Ehhez az igeidőhöz kell egy kis jövőbelátó képesség, ugyanis a múltat és a jövőt egyszerre kezeljük benne. Bemutatom a spanyol jövő idő befejezett alakját!

 

A jövő útjai kifürkészhetetlenek, a spanyolok azért mégis megpróbálkoznak vele. Amiről ma szó van, hivatalos nevén a futuro perfecto, azaz a befejezett jövő idő, a nyelvvizsga tesztek nagy kedvence mind az általános, mind a szakmai vizsgákon. Igaz, csak egy-két mondat erejéig teszik bele, na de mi van, ha épp az azokért kapott egy-két ponton múlik a nyelvvizsgád? Kukkants ide, nem nehéz ez a spanyol jövő idő sem!

 

Használata

– Egy másik, jövőben történő cselekvés előtt végbemenő, szintén jövőbeli cselekvés kifejezésére. Pl.: Cuando vayan los clientes, ha habremos terminado el informe. – Mire megjönnek az ügyfelek, már „be lesz fejezve” a jelentésünk.

– Jövőben bekövetkező határidőt mondunk, hogy akkorra „lesz befejezve” valami: Para la semana próxima ya habrán reconstruido la casa. – A jövő hétre már felújítják a házat.

– Ha pretérito perfecto-s mondatot mondanánk, de szeretnénk bele bizonytalanságot is csempészni, ezt az igeidőt használjuk. Pl. ¿Quién habrá comido mi bocadillo? – Vajon ki ehette meg a szendvicsemet?

 

Képzése

A megszokott összetett alakokhoz hasonlóan, itt is az haber ige lesz az alak első tagja, ezt jövő időben ragozzuk: habré, habrás, habrá, habremos, habréis, habrán. Ezt követi a participio, mellyel már kétszer is találkozhattál, a közelmúlt és a régmúlt képzésekor is hozzá folyamodtunk. Ne feledkezz meg a rendhagyó alakokról!

Egy példa: poner -> habré puesto, habrás, puesto, habrá puesto, habremos puesto, habréis puesto, habrán puesto.

 

Hogy ne mindig csak nyelvtant tanulj, ajánlom figyelmedbe 30 leckés ingyenes szókincsfejlesztő tanfolyamomat. Iratkozz fel itt: SZÓKINCSFEJLESZTŐ

Facebookon és Instagramon sok érdekes bejegyzésből tanulhatod a spanyolt. Te követsz már?