A nyelvvizsga egyik tétele a célnyelvi ország bemutatása. Itt van hozzá egy mini-lexikon tizenöt alapszóval, valamint azok magyarázatával magyarul és spanyolul. A spanyol kultúra esszenciája!

 

Flamenco

Spanyol tánc, általában szólóban táncolják. Állandó hangszer a gitár, gyakran használnak kasztanyettát is hozzá. Turisták számára tartanak flamenco-esteket az ún. tablao de flamenco-kban, azaz flamenco kocsmákban.

Es un baile español que generalmente se baila solo. El instrumento que lo acompaña es la guitarra, pero muchas veces se usan las castañuelas también. Para los turistas se dan veladas de flamenco en los llamados tablaos de flamenco.

 

Tapas

Falatkák, melyek sonkából sajtból, olivabogyóból, tenger gyümölcseiből állnak. Előételként fogyasztják. Spanyol bárokban kedvelt étel.

Son bocados que se preparan de jamón, queso, aceituna o mariscos. Se consume como entremés. Es una comida preferida en los bares españoles.

 

Paella

Eredetileg Valenciából származik. Alapja a rizs, melyet csirkével vagy tenger gyümölcseivel egészítenek ki és tartalmaz zöldségeket is. A sáfrány miatt színe sárga.

Su origen es de Valencia. Su base es el arroz que se completa con pollo o mariscos y también se le añaden verduras. Su color es amarillo gracias al azafrán.

 

Sangría

Vörösbor és gyümölcslevek keveréke, mely kedvelt frissítő nyáron. Tartalmaz narancsot, almát, őszibarackot, de rengeteg verziója létezik.

Es una mezcla de vino tinto y zumos, es un refrescante popular en verano. Contiene naranja, manzana y melocotón, pero existen una multitud de versiones.

 

Corrida de toros

Jellegzetes spanyol esemény, melyet mindig a Plaza de Toros arénában rendeznek. Ceremónia, melynek évszázados hagyományai vannak. Ellenzői szerint brutális és nem ad hozzá semmit a spanyol kultúrához. Katalóniában például már nem rendeznek bikaviadalokat.

Evento español especial que siempre se organiza en la Plaza de Toros. Es una ceremonia con tradiciones de varios siglos. Según sus oponentes, es brutal y no añade nada a la cultura española. En Cataluña por ejemplo dejaron de organizar corridas.

 

El Camino

Híres zarándokút, mely Spanyolország északi részén vezet végig. Célállomása Santiago de Compostela, ahol a legenda szerint Szent Jakab apostol sírja található. A zarándokok különböző okok miatt járják végig, mint például vallási okokból, elmélkedésből vagy hogy kipróbálják testi és szellemi erejüket.

Ruta de peregrinos famosa que pasa por el norte de España. Su meta es Santiago de Compostela donde, según la leyenda, se encuentra la tumba del apóstol Santiago. Los peregrinos lo recorren por diversos motivos, como por ejemplo por religión, por contemplación o para poner a prueba su fuerza física o mental.

 

Abanico

A spanyol nők elengedhetetlen kiegészítője. A spanyol legyezők világszerte híresek, minden városban lehet kapni kézzel készített és kézzel festett legyezőket is. A turistáknak csak egy szép emlék, de a spanyol nők használják a buszon, az utcán, hogy frissítsék magukat.

Es el complemento imprescindible de las mujeres españolas. Los abanicos españoles son mundialmente conocidos, se puede comprar abanicos preparados y pintados a mano en cada ciudad española. Para los turistas, es solo un recuerdo bonito, pero las mujeres españolas lo usan en el autobús, en la calle para refrescarse.

 

Antonio Gaudí

Építész a XIX. századból. Olyan híres emlékművek alkotója, mint a Sagrada Familia templom, vagy a Güell Park. Munkássága Barcelonához kapcsolódik. Egy villamos elütötte és meghalt, ezért nem tudta befejezni fő művét, a Sagrada Familia templomot.

