A számok spanyolul minden nyelvkönyv elején szerepelnek. A sorszámnevek, törtek, egyéb ínyencségek azonban eléggé háttérbe szorulnak. Nézd meg most!

 

Spanyol sorszámnevek

A spanyolok nem igazán használnak sorszámneveket, csak az első tíz forog a beszélt nyelvben is. A kerekeket (20., 30., stb.) a sajtónyelv és a hivatalos nyelvezet még itt-ott elejti, ezért ezeket is leírom.

A sorszámnevek tehát (elsőtől tizedikig): primer(o)/a, segundo/a, tercer(o)/a, cuarto/a, quinto/a, sexto/a, séptimo/a, octavo/a, noveno/a, décimo/a.

 

Megjegyzés 1: a primero és tercero esetében azért van zárójelben az -o végződés, mert ha hímnemű, egyes számú főnév előtt használjuk, akkor elhagyjuk azt. Például: Es mi primer día de trabajo. – Ez az első munkanapom.

Megjegyzés 2: minden sorszámnévnek megvan a nőnemű alakja is, amit értelemszerűen a nőnemű főnevek előtt használunk. Példa: la primera clase – az első tanóra.

Megjegyzés 3: tíz után egyszerűen a tőszámneveket használják a sorszámnevek helyett. Például: Mi oficina está en el piso quince. – Az irodám a 15. emeleten van.

 

Tízesek sorszámnevei százig: vigésimo, trigésimo, cuadragésimo, quincuagésimo, sexagésimo, septuagésimo, octogésimo, nonagésimo, centésimo. (Bevallom, ezeknek a felét még az életben nem láttam használatban, pedig napi szinten látogatok spanyol honlapokat és az egyetem alatt is sokat olvastam.)

 

Törtek spanyolul

 

– Önmagukban a törtekhez a sorszámneveket használjuk, például:

1/4 – un cuarto; 1/6 – un sexto; stb.

– Ha a számláló több, mint 1 (számláló: ami fölül van, hehe), akkor a nevezőt is többesbe teszem. Így: 2/7 – dos séptimos; 5/9 – cinco novenos, stb.

– Ha a törtet egy főnév is követi, akkor a nevező felveszi a főnév nemét, azaz, ha nőnemű, akkor nőnembe teszem a nevező sorszámnevét is: 3/4 partes -> las tres cuartas partes (a 3/4 része).

 

Mértékegységek spanyolul + egyéb

Ritkán esik szó arról, hogyan is olvassuk ki a négy számtani alapműveletet (összeadás, kivonás, szorzás, osztás). Nézzük!

– la suma (összeadás): Tres MÁS cinco SON ocho. Más = plusz, meg

– la resta (kivonás): Cinco MENOS tres SON dos. Menos = mínusz, -ból, -ből

– la multiplicación (szorzás): Cinco POR tres SON quince. Por = -szor, -ször

– la división (osztás): Quince DIVIDIDO POR tres SON cinco. Dividido por = osztva

 

A tizedesjegy kiolvasása kétféleképpen történhet:

– Son tres euros con cincuenta. / Son tres coma cincuenta euros. – 3,50 euró.

 

Ha magasságot, mélységet, szélességet, hosszúságot mondunk, akkor a DE prepozíció segít:

Tiene diez metros de ancho. – Tíz méter széles.

La torre tiene veinte metros de alto. – A torony húsz méter magas.

No tenemos pasillo con más de cinco metros de largo. – Nincs öt méternél hosszabb folyosónk.

La piscina tiene dos metros de hondo. – A medence két méter mély.

 

Youtube csatornámon egyre gyarapodó számban találsz pár perces spanyol nyelvleckéket. Iratkozz fel, hogy ne maradj le az újdonságokról!

 

Még egy kis számolás: tizenöt leckés, ingyenes email-tanfolyam vár a spanyol nyelvtan örömeivel, ha feliratkozol itt!

Kövess a Facebookon, tanulj velem minden nap valami újat spanyolból! https://facebook.com/spanyolonline

Instagram oldalamon csodás képek, vicces kifejezések, hasznos nyelvtani szösszenetek várnak! https://instagram.com/spanyolonline