Ha most kezded a spanyoltanulást, a spanyol ABC ismerete nem csak a szótárazás miatt lesz fontos, hanem a kiejtési szabályok tanulásakor is. Így épül fel a spanyol ABC!

 

Ha tudsz angolul, talán azt hiszed, hogy a spanyolban is olyan bonyolult a kiejtés, mint ott. Ez szerencsére nem így van: néhány betű kiejtése függ az őt követő betűktől, megint másokat máshogyan ejtünk, mint ahogyan írunk, de ez csak töredéke a teljes ABC-nek, a többséggel nincs semmi baj.

ITT írtam egyébként a spanyol ABC kiejtés szempontjából problémás hangzóiról.

 

Itt vannak mindjárt a magánhangzók. Biztos lehetsz benne, hogy ha egy spanyol szóban a-t látsz, azt a-nak is kell ejteni, és ez igaz a többi magánhangzóra is. Maximum az i-vel fordulhat elő, hogy j-vé alakul kiejtésben, ha másik magánhangzó követi, de igazság szerint ha akarnánk, sem tudnánk máshogyan ejteni, annyira természetesen jön a -j- a szánkra. (pl. ciudad – város – ejtése: szjudad)

 

A spanyol ABC csak három olyan betűt/betűkapcsolatot tartalmaz, amely számunkra ismeretlen. Az első az ñ (kiejtése: enye), a második a ll (kiejtése: elje, már nem az ABC része), a harmadik pedig a ch (a spanyol cs betű, kiejtése: cse, már nem az ABC része). Amikor még gimnazista voltam (nem olyan régen, de épp elég régen), ez utóbbi kettőt önálló betűként tanultuk és a szótárban is külön szedték az ezzel kezdődő szavakat. Azóta/Közben viszont történt egy nyelvi reform és ma már a ch-vel kezdődő szavakat a c szekcióban találod a szótárban, a ll-vel kezdődőeket pedig a l betűsök között.

 

Vannak olyan betűk is a spanyolban, amelyek csak idegen szavakban fordulnak elő. Ide sorolhatjuk a ‘k’-t, ami mértékegységeken kívül máshol nem igazán lelhető fel. A ‘w’ szintén ugyanez a kategória, mint ahogyan az ‘x’ sem túl gyakori a spanyolban, habár régen a krónikák X-szel jelölték a ‘J’ hangot. (Mexikó elnevezésében is azért van X – eredetileg Méjico volt a neve.)

 

Ebben a negyed órás videóban összefoglaltam neked a spanyol ABC kiejtési szabályait, mindegyik betűhöz példaszót is megtanulhatsz, a végén pedig megtanítalak betűzni. Itt még a spanyol ABC részeként mutatom be a ch és ll betűkapcsolatokat, mert fontosnak tartom tisztázni a kiejtésükkel kapcsolatos szabályt.

 

A videó egy 45 leckés kezdő A1 spanyol tanfolyam első leckéje. A teljes sorozatot itt szerezheted be: SPANYOL A1 VIDEÓTANFOLYAM

Facebookon és Instagramon sok érdekes bejegyzésből tanulhatod a spanyolt. Te követsz már?