Tanulj módszereket a szókincsbővítéshez! Szótanulás tippek és trükkök a cikkben, hogy ne a magolás legyen az egyetlen, ami megoldásként eszedbe jut.

 

Hogyan tanulj szavakat?

Nálam egy teljesen kezdő hallgató másfél órája így épül fel: először is, megtanuljuk az ABC-t, ahhoz pedig betűnként egy példaszót. Kicsit betűzünk (anyós neve, kedvenc focista, miegymás), aztán rövid párbeszédekben összegyűjtjük a spanyol köszönéseket. Majd, kapacitástól függően, sor kerül az első igére is, óra végén pedig nagyszerű, mert az ABC szavaiból, a létigéből és a köszönésekből pofás kis mondatokat tudunk összerakni. Itt hág a lelkesedés a tetőpontjára. Aztán, az óra utolsó percében a hallgató szembesül azzal, hogy legalább 60 új szót írtunk fel, az első órán. És akkor jön a pánik.

 

Hogyan kezeld ezt a rettenetes helyzetet?

Például, válthatsz tanárt is. :)) Na jó, csak a lusták kíméljenek meg! Ez egy teljesen normális, sőt elvárt tempó az első spanyolórán. Azért fizetsz, hogy új dolgokat tanulj, nem igaz?

 

Itt van pár tipp arra, hogyan lehetsz szuperhatékony a szótanulásban!

 • Az első és legfontosabb itt is, mint mindenhol: ismerd önmagad! Szeretsz szótárazni, vagy inkább mondatokban gondolkodsz? Szívesen írsz szólistát az új szavakból, vagy inkább rajzolsz, képeket keresel hozzájuk? A skype-on tanulóknak ez persze sokkal könnyebb, hiszen a tanáraink vezetik a chatben az új szavakat, amit óra végén csak ki kell ollózni egy wordbe, és kinyomtatni. Ezzel meg lehet spórolni a fárasztó írogatást.

 

 • Az én taktikám mindig a szótárazás volt. Oldalanként haladtam, a szavakat mindig úgy írtam ki a szótárba, hogy a lap közepén egy sort kihagytam, így szellősebbnek tűnt az oldal. Egységenként tanultam a szavakat, először oda, majd visszafelé is (ez nagyon fontos!).

 

 • Mindig van 5-6 olyan szó, ami még tizedszeri ismétlésre se megy a fejünkbe. Ezeket célszerű külön mondatba foglalni és azokat hangosan felolvasni. A használattal jobban rögzülnek!

 

 • Igéknél is hasonló a trükk: a nehezen megjegyezhető igével írj 3-4 mondatot, csak különböző igeidőkben! Minden szótár utolsó oldalain találsz segédletet az igeragozáshoz, így kezdőként is bátran kísérletezz ezzel!

 

 • Aki képtelen szavakban gondolkodni, mindig szövegben gondolkodjon. Az új szavak többnyire úgyis akkor jönnek elő, amikor új szöveget olvas az ember. Ne a szavakat, hanem a szöveget próbáld meg egységként megtanulni – nem mondom, hogy bemagolni, mert ez a szó keserű emlékeket ébreszt sokakban, de valami hasonló…

 

 • Kiváló szótanulási módszer a zenehallgatás. A dallam rásegít, hogy megjegyezd a mondatot, ezáltal több szó jut eszedbe a szövegből. Amikor kezdő spanyolos voltam, állandóan Thaliát hallgattam (talán égő, de akkoriban ő volt a sláger itthon), és mivel a kazettáihoz mellékelték a dalszövegeket, még le is lehetett fordítani őket afféle amatőr módra. Iszonyatos mennyiségű spanyol dalszöveget találsz itt: http://www.letrasmania.com/

 

 • Hangosan olvasás: bár egoista módszernek tűnik, nem árt, ha néha hallod a saját hangodat más nyelven! Koncentrálj a nehezen megjegyezhető, nehezebben ejthető szavakra, ott lassíts le, és ha kell, ismételd meg többször a szót!

 

 • Kicsit extrémebb az, amit a Buendíák alkalmaztak a Száz év magányban, amikor emlékezetkiesésük volt: mindenre egy cetlit ragasztottak, amire felírták az adott tárgy nevét. A konyhában és a fürdőben is kiválóan működik, csak a gyerek össze ne keverje a cetliket! :))

 

 • A legfrappánsabb szótanulási módszer a kreatív asszociáció. Ha valamit nagyon nem tudsz megjegyezni, asszociálj! Van egy csomó jópofa hangzású szó, amire ki lehet találni vicces definíciókat, vagy elemeire bontva a magyar nyelvhez kötni a szót, csak a képzelőerőt kell használni hozzá! Például, ha nem tudnám megjegyezni azt a szót, hogy „abrigo” (=kabát), akkor elképzelnék egy kabátban repülő rigót, ami ugye elég abnormális… Kész is az ab-rigo szó. 😀

 

 • Sokszor elég az, ha nem automatizálva tanulod a szavakat, hanem a nehezebbnél egyszerűen lelassítasz, és vizualizálod, magad elé képzeled az adott tárgyat, dolgot. Hidd el, minél több oldalról dolgoztatod meg az agyadat, annál hatékonyabban megragad a szó!

 

 • Végül az utolsó, de annál fontosabb tanács: bárhogyan is tanulsz szavakat, ismételj! Ha szótárazol, akkor az új oldal előtt mondd fel újra a tegnap tanult oldalakat is. Ha szöveget tanulsz, olvasd el újra az előzőt is! Így szép lassan építkezve tisztességes szókincsre lehet szert tenni!

 

Oszd meg velünk szótanulási trükkjeidet, a többi olvasó is ki van éhezve az új ötletekre!

Facebookon és Instagramon sok érdekes bejegyzésből tanulhatod a spanyolt. Te követsz már?