyol, hanem olasz nyelvű tagozat is működik. Megemlítik az iskola színjátszó körét, mely sikerrel szerepel a nemzetközi versenyeken is, valamint megtudhatjuk azt is, hogy két tantárgyból kötelező spanyolul érettségizni, emelt szinten (mint minden kéttannyelvű gimiben). http://www.kodaly-pecs.sulinet.hu/weboldal/

 

Tömörkény István Gimnázium, Szeged

2005 óta működik az iskolában a spanyol tagozat, az angol és a német után. A gimnázium a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve rendszeres résztvevője a hispanisztikai versenynek, és az is kiderül a honlapról, hogy az itteni diákok valami eszméletlen mennyiségű versenyen vesznek részt, a diákolimpiától kezdve a legkülönfélébb OKTV-ken keresztül a népdaléneklési versenyig.

Link: http://tomorkenyi-szeged.sulinet.hu/index.php/hu/gimnazium/magyar-spanyol-ket-tanitasi-nyelvu-tagozat

 

Facebookon és Instagramon sok érdekes bejegyzésből tanulhatod a spanyolt. Te követsz már?

Nyelvvizsga tippek ITT!