Szép lassan megismerkedünk a spanyol jelen idő rendhagyó csoportjaival. Csodálatos magyar szavakat is megízlelhetsz: jöjjön a tőhangváltás és a diftongálás!

 

A spanyol jelen idő tele van rendhagyó igékkel, épp emiatt nehezebb a spanyol alapokat lerakni, mint mondjuk az angolét. A szabály itt is érvényes: ha egyet megtanulsz ragozni, utána mind menni fog!

Ha már beavatott vagy, tudod, mit jelent a tőhangváltás és a diftongálás. Sokan keverik, vagy sosem volt világos nekik, melyik mit jelent és mi a különbség. Igyekszem érthetően előadni magvas gondolataimat!

 

Diftongálás

Ez a bonyolultabb eset, mert a spanyolban háromféle diftongálás fordul elő. Ez a jelenség az ige tövére van hatással: az igető egyik hangzójából kettő lesz bizonyos személyekben (nem mindegyikben). A három diftongáló csoportot a szerint különböztetjük meg, hogy milyen hangzó változik át. Ezt a változást minden spanyol nyelvkönyvben egy kacsacsőrrel ábrázolják, így én is követem a hagyományt.

 

  1. e > ie

Ebben a csoportban olyan igéket találsz, amelyeknek a tövében egy -e- hangzó van a szótári alakban. Amikor ragozunk, ezt a hangzót ie-vé kell alakítani, kivéve a T/1, T/2 alakokat (nosotros, vosotros).

Fontos! Nem minden ige diftongál, amelyiknek -e- van a tövében! Sajna külön meg kell tanulni, melyik tartozik ebbe a csoportba.

Ez is fontos! Ha két -e- hangzó van az igetőben, meg kell vizsgálni, nincs-e pre-, de-, des- előtag az igén, ha ugyanis van, akkor nem az előtag -e-je változik, hanem a másik. Például: preferir (előnyben részesít) -> itt nem a pre-, hanem a -fe szótag -e-je változik.

 

Példák: amit tuti ismersz, az a querer (Te quiero mi amor…) – akarni valamit / szeretni valakit. Ragozása: quiero, quieres, quiere, queremosqueréis, quieren. Los vecinos quieren vender su casa. – A szomszédok el akarják adni a házukat.

A két aláhúzott személyben nem megy végbe a diftongálás, mint ahogyan azt az imént említettem. Mivel a querer egy -ER végű ige, a megfelelő ragokat alkalmazzuk.

Más: pensar (gondolni), perder (elveszíteni), empezar (kezdeni, második -e-), defender (megvédeni, második -e-).

 

  1. o > ue

Ide gyűjtjük azokat az igéket, amelyeknek -o- van az igetövében, ezt kell a ragozás során -ue-vé változtatni. A szabály ugyanaz: T/1, T/2 alakban nem nyúlunk hozzá, csak szépen odatesszük a ragot!

Például: dormir – aludni. Ragozása: duermo, duermes, duerme, dormimosdormís, duermen. (-IR végű, tehát az ennek megfelelő ragokat kapja.) Hoy duermo en la casa de mis tíos. – Ma a nagybácsikáméknál alszom.

Továbbiak ide: morir (meghalni), volver (visszamenni, visszatérni), poder (tud, -hat, -het), soler („szokik” vmit csinálni).

 

  1. u > ue

Egyszer átnéztem a teljes rendhagyó ige-felsorolást a szótár végén, hogy megbizonyosodjak arról, tényleg csak a jugar tartozik-e ebbe a csoportba, és tényleg. Szóval ez egy egyfős klikk, ha úgy tetszik, melyet a jugar (játszani) alkot. Ragozáskor (kivéve T/1, T/2) ebből az -u-ból gyártunk -ue-t. Azaz: juego, juegas, juega, jugamosjugáis, juegan. Estos futbolistas juegan maravilloso. – Ezek a focisták csodásan játszanak.

Azt meg kell említenem, hogy a három csoport közül csak a legutolsó teljes, az első kettőbe szép számmal lehet még pakolni igéket. Ha van kedved, nézd meg a szótárad hátulját, mennyit tudnál még kigyűjteni! Na de ugorjunk.

 

Tőhangváltás

A nevében is benne van, itt valami komolyabb történik. Nem egyszerűen megkettőzzük a magánhangzót, mint az előbb, helyette teljesen lecseréljük, leváltjuk egy másikra az ige tövében lévő hangot. Szerencsére ebből csak egy csoport létezik, mégpedig az -e- tövű igék, amelyeknek -i-re cseréljük ezt a hangzóját ragozáskor.

Közös vonás az előzőekkel, hogy a T/1, T/2 alakokat itt sem bántjuk!

 

Példa: seguir – folytatni, követni. Sigo, sigues, sigue, seguimosseguís, siguen. Después del accidente, mi hijo sigue sus estudios en la universidad. – A baleset után a fiam folytatja tanulmányait az egyetemen.

Egyéb tőhangváltós igék többek között: servir (szolgálni), pedir (kérni, rendelni), vestir (öltöztetni), despedir (elbocsátani).

 

Remélem, érthető voltam. Ne felejts el feliratkozni ingyenes videótanfolyamomra a jelen idő igéiről: JELEN IDŐ IGÉI

Facebookon és Instagramon sok érdekes bejegyzésből tanulhatod a spanyolt. Te követsz már?

Töltsd ki az öt perces szintfelmérőt és tudd meg, milyen szinten állsz spanyolból!