Milyen érzés számodra, ha a nyelvtanár folyton belejavít a mondandódba? Jól tűröd, ha javítási szándékkal a szavadba vágnak? Egyáltalán, szükség van erre?

 

A mai bejegyzés fabatkát sem ér hozzászólások nélkül, ezért téged is arra kérnélek, ha van véleményed, tapasztalatod, oszd meg velünk a cikk alatt! Arról van ugyanis szó, hogy te jól tűröd-e, ha a nyelvtanár kijavít a mondandód közben?

 

Észrevettem, hogy alapvetően kétféle nyelvtanuló van ebben a tekintetben. Az egyik, aki észre sem veszi, ha a tanár beleszól a mondatába. Megismétli az elrontott szót és már folytatja is a mondandóját. A másik típus viszont azonnal leblokkol, ha közbevágnak, elfelejti, mit akart mondani, vagy elfelejti, mit mondott addig. Elbizonytalanodik, úgy érzi, semmit sem tud, ezért legközelebb inkább meg sem szólal.

 

Nyelvtanárként én finoman mindig a javítással próbálkozom. Azaz, a mondatba javítok bele, mert nem szeretném, ha rögzülne a rossz megoldás. Ráadásul, a spanyolban, ha például elrontja valaminek a nemét a beszélő, akkor a teljes mondat is rossz lehet utána, mert rosszul egyeztet melléknevet, névmást, stb. Ha viszont azt látom, hogy ezt valaki önbizalma a kelleténél érzékenyebben reagálja le, azaz bátortalanabb lesz, akkor taktikát váltok.

 

Ilyen esetben megvárom a mondat végét, és elismétlem ugyanazt helyesen. Vagy esetleg visszakérdezek, de már a helyes verzióval. Például:

– En la calle está mucha gente.

– Sí, sí, hay mucha gente. / ¿Quieres decir que hay mucha gente?

Így párbeszédszerű lesz a javítás, nem hat úgy, hogy azonnal lecsaptam és meg akartam szégyeníteni (persze soha eszem ágában sincs emiatt javítani valakit, de néha félreértelmezhetik a dolgot sajnos).

Szóval, kérlek, írd meg a tapasztalataidat: szereted, ha a tanár belejavít a mondandódba? Frusztrál, esetleg kifejezetten leblokkol? Vagy épp ellenkezőleg: elvárod, hogy javítson azonnal, amikor hibázol?

 

Facebookon és Instagramon sok érdekes bejegyzésből tanulhatod a spanyolt. Te követsz már?

Töltsd ki az öt perces szintfelmérőt és tudd meg, milyen szinten állsz spanyolból!