Sokak fejében megfordul, hogy a szakmai nyelvvizsga talán jobb választás.  De vajon mennyire nehéz a spanyol szaknyelvi vizsga? Érdemes megfontolnod a döntést!

Amiről írok, az a középfokú szint, felsőfokra ugyanis kevesen mennek szaknyelvből. Az egyetemeken, amelyek kereskedelni, turizmus, nemzetközi kapcsolatok, stb. végzettséget adnak, vagy egy középfokú szakmai nyelvvizsga az elvárás a diplomához, vagy egy felsőfokú általános. Ha ez utóbbit választod, fel kell készülnöd, hogy gördülékenyen beszélj, légy tájékozott a világ dolgairól és lehetőleg mindenről legyen saját véleményed is. Olyan extra feladat is bekerül a felsőfokú vizsgába, mint a tömörítés az írásbeli részben, amely nincs középfokon.

 

Ha viszont úgy döntesz, hogy szakmai középfokot szeretnél csinálni, főleg a szótanulás gondolatával kell megbarátkoznod. Nem kell extra nyelvtant tanulnod, a szókincsedet viszont érdemes szakirányosan turbózni. Ez egyben azt is jelenti, hogy az olyan szavak, amelyeket általános nyelvvizsgán használnál, ide nem fognak kelleni (pl. bútorok, egészséggel-betegséggel kapcsolatos szavak, stb.). Lehet, hogy ha mérleget vonnánk, az jönne ki, hogy ugyanannyi szót tanulsz, mint a sima középfokra, csak másokat.

 

Ami a felkészülést illeti, mindenképp érdemes beszerezni olyan, tematikus könyveket, amelyek spanyol szakmai nyelvből készítenek fel a nyelvvizsgára. Spanyolból egyébként gazdasági és turizmus vizsga létezik itthon. A feladatsorok szinte teljesen eltérnek – a szövegértés és a témakifejtés kivételével – az általános nyelvvizsgáétól. Ha mondjuk a gazdasági vizsgát nézzük, a nyelvtani részbe nem csak feleletválasztós teszt fér bele, hanem például – intézménytől függően – rövidítések feloldása, szóképzés (pl. igéből főnevet), lyukas szöveg kiegészítése, mondat átalakítása, igealakok beírogatása, számnevek leírása betűvel. A fogalmazás mindig szakmai témához kapcsolódik, és a szövegértéshez is több és többféle a kérdés.

 

A turizmus nyelvvizsga

Nekem személyes kedvencem a turizmus nyelvvizsga. Bár az írásbeli itt is ugyanúgy főleg a szakmai szókincs meglétét és a nyelvtani kompetenciát méri, a szóbelin csupa olyan tétel van, amelyről szinte egy átlagember is percekig tud beszélni. Nem kell tehát a szó szoros értelmében vett, szigorú tételszövegeket magolnod, inkább a BGE honlapján (a Témakörök menüpont alatt) található tematikához kell gyűjtened szakszavakat és azokat megtanulni, hogy bele tudd szőni a mondandódba. Ki ne tudna beszélni a Balaton idegenforgalmáról vagy Budapest nevezetességeiről? Fontos viszont, hogy ehhez azt is tudd, hogy van például a „szezonalitás” spanyolul (estacionalidad) vagy hogyan mondjuk a budapesti emlékműveket spanyolul (Plaza de Héroes, Bastión de Pescadores, el río Danubio, el Parlamento, el Castillo de Buda, etc.).

 

Ha bármiféle tanácsot vársz tőlem, azt mondanám: ha az egyetemed elfogadja a turizmus vizsgát, inkább arra készülj! Nincs benne annyi trükkös téma, mint a gazdaságiban, és jól begyakorolható a rendelkezésre álló anyagokkal. Ugyanakkor, ha terveid vannak a spanyollal és vagy kint dolgoznál a későbbiekben, vagy itthon, de spanyol területre, talán jobb választás a gazdasági vizsga, ahol azt a szókincset kapod meg a felkészülés alatt, amelyet a munkád során használni fogsz.

 

Minden szakmai nyelvvizsga alapja a stabil nyelvtani tudás. Ha szeretnéd ezt élőszóban gyakorolni, gyere magánórára hozzánk

 

Kövess a Facebookon, tanulj velem minden nap valami újat spanyolból! https://facebook.com/spanyolonline

 

Instagram oldalamon csodás képek, vicces kifejezések, hasznos nyelvtani szösszenetek várnak! https://instagram.com/spanyolonline