Ismersz a szótárazásnál unalmasabb elfoglaltságot? És ismersz más módszert, amellyel szavakat tanulhatsz? Szótanulás tippek a bejegyzésben, hogy szórakozva tanulhass!

 

Úgy jellemezhetnénk egy idegen nyelv tanulását, hogy a nyelvtan a csontváz, a szavak pedig a hús és a bőr. Ha csak a nyelvtant tudod, nem fogsz tudni megszólalni, hiába vágtál be minden rendhagyó igét és szerkezetet. Szavakkal felruházni a csontvázat időigényes és néha nem túl hatékony feladat. Lássuk, hogyan teheted színesebbé a szótanulást? Szótanulás tippek következnek!

 

Tipp 1: Papírfecnit a lakásba!

Öntapadós kis papírokra írj fel tíz-tizenöt új szót. Írd mellé a definícióját, majd ragaszd a lakás jól látható pontjaira: hűtőszekrény, tükör, üzenőfal, ablak. Akárhányszor elmész előttük, olvas el őket hangosan! Egy hét múlva cseréld le mindet új szavakra.

 

Tipp 2: Kártyakészítés

Boltokban is lehet kapni szókártyákat, de te is készíthetsz magadnak, úgy legalább biztos, hogy személyre szabott lesz. A szókártyákon aztán különféleképpen tüntetheted fel a szavakat:

– egyik oldalra a szó spanyolul, a másikra magyarul;

– egyik oldalra a szó, a másikra a spanyol definíciója;

–  egyik oldalra egy kérdés, másikra a válasza, így magaddal is gyakorolhatod a párbeszédet.

 

Tipp 3: Ha új szót tanulsz, szintén többféleképpen rögzítheted:

– írd ki a magyar jelentésével: el coche – autó;

– írj neki definíciót: el coche – vehículo de cuatro ruedas para transportar personas;

– rajzold le a szó mellé;

– tedd mondatba: Tengo que llevar mi coche al taller;

– helyezd bele egy szócsoportba, pl. vehículos: camión, coche, tren, etc.

 

Tipp 4: Térképezd fel a szavakat!

Ha egy nagyobb szócsoportot tanulsz, rajzold fel őket egy diagramon! Például, a bútorokat így: középre egy körbe beírod: casa (ház). Köré körökbe a ház részeit (pl. cocina, dormitorio), azok mellé pedig nyilacskákkal az oda tartozó szavakat. Így elég rátekinteni erre a „térképre”, máris látod, milyen fogalomkörbe tartozik a szó, könnyebb megjegyezni, ha tudod kötni valamihez.

 

Itt a SpanyolozzOtthonról szókincsbővítő tanfolyama kezdők részére! Csak egy névre és egy email címre van szükségem, hogy már küldhessem is számodra a harminc leckét! Iratkozz fel ITT!

Facebookon és Instagramon sok érdekes bejegyzésből tanulhatod a spanyolt. Te követsz már?