Arquitecto del siglo XIX. Es creador de obras tan famosas como la iglesia de la Sagrada Familia o el Parc Güell. Su obra se relaciona con Barcelona. Le atropelló un tranvía y murió, por eso no pudo terminar su obra maestra, la iglesia de la Sagrada Familia.

 

Pedro Almodóvar

Spanyol filmrendező. A nyolcvanas években kezdte munkásságát, de világszerte híres csak a kilencvenes években lett, amikor a Mindent anyámról című filmje Oscar-díjat nyert. Ma már elismert rendező, a fesztiválok kedvence, aki több spanyol színészt is elindított a világhírnév útján, például Antonio Banderast vagy Penélope Cruz-t.

Director de cine español. Empezó su trabajo en los años ochenta, pero se hizo mundialmente conocido solo en los años noventa cuando su película titulada ‘Todo sobre mi madre’ fue galardonado con el Óscar. Hoy en día es un director reconocido, favorito de los festivales que ayudó a varios actores españoles a ser mundialmente famosos como Penélope Cruz o Antonio Banderas.

 

Salvador Dalí

Spanyol festő, a szürrealizmus ikonikus képviselője. Több filmben is közreműködött, mint alkotó, de szobrászként is tevékenykedett. Híres volt egoizmusáról és amerre járt, feltűnést keltett.

Pintor español, representante icónico del surrealismo. Fue colaborador en varias películas y también ofició de escultor. Era famoso por su egoismo y causaba sensación por donde andaba.

 

Alhambra

Épületegyüttes Granadában, Andalúzia déli részén. Az első palotákat az arabok építették, később pedig keresztény uralkodók épületei is megjelentek a város fölötti dombon. Híres szökőkútjairól és díszes faragványairól.

Conjunto de edificios en Granada, en el sur de Andalucía. Los primeros palacios fueron construídos por los árabes y luego los edificios de los reyes católicos también aparecieron en las colinas sobre la ciudad. Es famosa de sus fuentes y de sus obras talladas.

 

Sagrada Familia

Barcelona leghíresebb temploma, melyet a mai napig építenek. Tervezője Antonio Gaudí, aki egy baleset következtében úgy halt meg, hogy nem fejezte be az építését. A tervek szerint, amikor készen lesz, ez lesz a világ legnagyobb katedrálisa.

Es la iglesia más famosa de Barcelona que sigue construyéndose hasta la fecha. Su arquitecto es Antonio Gaudí que murió a causa de un accidente sin haber terminado su construcción. Según los planes, cuando esté lista, esta será la mayor catedral del mundo.

 

La Familia Real

Spanyolországban alkotmányos monarchia az államforma. A királyi család tagjai: Fülöp király, Letícia királynő és két gyermekük. A spanyol sajtóban rendszeresen olvashatunk a spanyol királyi család életéről és programjairól.

En España la forma del estado es monarquía parlamentaria. Los miembros de la familia real son: el Rey Felipe, la Reina Leticia y sus dos hijas. En la prensa española podemos leer frecuentemente sobre su vida y programas.

 

Seat

Spanyol autómárka, amely a világ minden pontjára szállít autókat. Magyarországon is népszerűek a modelljeik.

Marca española de automóviles que lleva sus coches a todos los rincones del planeta. Sus modelos son populares en Hungría también.

 

Zara

Spanyol ruhamárka, az Inditex Csoport tagja. Tulajdonosa, Amancio Ortega a világ harmadik leggazdagabb embere. A márka boltjai a világ sok országában megtalálhatók, köztük Magyarországon is. Népszerű divatos ruhái és mérsékelt árai miatt.

Marca española de prendas de vestir, miembro del Grupo Inditex. Su propietario, Amancio Ortega, es la tercera persona más rica del mundo. Las tiendas de la marca pueden encontrarse en muchos países del mundo, entre ellos, en Hungría. Es popular debido a sus prendas de moda y a sus precios moderados.

 

Spanyol szókincsfejlesztő tanfolyamomból sok-sok spanyol szót megtanulhatsz!

Kövesd Facebook és Instagram oldalamat, spanyolozz velem ott is!