Hogyan tervezz magadnak sikeres nyelvvizsga projektet? Egy biztos: előrelátás is kell hozzá. Segítek pár gondolattal!

 

Az alap szituációnk, hogy nem hirtelen fellángolásból szeretnél sikeres nyelvvizsga procedúrán túlesni mondjuk a jövő héten, hanem jó előre tudod, hogy neked egyszer, például egy éven belül, erre a papírra szükséged lesz. Mit kell tenned, hogy ne ússz el az idővel és helyesen ítéld meg az odáig vezető teendőket? Én ezeket a pontokat javaslom:

 

Válassz ki egy konkrét nyelvvizsga időpontot!

Érdemes legalább fél évet hagyni magadnak a felkészülésre. Ha mondjuk most választod ki a vizsgád dátumát, adj hozzá a mai dátumhoz hat hónapot és az így kapott dátumhoz közeli időpontokat keresgélj. A vizsgáztató helyek honlapján már év elején fent van az egész éves vizsganaptár, lehet tervezni.

 

Nézd meg, mennyi idő van még hátra a kitűzött dátumig!

Oszd fel ezt az időt hetekre, napokra, és oszd két részre: ismétlés és felkészülés! Például, fél év az huszonhat hét, annyiszor hét nap (most nem számolom ki, bocs 🙂 ). Így máris jobban látod, mennyi témát, nyelvtant, szókincset kell naponta, hetente gyakorolnod, hány heted lesz a végén feladatokra. Én minimum nyolc hetet, azaz két hónapot hagynék a végén a konkrét nyelvvizsga feladatokra. Tehát, a fél évből négy hónapot ismétléssel tölts, tanulj meg/ismételj át minden nap tíz szót, a maradék két hónapban pedig folytasd a szótanulást, de térj át a tesztekre, fogalmazásokra, szövegértésekre, szóbeli témák átrágására!

 

Méresd fel a szintedet!

Nagyon fontos, hogy egy tanár objektíven tudassa veled, hogy állsz spanyolból. Nem mindegy, hogy gyenge középhaladó szintről kell eljutnod fél év alatt a nyelvvizsgáig, vagy pedig már épp csak pár hét gyakorlás hiányzik a középfokhoz! Az ismétlés megtervezéséhez is pontosan kell ismerned a szintedet. Itt egy rapid segítség: Spanyol szintfelmérő

 

Keress és csinálj végig egy nyelvvizsga feladatsort!

Amikor már közeledik az utolsó két hónap, tölts le az internetről egy komplett nyelvvizsga feladatsort, és próbáld meg időre végigcsinálni! Sokat elárul a felkészültségedről az eredmény.

 

Legkésőbb az időpont előtt pár héttel vegyél igénybe profi segítséget!

Az írásbelire még csak-csak fel lehet készülni egyedül, na de ki fog téged kérdezni a szóbelinél? Muszáj egy kompetens partnert találnod a szóbeli vizsga gyakorlásához. Lehetőleg olyan tanárt keress, aki nem a „kezdők tanítását vállalom” klasszikus sorával hirdeti magát, hanem van tapasztalata vizsgázók felkészítésében is. Érdemes pár órát venned tőle, hogy minden feladattípust átvehessetek, és ha van kérdésed írásbeli fronton, még azt is feltehesd neki. Ez elengedhetetlen a sikeres nyelvvizsga felkészüléshez.

 

Mi a SpanyolozzOtthonról-nál is vállalunk vizsga felkészítést, akár az alapoktól is, de last minute-gyakorlásra is van velünk lehetőséged. Szakmai nyelvvizsgákban is otthon vagyunk!

 

Saját anyagaim sikeres nyelvvizsga felkészüléshez:

– Spanyol nyelvvizsga reggelire: CD az általános, középfokú, C típusú spanyol nyelvvizsgára való felkészüléshez. Minden feladattípust tartalmaz, írásbeli és szóbeli vizsgához egyaránt.

Gazdasági nyelvvizsga csomag: 158 oldalas e-book, amely minden, gazdasági nyelvvizsgán előforduló feladattípust áttekint, valamint három hanganyag feladatlappal és egy nyelvtant gyakoroltató teszt ebook képezi a csomagot, amellyel a sikeres nyelvvizsga gazdasági fronton garantált!

Egynyelvű nyelvvizsga csomag: ha DELE nyelvvizsgára készülsz, ez a csomag nagy segítségedre lesz, hiszen a típusfeladatok begyakorlásához tökéletes választás.

Spanyol alapfok könnyedén: sok helyzetben elegendő egy alapfokú nyelvvizsga is. Ezzel a csomaggal magabiztosan mehetsz el vizsgázni, hiszen az égvilágon mindent tartalmaz, amire a sikeres nyelvvizsga felkészüléshez szükséged van!

 

Kövess a Facebookon, tanulj velem minden nap valami újat spanyolból! https://facebook.com/spanyolonline

Instagram oldalamon csodás képek, vicces kifejezések, hasznos nyelvtani szösszenetek várnak! https://instagram.com/spanyolonline