Az a bizonyos banánhéj ott leselkedik minden sarkon annak a lába előtt, aki nyelvvizsgázni indul. Különösen igaz ez a szóbeli nyelvvizsgán, hiszen nincs sok időd gondolkodni.

 

Milyen hibákat kerülj a szóbeli nyelvvizsgán? Ez a kis összefoglaló fontos lehet számodra is, ha nyelvvizsgázni készülsz. Nem csak spanyolosoknak hasznos! További nyelvvizsga tippekért itt tudsz feliratkozni: NYELVVIZSGA TIPPEK

 

Hiba #1. Nem köszönsz belépéskor

Akármennyire is be vagy gyulladva, az általános udvariassági szabályok még a nyelvvizsgán is érvényesek ám! Mivel úgy gondolom, a vizsga akkor kezdődik, amikor belépsz az ajtón, alapvető, hogy az adott nyelven köszönj -előre!- a vizsgáztatóknak, napszaknak megfelelően.

 

Hiba #2. Nem magázódsz a vizsgáztatókkal

Elképzelhető, hogy előfordul: veled szemben egy korodbéli, netalán egy még fiatalabb vizsgáztató foglal helyet. A vizsga azonban hivatalos helyzet, ezért minden esetben magázd a tanárokat!

 

Hiba #3. Nem készülsz fel magadról pár mondattal

Elsődleges kérdés minden középfokú nyelvvizsgán: mutatkozz be pár szóban, mondj valamit magadról! Ide tartozik a neved, életkorod, foglalkozásod, lakhelyed, családról pár mondat (kikkel élsz, hány gyereked van, stb.), szabadidős tevékenységekből egy-kettő. Nem tartozik ide: teljes családfa felsorolása, legutóbbi nyaralásod élményei, lelkiállapotod, a főnököd szidalmazása.

 

Hiba #4. Azt a képet választod, amelyik szimpatikusabb

Képleírásnál nagyon észnél kell lenned! Nem a színek vagy a szépség alapján kell döntened, elsődleges a hasznosság. Azaz: melyik képről tudsz többet mesélni magadtól? Fél perc elég arra, hogy ezt fejben átgondold. Válaszd azt, amihez tudsz személyes élményeket kötni, ami ismerősebb. Általános szabály, hogy az embereket ábrázoló fotókról könnyebb beszélni, mint pl. tájleírást tartani egy erdő fotója alapján.

 

Hiba #5. Magyarul kérdezel rá egy számodra ismeretlen szóra

Tilos magyarul egy kukkot is szólni a teljes nyelvvizsga alatt! Az alaphelyzet az, hogy külföldiekkel társalogsz, akik nem értenek magyarul, tehát hiába beszélnél hozzájuk, nem tudnának válaszolni. Minden szigora ellenére, a szóbeli nyelvvizsga arra hivatott, hogy imitáljon hétköznapi élethelyzeteket. Ha nem tudsz egy szót, tégy úgy, ahogy nyelvi környezetben tennéd: körülírod, beszélsz a használatáról, stb. Például, ha nem jut eszedbe a „seprű” szó, és pont van egy a képen, akkor rákérdezés helyett valld be az adott idegen nyelven: „ezt most nem tudom sajnos, de ez egy olyan tárgy, ami a padló takarítására / felsöprésére szolgál. Én jobban szeretek porszívózni.” (Spanyolul: ahora no me viene a la cabeza esta palabra por desgracia, pero es un objeto que sirve para limpiar / barrer el suelo. Yo personalmente prefiero pasar la aspiradora.)

 

Hiba #6. Tíz másodperc alatt bemutatod a képet

Jól jegyezd meg: minél kevesebbet beszélsz a képről, annál többet fognak kérdezni belőle! Hallgatóim közül is sokan megakadnak ennél a feladatnál. Használd a fantáziádat! Mit visel az illető, milyen a haja, szeme, arca? Vidám, vagy szomorú, milyen érzelmeket lehet leolvasni az ábrázatáról? Milyen környezetben van? Egy egész része a kép, vagy önálló egység (pl. egy katedrális belsejét látod, vagy az egészet kívülről)? A végén pedig jönnek a saját benyomásaid a képről: tetszik vagy nem? Voltál már valaha hasonló helyzetben? Mi a véleményed? A képleírást csak egy módon lehet gyakorolni: stopperrel. Ülj le egy kép elé, és addig nem állhatsz fel, amíg két percig megállás nélkül nem tudsz róla beszélni! Első nap csak tizenöt másodperc lesz, a negyedik napon már másfél perc. Ha megvan a kettő, térj át egy másik képre.

 

Hiba #7. Nem kommunikálsz a szituációban

A szituációs helyzet mind közül a leghúzósabb, hiszen nincsenek írott szabályok, bármit kérdezhetnek, bármi lehet e téma. Te csak két dologra figyelj: kérdezz sokat, mindig válaszolj, ha kérdeznek! Olyan interaktív beszélgetésnek kéne kikerekednie ebből a vizsgarészből, amelyből egyértelműen kiderül: érted, amit kérdeznek és meg tudsz fogalmazni úgy kérdéseket, mint válaszokat.

 

Hiba #8. Nem olvasod el figyelmesen a szituációt

A szituban minden le van írva: ki, mikor, mit csináljon, hová megy, mit kérdez, kit hív, ki kezdi a beszélgetést! Olvasd el figyelmesen a leírást, mert sok múlhat ezen. Ha például egyértelműen feltüntetik, hogy te kezdesz, ne várj percekig a vizsgáztató kezdő mondatára!

 

Hiba #9. Nem mersz megszólalni

Nagyon fontos, hogy akkor is beszélj a teljes vizsga során, amikor nem vagy biztos a mondandód helyességében! Nem az a lényeg, hogy úgy beszélj, mintha a spanyol nyelvtani kisokos felolvasóestjét hallgatnák a vizsgáztatók. Sokkal fontosabb, hogy ki akard magadat fejezni, ha nem jut eszedbe valami, át tudd fogalmazni a mondandódat, és hogy folyékonyan, félelmek nélkül eredjen meg a nyelved. Azt hiszem, ez félig pszichológia, mert el kell hinned magadról, hogy tudsz idegen nyelven beszélni. Ha ez megvan, már gyerekjáték a többi! Szokás szerint, önmagunk legyőzése a legnehezebb.

 

Hiba #10. Nem köszönsz el

Ahogy a kezdő lépés megvolt, úgy a záró lépés is a köszönés kell, hogy legyen. Remélem, minden simán ment, és egy jó nagy szikladarabot hagysz ott a vizsgáztatók asztalán, ami a szívedről esett le! 🙂

 

Nyelvvizsga felkészítő CD-m a középfokú, kétnyelvű nyelvvizsgák számtalan típusfeladatát tartalmazza extra hasznos fájlokkal, megoldókulccsal. Nézd meg a tartalmát ITT!

 

Tanulj velem spanyolul Facebookon és Instagramon is!