Sokan kérditek, melyik spanyol szótár a legjobb. Szerencsés vagy: míg 20 éve, amikor én kezdtem a spanyolt, egyetlen árva szótár létezett, addig ma már tucatnyi közül válogathatsz.

 

Kihagytam az apróbb képes szótárakat és a kisebb tematikus szótárakat is, ugyanis ezekkel együtt közel 15 féle spanyol szótár lelhető fel a boltokban. Elsősorban azokat veszem górcső alá, amelyek jó szolgálatot tehetnek a spanyol nyelvvizsga, spanyol érettségi során, akár felsőfokon vagy emelt szinten is.

 

Faluba Kálmán – Morvay Károly – Szijj Ildikó: Spanyol-magyar és Magyar-spanyol kisszótár

Milyen?

Az Akadémiai Kiadó lecserélte a régi szótárt, amit még 1958-ban állítottak össze és 1992-ben frissítettek, erre az üde, friss, ropogós szótárkára, melyben nem mellesleg két volt egyetemi tanárom is közreműködött. 22 000 címszót tartalmaz, korszerűsítették a szókincset, függeléket tettek bele nyelvtani táblázatokkal, sok benne a példamondat, szóval igen alapos és jól használható darabok ezek kezdők, középhaladók számára.

Kinek?

Ha utazáshoz, alapfokú nyelvvizsgához keresel szótárt, vagy spanyolt kezdesz tanulni, de nem akarsz rögtön beruházni a nagyszótárba, ez ideális választás.

 

Faluba Kálmán – Morvay Károly – Szijj Ildikó: Spanyol-magyar és magyar-spanyol szótár + NET

Milyen?

A kisszótár „nagytesója” a ma kapható legkorszerűbb, legbővebb spanyol szótár a maga 54 000 címszójával. A szerkesztők a média, az internet szókincséből is gyűjtöttek anyagot, így a lehető legnaprakészebb szószedet jött össze. Mellékletként egy internetes szótárfelület is jár hozzá.

Kinek?

Aki komolyan foglalkozik a spanyollal, középfokú, felsőfokú nyelvvizsgára készül vagy spanyol szakra megy. Az egyetlen hátulütője, hogy túl tökéletes: mellékletében önéletrajz- és levél-minták, igeragozási táblázatok, párbeszéd példák is megtalálhatók, márpedig elméletben ilyen szótárt nem szabad nyelvvizsgán használni. Azt már nem tudom, hogy elveszik-e a vizsgafelügyelők, ha ilyennel mész, és nincs másik… A bátorságodra bízom a tesztet!

 

Hargitai György: Magyar-spanyol, spanyol-magyar kisszótár

Milyen?

A Kossuth Kiadó szótára azt hiszem, nagyon sok nyelvből elérhető, legalábbis rémlik török tanulmányaimból, hogy egy csoporttársnőmnek ugyanez volt meg törökül. A szószedet mindössze 11 000 szócikket tartalmaz, de azt igyekeztek az alapvető társalgási, köznyelvi szókincsből kinyerni.

Kinek?

Alapvető kommunikációhoz megfelelő, például utazáshoz, nyaraláshoz.

 

PONS spanyol útiszótár és nyelvkalauz

Milyen?

A szótár nem csak a párbeszédek szókincsét öleli fel, hanem, címéhez híven, nagyon jó bázist nyújt a betekintéshez a spanyol kultúrába, életmódba. Spanyol-magyar és magyar-spanyol szószedetet is tartalmaz, valamint igen egyedi ötlet, hogy a sok fotó a könyvben olyan célt is szolgál, hogy kint rá lehessen mutatni benne arra a tárgyra, amire szükségünk van.

Kinek?

Utazáshoz kiváló, egyébre nem túl hasznos.

 

Szendrő Borbála  – Kertész Lóránt – Soós Tamás: Képes spanyol-magyar szótár

Milyen?

Biztosan ismered a „Szeretem a szavakat” szótársorozatot, pár nyelvből létezik. Spanyol darabja a specifikus szókincsre épít. Tematikus, rajzos oldalakat tartalmaz az ahhoz tartozó szószedettel.

Kinek?

Nem kell belőle minden szó a felsőfokúhoz, de hasznos, ha szakmai cikket olvasol.

 

Ányos László – Manuel Alvar Ezquerra: Duden-Oxford spanyol-magyar képes szótár

Milyen?

Tulajdonképpen a mindennapi élet szituációira alapozó szótárról van szó, csak éppen a lehető legapróbb részletességgel mutatja be a körülöttünk lévő világot. Virág-és fafajták, babaszoba, műtő – bármiről is olvasol, nagy eséllyel megtalálod a keresett szót ebben a szótárban.

Kinek?

Elvakult spanyolosoknak való szótár, mert a repülőgép utolsó csavarjától a balett-lépésekig minden benne van spanyolul. Nagyon hasznos, ha fordítgatsz, vagy szakdolgozatot írsz!

 

Agócs Károly: Spanyol-magyar, magyar-spanyol tanulószótár

Milyen?

A szótár nagy extrája, hogy letölthető verzió is jár hozzá, mellyel kényelmesen, szótárazás nélkül olvasgathatsz cikkeket a neten. Tematikus rajzok, országtérkép is segítik a spanyolban való tájékozódást.

Kinek?

Már a nevében is benne van: alapvetően a nyelvtanulókat, érettségizőket célozza meg a kiadvány. Mivel egy kötetben két irány van, nagyon praktikus iskolai használatra, mert csak egy könyvet kell cipelni.

 

Dorogman György: Spanyol-magyar kéziszótár CD-melléklettel

Milyen?

Amíg a Faluba-féle nagyszótár nem jelent meg a piacon, ez volt „a” spanyol nagyszótár. 40 000 címszót tartalmaz, a CD-melléklet (Mobimouse) feltelepíthető a gépre, hasznos, ha neten szeretsz cikkeket olvasni, mert nem kell ezentúl szótárazni.

Kinek?

A spanyollal komolyan foglalkozóknak: emelt szintű érettségi, felsőfokú nyelvvizsga, spanyol szak olvasmányai könnyen leküzdhető akadályokká válnak segítségével.

 

Nekem szótáram még nincs, nyelvkönyvem viszont van: az Escalera 99 nyelvtani téma feldolgozásában segít érthető magyarázatokkal és 396 feladattal. Itt találod pdf és nyomtatott verzióban, sokféle csomagban: ESCALERA

Facebookon és Instagramon is követhetsz vadiúj spanyolos tanulnivalókért, Youtube csatornámon pedig rengeteg tanító videót találsz.