A spanyol felszólító mód, azaz az imperativo meglehetősen szétaprózva jelenik meg a nyelvkönyvekben. Itt egyben átláthatod az egész témát.

 

Míg a spanyol felszólító mód tegezős része pofonegyszerű, addig a magázós és a tiltós részt meglehetősen bonyolulttá teszi a kötőmód felbukkanása. Aztán, mire a magázáshoz eljutunk a tankönyvekben, addigra elfelejtjük, hogyan kellett tegezve felszólítani… (Ha nem tudod egyébként, hogy milyen szinten állsz spanyolból, ITT mérheted fel a tudásodat a szintfelmérő tesztemmel.)

 

Készítettem ide két táblázatot: az első a spanyol felszólítást, míg a második a spanyol tiltást mutatja be. Itt könnyen áttekintheted, mikor melyik alakot kell használni, és példamondatokat is mutatok neked.

 

Felszólítás a spanyolban

 

TE (tú) ÖN (usted) TI (vosotros) ÖNÖK (ustedes)
jelen idő E/3 subjuntivo jelen E/3 infinitivo – R + D subjuntivo jelen T/3

 

TE (tú)

A jelen idő E/3 alakját használjuk szinte az összes igéhez, 1-2 kivétellel. Lleva estas bolsas a la caja, por favor. – Vidd ezeket a szatyrokat a kasszához, kérlek! Enciende la lámpara. – Kapcsold fel a lámpát! Ven para las cinco. – Gyere 5-re. (rendhagyó)

 

ÖN (usted)

A kötőmód jelen idejének E/3 személyét használjuk az önözős felszólításra (és egyébként az E/3 alakokhoz is, azaz ő csináljon valamit). Salga de la sala, por favor. – Menjen ki a teremből, kérem! Vuelva mañana. – Jöjjön vissza holnap! Traiga sus documentos. – Hozza az iratait!

 

TI (vosotros)

A képlet egyszerű: a szótári alak végéről lecsípjük a -R betűt és egy -D-t teszünk a helyére. Contadnos sobre las vacaciones. – Meséljetek nekünk a nyaralásról! Aprended un párrafo cada día. – Minden nap tanuljatok meg egy bekezdést! Tened en cuenta sus necesidades. – Vegyétek figyelembe a szükségleteit!

 

ÖNÖK (ustedes)

Ide jön a kötőmód jelen idejének T/3 alakja. Nyilván, ha azt mondom: ők csináljanak valamit, ugyanez az alak kell majd. Llámenme después de las seis. – Hívjanak fel hat után! Lean todo atentamente. – Mindent olvassanak el figyelmesen! Prueben la ensalada de mariscos. – Kóstolják meg a tenger gyümölcsei salátát!

 

Tiltás a spanyolban

 

TE (tú) ÖN (usted) TI (vosotros) ÖNÖK (ustedes)
NO + subj. jelen E/2 NO + subj. jelen E/3 NO + subj. jelen T/2 NO + subj. jelen T/3

 

Amint látod, a jó öreg kötőmód nélkül itt már meg sem tudsz szólalni. Példák: No me digas que no te gusta el cangrejo. – Ne mondd, hogy nem szereted a rákot! No se vaya todavía. – Ne menjen még el! No os quitéis los zapatos. – Ne vegyétek le a cipőt! No le visiten durante una semana. – Ne látogassák őt egy hétig!

 

Ha te sem boldogulsz a spanyol kötőmód jelen idejével, ajánlom figyelmedbe az alábbi videót: